ΒΕΛΟΣ

Πότε είναι νομικά επιτρεπτή η μείωση του ωραρίου ενός εκπαιδευτικού σε ιδιωτικό σχολείο

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Όπως ενημέρωσε η ΟΙΕΛΕ για το ζήτημα που ενδιαφέρει πολλούς συναδέλφους στην ιδιωτική εκπαίδευση / Πότε είναι νομικά επιτρεπτή η μείωση του ωραρίου ενός εκπαιδευτικού σε ιδιωτικό σχολείο

Επειδή τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν πολλές ερωτήσεις συναδέλφων που διαμαρτύρονται για τη μείωση του ωραρίου τους και αναρωτιούνται, εάν αυτό είναι νόμιμο, διευκρινίζουμε:

Με βάση το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, η μείωση ωραρίου ιδιωτικού εκπαιδευτικού είναι εφικτή στις ακόλουθες δύο περιπτώσεις:

Σοκ! Ελλάδα 2023: Πόσα σχολεία είναι ακόμη γεμάτα καρκινογόνο αμίαντο;

1. «Εθελοντική» παραίτηση από μέρος του ωραρίου

Με την απαράδεκτη ρύθμιση Κεραμέως (θεσπίστηκε με το άρθρο 9 του Ν. 4713/2020) για «εθελοντική παραίτηση» ιδιωτικού εκπαιδευτικού από μέρος του ωραρίου του. Ο νόμος αναφέρει:

«4. α) Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εφόσον επιθυμούν να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους, υποβάλλουν σχετική αίτηση προς τον ιδιοκτήτη της σχολικής μονάδας. Αν ο ιδιοκτήτης αποδεχθεί την αίτηση, τη διαβιβάζει στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης, και το διοριστήριο τροποποιείται αντίστοιχα.»

 Η ρύθμιση αυτή έχει δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους εργοδότες να εκμεταλλεύονται βάναυσα το προσωπικό τους, εξαναγκάζοντάς τους σε παραίτηση από μέρος του ωραρίου τους είτε επειδή θέλουν να προσλάβουν κάποιον «κολλητό» είτε επειδή θέλουν να τους απολύσουν την επόμενη χρονιά με μικρότερη αποζημίωση. Η ΟΙΕΛΕ είχε προτείνει την ορθολογική τροποποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης (κατά τα πρότυπα των αδειών άνευ αποδοχών), ώστε να ελέγχεται από τις εκπαιδευτικές αρχές ο λόγος παραίτησης, να ρυθμίζεται ο χρόνος και να υπάρχει επαναφορά του εκπαιδευτικού στο αρχικό του ωράριο. Όπως φαντάζεται ο καθένας, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αρνήθηκε την πρότασή μας. Ο λόγος αντιληπτός στον καθένα…

Δημοφιλή!!  H ΟΙΕΛΕ ζητά από τον Υπουργό Παιδείας την εφαρμογή του θεσμού του “πρόσθετου εκπαιδευτικού”

Ανακύκλωση / Ήρθε η ώρα να διδάξουμε τα παιδιά μας τον τρόπο που θα σώσουν τον πλανήτη μας!!

2. Κατάργηση τάξης/τμήματος

Στην σχετικά σπάνια αυτή περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα μείωσης του ωραρίου ενός εκπαιδευτικού. Όπως αναφέρει το άρθρο 9 του Ν. 4713/2020, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν λιγότερες ώρες με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών τους.

Ποιες ευνοϊκές για τους εκπαιδευτικούς διατάξεις κατάργησε ο Νόμος Κεραμέως

Σημειώνεται εδώ ότι με τους νόμους Φίλη (Ν. 4415/2016) και Γαβρόγλου (Ν. 4472/2017) που κατάργησε ο νόμος Κεραμέως, τα σχολεία ήταν υποχρεωμένα να δώσουν προς συμπλήρωση ώρες που μπορεί να έχαναν οι εκπαιδευτικοί. Πιο συγκεκριμένα,

Με το άρθρο 28 του Ν. 4415/2016«σε περίπτωση κατάργησης τάξεων ή τμημάτων, καθώς και αν οι ώρες διδασκαλίας ενός μαθήματος δεν επαρκούν προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να καλύψουν το ωράριο του διοριστηρίου τους, ανατίθενται στους εν λόγω εκπαιδευτικούς, άλλες σχολικές δράσεις και δραστηριότητες σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της σχολικής μονάδας, όπως ιδίως, ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενίσχυση της γλωσσομάθειας, συντονισμός κλάδου ή άλλης ομάδας εκπαιδευτικών, διοργάνωση αθλητικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και άλλων δράσεων, ανάθεση ωρών ως υπευθύνων εργαστηρίων ή διοικητικό έργο, προκειμένου να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό τους ωράριο».

ΥΠΑΙΘ / Nομικο πλαίσιο σχετικά με τις σχολικές υποδομές & αρμοδιότητες των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Με το άρθρο 56 του Ν. 4472/2017 προστέθηκαν δύο ακόμη τρόποι συμπλήρωσης ωραρίου των εκπαιδευτικών:

«1.          Για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες πέραν του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος απασχολούνται κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί της οικείας σχολικής μονάδας για συμπλήρωση των ωρών του διοριστηρίου τους.

  1. Η διδασκαλία πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε μαθητές που φοιτούν σε άλλες σχολικές μονάδες γίνεται κατά προτεραιότητα από εκπαιδευτικούς της οικείας σχολικής μονάδας που απασχολούνται για συμπλήρωση των ωρών του διοριστηρίου τους»

 Οφείλουμε και εδώ να υπενθυμίσουμε ότι με το Νόμο Κεραμέως (άρθρο 3, Ν. 4713/2020), οι ώρες των προαιρετικών απογευματινών δραστηριοτήτων που θεωρούνταν ώρες εκπαιδευτικές (άρα αμοιβή με βάση το Ενιαίο Μισθολόγιο και αναγνώριση προϋπηρεσίας), υποβιβάστηκαν σε ώρες που υπάγονται στην κοινή εργατική νομοθεσία. Επομένως η ελάχιστη αμοιβή είναι πλέον κατά πολύ μικρότερη, καθώς το ωρομίσθιο υπαλλήλου με μηδενική προϋπηρεσία είναι περίπου 4 ευρώ, ενώ το ωρομίσθιο εκπαιδευτικού με μηδενική προϋπηρεσία με βάση το Ενιαίο Μισθολόγιο είναι περίπου 10 ευρώ. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η κ. Κεραμέως με το νόμο της έκανε ένα μεγάλο δώρο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων με πολλαπλή βλάβη για τους εκπαιδευτικούς…

Δημοφιλή!!  Συμπληρωματικές μεταθέσεις | Προδιαγραφόμενη αδικία με μακροχρόνιες συνέπειες από την ίδρυση των νέων οργανικών στην Πρωτοβάθμια

 

 ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣτην περίπτωση κατάργησης μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια (όπως έγινε πρόσφατα με την Κοινωνιολογία και την εικαστική αγωγή), οι ώρες που χάνονται καλύπτονται με τις αναθέσεις. Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος:

«Με τα μαθήματα πρώτης (Α΄) ανάθεσης οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν το υποχρεωτικό τους ωράριο, ενώ με τα μαθήματα δεύτερης (Β΄) ανάθεσης συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο ή καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες.»

Διοικητής Νοσοκομείου προτείνει κατάργηση της δημόσιας υγείας και ιδιωτικά ασθενοφόρα στο πρότυπο των delivery

 

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω