motherhood

Αποδοχές, Επίδομα και Προϋποθέσεις για την Άδεια Μητρότητας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Άδεια μητρότητας είναι η άδεια που λαμβάνουν οι άμεσα ασφαλισμένες εργαζόμενες μητέρες και διαρκεί 17 εβδομάδες (119 ημέρες). Από αυτές οι πρώτες 8 εβδομάδες (56 ημέρες) χορηγούνται υποχρεωτικά πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού (άδεια κυοφορίας) και οι υπόλοιπες 9 (63 ημέρες) μετά από αυτόν (άδεια λοχείας).

Εάν ο τόκετος τύχει και λάβει χώρα πριν τη συμπλήρωση 8 εβδομάδων, τότε το υπόλοιπο της άδειας τοκετού χορηγείται μαζί με την άδεια λοχείας μετά τον τοκετό.

Επιπλέον, ακόμη και εάν το τέκνο γεννηθεί νεκρό ή πεθάνει μετά τον τοκετό, η εργαζόμενη μητέρα συνεχίζει να δικαιούται την άδεια λοχείας, χωρίς αυτή να διακόπτεται.

Προϋποθέσεις Χορήγησης Άδειας Μητρότητας

Για τη λήψη άδειας μητρότητας απαιτείται οι εργαζόμενες μητέρες να είναι άμεσα ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ είτε ως μισθωτές είτε ως μη μισθωτές

Για τις μισθωτές εργαζόμενες μητέρες απαιτείται, επιπλέον, να έχουν πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες εργασίας κατά τα δύο τελευταία έτη που προηγούνται της πραγματικής ημέρας τοκετού.

Αντιθέτως, για τις μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες) εργαζόμενες μητέρες, τίθενται ως προϋποθέσεις η ύπαρξη ασφαλιστικής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας σε χρήμα.

Παροχές Άδειας Μητρότητας

Ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει στην αδειούχο μητέρα αποδοχές στο ½ των τακτικών μηνιαίων αποδοχών εργασίας, όταν έχει συμπληρώσει λιγότερο από 12 μήνες προϋπηρεσίας στην εταιρία, και αποδοχές ίσες με τις τακτικές μηνιαίες αποδοχές, όταν έχει συμπληρώσει από 12 και άνω μήνες προϋπηρεσίας.

Δημοφιλή!!  Νέα καταγγελία κατά του ίδιου διευθυντή εκπαίδευσης από την ΠΟΣΥΠ

Οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται μία φορά για όλο το διάστημα της άδειας.

Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα

Το διάστημα άδειας μητρότητας συνυπολογίζεται για τον καθορισμό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, χωρίς αυτά να μειώνονται.

milamou: πλατφόρμα ψυχολογικής στήριξης με εθελοντές ψυχολόγους & συμβούλους ψυχικής υγείας

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: ΤΑ SOS ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Επίδομα μητρότητας μισθωτών e-ΕΦΚΑ

Κάθε εργαζόμενη μητέρα που ασφαλίζεται ως μισθωτή και έλαβε άδεια μητρότητας δικαιούται επίδομα μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ για 17 εβδομάδες (119 ημέρες συμπεριλαμβανομένων των μη εργάσιμων).

Από αυτές, το ποσό που αντιστοιχεί στις 8 εβδομάδες (επίδομα κυοφορίας) καταβάλλεται κατά την έναρξη της άδειας και το ποσό που αντιστοιχεί στις 9 εβδομάδες (επίδομα λοχείας) μετά τον τοκετό.

Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά προβλεφθεί, το υπόλοιπο του επιδόματος κυοφορίας καταβάλλεται υποχρεωτικά μετά τον τοκετό.

Επίδομα μητρότητας μη μισθωτών

Οι εργαζόμενες μητέρες που ασφαλίζονται ως μισθωτές δικαιούνται επίδομα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) από τον e-ΕΦΚΑ για 4 μήνες.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των αδειούχων εργαζόμενων μητέρων μειώνονται κατά 50% για τους πρώτους 12 μήνες που έπονται του τοκετού.

Ωστόσο, ακόμη και μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, προβλέπονται επιπλέον μέτρα υποστήριξης της μητρότητας και της οικογενειακής ζωής, όπως είναι η ειδική άδεια προστασία της μητρότητας και η άδεια φροντίδας τέκνου

Δημοφιλή!!  To δράμα των προερχόμενων από την ιδιωτική εκπαίδευση αναπληρωτών – Νέα πρωτοβουλία της ΟΙΕΛΕ στο Υπουργείο Παιδείας

Ειδική Άδεια Προστασίας της Μητρότητας

Μετά τη λήξη της άδειας λοχείας, η εργαζόμενη μητέρα που ασφαλίζεται ως μισθωτή δικαιούται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας.

Μάλιστα, με το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από 1.1.2023, η περίοδος ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας επεκτείνεται από τους 6 στους 9 μήνες (δεν ισχύει για τους εκπαιδευτικούς αναπληρωτές).

Για όλο το διάστημα των 9 μηνών, η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα καταβάλλει μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό στην εργαζόμενη, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Την άδεια αυτή δικαιούνται να λάβουν όλες οι εργαζόμενες μητέρες, συμπεριλαμβανομένων όσων απέκτησαν τέκνο μέσω παρένθετης μητρότητας ή υιοθέτησαν τέκνο έως 8 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, η δικαιούχος μητέρα μπορεί να μεταβιβάσει τους 7 από τους 9 μήνες στον πατέρα του τέκνου, εφόσον και ο ίδιος ασφαλίζεται ως μισθωτός στον e-ΕΦΚΑ.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν απο krs.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ ΣΕ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ/Η ΥΠΑΛΛΗΛΟ – ΥΠ.ΕΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕ 9 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ; ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ!!

https://e-wall.net/11299/%ce%b7-6%ce%bc%ce%b7%ce%bd%ce%b7-%ce%ac%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf/

ΔΟΕ: Γνωμοδότηση για άδεια ανατροφής τέκνου

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω