ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΛΣΤΑΤ / ΜΕΙΩΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – Α/ΒΘΜΙΑ -2,4% | ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ & ΓΙΑ ΤΗ B/ΒΘΜΙΑ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση του μαθητικού της πληθυσμού τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά σχολεία μειώθηκε κατά 2,4% το σχολικό έτος 2020-2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η εν λόγω μείωση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μείωση του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας, η μείωση των γεννήσεων και η αύξηση της μετανάστευσης.

ΕΛΣΤΑΤ: ΜΕΙΩΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – Α/ΒΘΜΙΑ -2,4% – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ & ΓΙΑ ΤΗ B/ΒΘΜΙΑ

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2021 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 85.346 παιδιά και πέθαναν 143.919 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 58.573 άτομα το 2021. Η μείωση του πληθυσμού αποδίδεται τόσο στη μείωση των γεννήσεων όσο και στην αύξηση των θανάτων.

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το 2021 γεννήθηκαν 85.346 παιδιά, δηλαδή 10,2% λιγότερα από τον αριθμό των γεννήσεων του 2020. Η μείωση των γεννήσεων οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η οικονομική κρίση, η ανεργία, η καθυστέρηση των γάμων και η αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών.

Οι θάνατοι στην Ελλάδα έχουν επίσης αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2021 πέθαναν 143.919 άνθρωποι, δηλαδή 5,9% περισσότεροι από τον αριθμό των θανάτων το 2020. Η αύξηση των θανάτων οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση της μέσης ηλικίας του πληθυσμού, η αύξηση των χρόνιων ασθενειών και η πανδημία COVID-19.

Ο Μύθος για τις αργίες στην ελληνική εκπαίδευση, Η επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών & οι μεγάλες δυσκολίες του επαγγέλματος

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση της Ελλάδας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έχει έναν βιώσιμο και υγιή πληθυσμό στο μέλλον.

Δημοφιλή!!  Νέο νομοσχέδιο ΥΠΑΙΘΑ: Ως υπηρέτηση οργανικής θα μετρά ο χρόνος απόσπασης για τις ειδικές κατηγορίες

Η φθίνουσα πορεία του μαθητικού πληθυσμού έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα σχολεία αναγκάζονται να μειώσουν τον αριθμό των τάξεων και των εκπαιδευτικών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, η μείωση του μαθητικού πληθυσμού μπορεί να δυσχεράνει την πρόσβαση των μαθητών σε εξειδικευμένα μαθήματα και προγράμματα.

Η μοριοδότηση των σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Δυσπρόσιτα (κατηγορίες Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ) καταστήματα κράτησης κ.α

Η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση.

Εκτός από τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να γίνουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού.

Όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα του ο Πατρέας

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Πατρέας / έρχονται “δύσκολες μέρες” για τη Δευτεροβάθμια, λίγο από φέτος, αλλά πολύ περισσότερο από το 2024-2025, όπως προκύπτει από τα στοιχεία γεννήσεων της ΕΛΣΤΑΤ. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς οι ανάγκες προκύπτουν από τα τμήματα και όχι από τον αριθμό των μαθητών. Ένα μικρό Γυμνάσιο με 20 μαθητές σε κάθε Τάξη, αν πέσει στους 10 μαθητές σε κάθε Τάξη (δηλ. 50% μείωση στο μαθητικό δυναμικό), πάλι ένα Τμήμα θα έχει ανά Τάξη, άρα ίδιες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς. Περισσότερο θεωρώ θα “πληγούν” οι δευτεροβάθμιες σχολικές μονάδες στα αστικά κέντρα, όπου κάποιες δύσκολα θα μπορέσουν να κρατήσουν τον αριθμό των Τμημάτων τους, ό,τι χωροταξική κατανομή και να γίνει.

Online gaming / Όσα πρέπει να γνωρίζω! Το παιχνίδι θα πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού και να τίθεται χρονικό όριο ασχολίας.

Δημοφιλή!!  Αδιανόητο έγγραφο του Γεν.Γραμματέα απειλεί για χιλιοστή φορά Απεργούς εν μέσω καλοκαιριού

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να αυξηθεί ο μαθητικός πληθυσμός στην Ελλάδα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Αύξηση του ποσοστού γεννήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με την παροχή κινήτρων στις οικογένειες για να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις ή δωρεάν προσχολική εκπαίδευση.
  • Προώθηση της μετανάστευσης. Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει μετανάστες παρέχοντας θέσεις εργασίας, εκπαίδευση και κοινωνική προστασία.
  • Αύξηση της προσβασιμότητας στην εκπαίδευση. Αυτό μπορεί να γίνει με την κατασκευή νέων σχολείων και την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρίες.
  • Βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Αυτό μπορεί να γίνει με την αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών, την παροχή κατάρτισης και την εισαγωγή νέων μεθόδων διδασκαλίας.

Με τη λήψη αυτών των μέτρων, η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τον μαθητικό πληθυσμό και να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ: 2021

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ [558.54 KB]

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω