pexels polina zimmerman 3782228 scaled

Μπορεί να βγεις υπεράριθμος; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αρχικά να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν οι οργανικά υπεράριθμοι και οι λειτουργικά υπεράριθμοι. Οργανικά υπεράριθμος κρίνεται κάποιος που η οργανική του θέση παύει να υπάρχει για διάφορους λόγους (πχ, συγχωνεύεις, υποβαθμίσεις, καταργήσεις σχολείων). Λειτουργικά υπεράριθμος κρίνεται ο εκπαιδευτικός που παρότι διαθέτει οργανική σε κάποιο σχολείο, ωστόσο δεν υπάρχουν οι ανάγκες εκεί, ώστε να συμπληρώνει το ωράριο του.

Το υπηρεσιακό συμβούλιο κάθε περιοχής λοιπόν υπολογίζει, με βάση τη νομοθεσία, τις ανάγκες κάθε σχολείου και τις συγκρίνει με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που είναι οργανικά τοποθετημένοι σε αυτά. Στις περιπτώσεις που “περισσεύουν” εκπαιδευτικοί από κάποιο σχολείο τότε ορίζει ότι στο σχολείο αυτό υπάρχουν για παράδειγμα 2 λειτουργικές υπεραριθμίες και πρέπει 2 εκπαιδευτικοί να χαρακτηριστούν υπεράριθμοι και να φύγουν για την επόμενη σχ. χρονιά από το σχολείο αυτό. Ακολούθως καλούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί της ειδικότητας που εντοπίστηκε η υπεραριθμία του σχολείου, να κάνουν δήλωση για το εάν θέλουν ή όχι, να χαρακτηριστούν αυτοί, ως υπεράριθμοι. Αν περισσότεροι από 2 θέλουν, τότε προηγούνται οι 2 με τα περισσότερα μόρια μετάθεσης. Αν δε θέλει κάποιος, κρίνονται αναγκαστικά υπεράριθμοι οι 2 τελευταίοι οργανικά τοποθετημένοι στο σχολείο και αν οι τελευταίοι (τοποθετημένοι την ίδια χρονική στιγμή) είναι περισσότεροι, π.χ. 4, τότε επιλέγονται από αυτούς, οι 2 με τα λιγότερα μόρια. Όλα αυτά προβλέπονται στο ΠΔ50/96, Άρθρο 14, παρ.3i και 3ii.

Προσοχή: Κανείς δε σε υποχρεώνει και δε χρειάζεται και να κάνεις θετική δήλωση υπεραριθμίας αν θες να παραμείνεις στο σχολείο σου, ωστόσο αν δεν υπάρχουν άλλοι “εθελοντές” και είσαι στους τελευταίους τοποθετημένους θα χαρακτηριστείς μετά υποχρεωτικά, ως υπεράριθμος.

Στην περίπτωση που κριθώ λειτουργικά υπεράριθμος, είτε εθελοντικά, είτε υποχρεωτικά, τότε ή τοποθετούμαι κατά προτεραιότητα στα κενά της όμορης ομάδας σχολείων, είτε επιλέγω να τοποθετηθώ με βάση τα μόρια μου συγκρινόμενος μαζί με όσους είναι στη διάθεση, διεκδικώντας όλα τα λειτουργικά κενά της διεύθυνσης. Όχι με όσους ζητάνε απόσπαση, οι αποσπάσεις είναι μια διαδικασία που έπεται. Δηλαδή ανάμεσα στα δύο διαλέγω ή κατά προτεραιότητα σε όμορο κενό η με τα μόρια μου συγκρινόμενος με όσους είναι στη διάθεση και επειδή μπορεί να μην υπάρχουν στη διάθεση, σημαίνει ότι έχω τη δυνατότητα να τοποθετηθώ με τα μόρια μου ουσιαστικά επί όλων των λειτουργικών κενών, για αυτό πολλοί από μακρινές περιοχές, προτιμάνε να βγουν λειτουργικά υπεράριθμοι και να μην τοποθετηθούν με τη διαδικασία των όμορων κενών, όπου έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Δημοφιλή!!  Καταιγίδα υποβαθμίσεων σχολείων και στα Δωδεκάνησα - Πετσοκόβουν σχολεία και τμήματα πανελλαδικά

Δείτε το αντίστοιχο πεδίο της νομοθεσίας που ορίζει τα παραπάνω: ΠΔ50/1996 Άρθρο 14, Παρ. 5 και 6:β) Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε κενές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας όπου ανήκει το σχολείο στο οποίο κρίθηκαν ως υπεράριθμοι, τοποθετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους, με βάση το σύνολο των μονάδων μετάθεσης και τις δηλώσεις προτίμησής τους σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν σε κενές θέσεις όμορης ομάδας σχολείων του ίδιου γραφείου ή της ίδιας διεύθυνσης όπου δεν λειτουργεί γραφείο. γ) Όσοι εκπαιδευτικοί δεν επιθυμούν ή δεν κατέστη δυνατόν να τοποθετηθούν σύμφωνα με τη διαδικασία των προηγούμενων περιπτώσεων (α) και (β) της παραγράφου αυτής τοποθετούνται σε κενές θέσεις σχολείων της ίδιας περιοχής μετάθεσης κατά τη διαδικασία των διατάξεων του άρθρου 15 αυτού του Π.Δ. συγκρινόμενοι με όλους τους εκπαιδευτικούς που ζητούν μετάθεση ή τοποθέτηση

Τέλος, αν κάποιος από αυτούς έχει κάνει και αίτηση απόσπασης μπορεί να εξεταστεί και η αίτηση απόσπαση του, μετά τις τοποθετήσεις όσων είναι στη διάθεση. Φυσικά κάθε εκπαιδευτικός διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της αίτησης απόσπασης εντός, αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα και δεν θέλει απόσπαση πλέον, πριν αυτές εξεταστούν.

Δημοφιλή!!  Τσουνάμι συγχωνεύσεων τμημάτων και στην Κρήτη - Αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς

Συμπερασματικά οι τοποθετήσεις με βάση τη νομοθεσία γίνονται με την εξής σειρά: υπεράριθμοι, εκπαιδευτικοί στη διάθεση και τέλος εκπαιδευτικοί που είχαν αιτηθεί απόσπαση εντός.

ΥΓ: ΠΔ50/1996, Άρθρο 15, Παρ.15. Τυχόν λάθη ή παραλείψεις στις αποφάσεις των συμβουλίων που αφορούν μεταθέσεις ή τοποθετήσεις εκπαιδευτικών επανεξετάζονται από τα ίδια συμβούλια, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων. Η αίτηση αυτή που αναφέρεται στη διόρθωση συγκεκριμένων λαθών ή παραλείψεων δεν αποτελεί ένσταση και υποβάλλεται μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης. Τα περιφερειακά υπηρεσιακά συμβούλια εξετάζουν τις αιτήσεις αυτές μέσα στις επόμενες πέντε (5) ημέρες και οριστικοποιούν τις αποφάσεις τους. (Σημείωση: Φυσικά και μετά τις 5 ημέρες υπάρχουν ενέργειες, όπως η ένσταση που μπορεί να γίνουν για διόρθωση, αλλά και έλεγχο νομιμότητας των πράξεων κάθε συμβουλίου.)

Σε κάθε περίπτωση μη διστάσετε να επικοινωνείτε με τους τοπικούς συλλόγους εκπαιδευτικών ή ΕΛΜΕ για οποιοδήποτε ζήτημα, σχετικό με τις τοποθετήσεις αυτές ή και όχι, για να σας καθοδηγήσουν και να αναδείξουν το θέμα σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ

Λειτουργικές Υπεραριθμίες / Όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για μόνιμους & νεοδιόριστους!

Οδηγός για δηλώσεις Οριστικής Τοποθέτησης ή Βελτίωσης Θέσης!

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Δημοφιλή!!  Η Κύπρος αλλάζει πίστα: Σύνδεση Αξιολόγησης με απολύσεις - Για όσους πιστεύουν ότι θα αξιολογηθούν και όλα θα πάνε καλά

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ [152.40 KB]

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall.. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κώστας Σωτηρίου

Κύλιση προς τα επάνω