main og

Το “Φανερό” και “Κρυφό” πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 της ΝΔ στην παιδεία

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το “Φανερό” και “Κρυφό” πρόγραμμα της ΝΔ στην παιδεία

Όπως φαίνεται μετά τις εκλογές της 21ης Μάιου, η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει την επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά ας επανεξετάσουμε ορισμένες από τις ανησυχίες που προβάλλουν πολλοί συνάδελφοι με μηνύματα τους τις τελευταίες ημέρες και αφορούν το φανερό και κρυφό πρόγραμμα που θα δούμε να εξελίσσεται τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Όπως αναφέρει η συνάδελφος Ολυμπία: “Διαβάζω από το πρωί αναρτήσεις του τύπου “δεν ξανακάνω απεργία”, “θα ζητήσω να αξιολογηθώ από τους πρώτους”, “αφού έτσι θέλει ο λαός, ας ξεπουλήσουμε τα σχολεία κτλ.” Όχι συνάδελφοι. Δεν πάει έτσι.

Με κάθε εκλογικό αποτέλεσμα, πάντα σαν εργαζόμενοι και σαν εκπαιδευτικοί, έτσι κι αλλιώς πρέπει να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Όποιος δεν θέλει να γίνει δημοτικός υπάλληλος ή αν δεν θέλει να υπάρχουν περισσότερα ιδιωτικά σχολεία από τα δημόσια σε λίγα χρόνια θα πρέπει να συμμετέχει στο εκπαιδευτικό κίνημα. Είτε μια κυβέρνηση εξελέγη με 30%, είτε με 40% των ψήφων, με όλες θα πρέπει εμείς να υπερασπίσουμε το δημόσιο σχολείο. Τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα, αλλά πάντα ήταν και κανείς δεν κέρδισε τίποτα από το να μοιρολατρεί. Η παραίτηση από κάθε αγώνα ισοδυναμεί με την παραίτηση από την ίδια τη ζωή.

Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές εντολές – Τι προβλέπει το Σύνταγμα / Πώς θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές

Το πρόγραμμα που είναι πιθανό να δούμε κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετίας

Η αλλαγή της διαδικασίας πρόσληψης είναι ένα ενδεχόμενο. Μία από τις προκλήσεις που ίσως επηρεάσουν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Την αλλαγή του συστήματος διορισμών, εφόσον η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, προανήγγειλε πριν από λίγους μήνες η Νίκη Κεραμέως. Το υπουργείο Παιδείας είχε ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα διορισμών και μοριοδότησης των εκπαιδευτικών, χωρίς ωστόσο, η υπουργός να δίνει λεπτομέρειες, ενώ δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό. Παρόλα αυτά το νέο σύστημα διορισμών, όπως έχει διαρρεύσει, φέρεται να βασίζεται σε γραπτό διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ με την ενσωμάτωση προϋπηρεσίας, παιδαγωγικής κατάρτισης και κοινωνικών κριτηρίων. Έχει εκφραστεί ακόμα η σκέψη: οι εκπαιδευτικοί που δεν θα πληρούν ένα συγκεκριμένο όριο επιτυχίας στο γραπτό διαγωνισμό να διαγράφονται από τη λίστα, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα συγκεντρώνουν σε άλλα κριτήρια. Το τι από αυτά θα δούμε αποτυπωμένο σε νομοσχέδιο, μένει να αποδειχθεί.

Δημοφιλή!!  Παραστατίδης: "Με πολιτικάντικες ταχυδακτυλουργίες τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν λύνονται"

Η πανεπιστημιακή αστυνομία ασχέτως των πολιτικών εξελίξεων, πολιτικών σχεδιασμών και ισορροπιών, πιθανώς όχι μόνο θα αναγεννηθεί, αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω και με διάταξη νόμου, ενώ τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει και σε αλλαγή του Συντάγματος, με τους όρους της, επισήμανε το βράδυ των εκλογών ο Άδωνις Γεωργιάδης, που από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ δήλωσε ότι στόχος της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές είναι να πάρει το κόμμα 180 έδρες στη Βουλή. 

Να θυμίσουμε και το πιο πολυσυζητημένο, χρόνια τώρα, άρθρο 16 του συντάγματος που αναφέρει

H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες, η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.

Εκλογές 2023: Social Media και προεκλογική εκστρατεία / Πώς επηρεάζουν τους Έλληνες ψηφοφόρους!

Δημοφιλή!!  Ο Κόσμος Εφαρμόζει την Τετραήμερη Εργασία, ενώ η Ελλάδα Προωθεί την Εξαήμερη, Γράφουν οι New York Times

Το επίσημο/φανερό πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ 2023-2027 όπως έχει δημοσιευθεί:

– Επέκταση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 17:30 και επέκταση της εφαρμογής του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα.

– Επέκταση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων: 150 πρότυπα και πειραματικά σχολεία μέχρι το 2027.

– Αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών, με έμφαση στους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς και στο εκπαιδευτικό προσωπικό με αυξημένες αρμοδιότητες.

– Ελεύθερη επιλογή σχολείου φοίτησης από τους γονείς για τους μαθητές.

– Κατασκευή φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 μαθητών μέσω ΣΔΙΤ.

– Ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας και αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων. Επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών και αναβάθμιση των υποδομών των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας. Επέκταση του θεσμού των Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών και καθιέρωση ενιαίου τρόπου λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών, όπως οι Πρότυπες Επαγγελματικές Σχολές.

– Ειδικό πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό. Εθνική στρατηγική κατά της βίας κατά των ανηλίκων.

– Κουπόνια για διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων στην  πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι εκλογές, ο παντοδύναμος ηγεμόνας και το μέλλον της εκπαίδευσης

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω