ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: ΤΑ SOS ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οδηγίες για όσους σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2023

 

Το φετινό σχολικό έτος η πιο πιθανή ημερομηνία υποβολής αιτήσεων παραίτησης θα είναι μέσα στον Φεβρουάριο του 2023.

 

Ανάκληση της παραίτησης, μπορεί να κατατίθεται στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου κατατέθηκε η αίτηση παραίτησης μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

 

Συνταξιοδότηση: Mαζική έξοδος δημοσίων υπαλλήλων – Εκπαιδευτικοί και Υγειονομικοί

  • Oι παραιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, πλην των περιπτώσεων που δεν υφίσταται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής. Υποβάλλονται ως υπεύθυνη δήλωση παραίτησης στην σελίδα gov.gr, όπου η ταυτοποίηση γίνεται με κωδικούς TAXISΠροσοχή! Για να πιστοποιηθεί για πρώτη φορά κάποιος σε αυτήν την ιστοσελίδα, πρέπει να εισάγει κωδικούς e-banking σε οποιαδήποτε τράπεζα που διαθέτει e-banking. Επομένως, όποιος δεν κατέχει αυτούς τους κωδικούς, θα πρέπει να εκδώσει άμεσα σε συνεργασία με την τράπεζά του.
  • Άπαξ και γίνει η είσοδος στο σύστημα, αυτό που κάνει ο εκπαιδευτικός είναι να συμπληρώσει μια υπεύθυνη δήλωση με το πολύ απλό κείμενο “ΣΑΣ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ” και στην αρχή στην οποία απευθύνεται η υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνει την Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται. Την υπεύθυνη δήλωση με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής ηλεκτρονικά την αποθηκεύουν και πρέπει να την αποστείλουν ηλεκτρονικά στο e-mail της παραπάνω Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τύπο ολοκληρώνεται η υποβολή της παραίτησης.
  • Προσοχή! Οι κατά τόπον Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός τους δηλώνει ότι δεν διαθέτει τα μέσα ή δεν μπορεί με τον οποιονδήποτε τρόπο να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση, είναι υποχρεωμένες να μην κωφεύουν στο αίτημά του να κλείσει ραντεβού και να καταθέσει χειρόγραφα την αίτηση.
  • Η ηλεκτρονική υποβολή σύμφωνα και με την εγκύκλιο, αποτελεί δυνατότητα, η οποία συνιστάται ισχυρά λόγω των καταστάσεων, αλλά όχι αποκλειστικό τρόπο υποβολής της παραίτησης. Υπάρχουν ηλικιωμένοι εκπαιδευτικοί μη εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικής διαδικασίες ή κάποιοι οι οποίοι δεν διαθέτουν τους απαραίτητους κωδικούς web banking. Ας το προσέξουν αυτό οι Διευθύνσεις.
  • Η παραίτηση ανακαλείται ελεύθερα μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία υποβολής της, πάλι με αντίστοιχη ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης υπεύθυνης δήλωσης μέσω του gov.gr.
  • Για τον παραπάνω λόγο, όσοι εκπαιδευτικοί δεν προλαβαίνουν να σιγουρευτούν για το αν πληρούν της προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μπορούν να καταθέσουν την παραίτησή τους τις τελευταίες μέρες της προθεσμίας και να αξιοποιήσουν το περιθώριο του ενός μήνα για την ανάκληση για να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους.
  •  Για μέρισμα από το ΜΤΠΥ χρειάζονται 20 έτη εισφορών.
  •  Για να λάβεις εφάπαξ πλέον δεν χρειάζεται μίνιμουμ 12,5 χρόνων κρατήσεων στο ΤΠΔΥ. Λαμβάνεις το εφάπαξ που αναλογεί σε όσα χρόνια ασφάλισης συγκεντρώνεις.
  • Η μεγαλύτερη ανταπόδοση στις συντάξιμες αποδοχές συναντάται στα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν από 35 σε έως 40 συντάξιμα έτη. Μετά ο συντελεστής ανταπόδοση μειώνεται.
  • Η μειωμένη σύνταξη αποφέρει στις περισσότερες περιπτώσεις μείωση 115 ευρώ στο ποσό της εθνικής σύνταξης σε σχέση με το ποσό που θα λάμβανε κάποιος με πλήρη.
  • Έχουν καταργηθεί τα λεγόμενα 35α στον υπολογισμό της σύνταξης. Η σύνταξη, εάν είναι πλήρης είναι απλά αναλογική των χρόνων ασφάλισης, χωρίς κάποια μείωση αν υπολείπεται των 35 ετών ασφάλισης.
  • Σε περίπτωση συνταξιοδότησης εκπαιδευτικού ως γονέα ή συζύγου ατόμου με αναπηρία, η πιστοποίηση αναπηρίας που γίνεται δεκτή στο Δημόσιο είναι μόνο από την ΑΣΥΕ και όχι από τα ΚΕΠΑ και απαιτείται ο χαρακτηρισμός του ατόμου ως ανίκανου για κάθε βιοποριστική εργασία με ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω.
  • Οι εκπαιδευτικοί απολύονται αυτοδίκαια από την Υπηρεσία με τη λήξη του διδακτικού έτους λόγω ορίου ηλικίας, με τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου έτους.
Δημοφιλή!!  Χαμός στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ: Απολύουν για 2η φορά τον επί 19 έτη συμβασιούχο επειδή τόλμησε να έχει συνδικαλιστική δράση

Brain Regain vs Digital Skills Gap – Έρευνα: Οι ψηφιακές δεξιότητες “όχημα” για τον επαναπατρισμό επιστημόνων

Νέα διαδικτυακή απάτη – Καμπανάκι από CSI Institute GR

Σύμφωνα με την Ημερησία – Με τη νέα διάταξη, η οποία ήρθε σε εφαρμογή σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επέρχεται αύξηση ορίων ηλικίας από 4 έως και 7 χρόνια για δημόσιους υπαλλήλους που είχαν συμπληρώσει 25ετία υπηρεσίας από το 2010 έως το 2012

 

Ειδικότερα, το καθεστώς που ίσχυσε και κατά τη διάρκεια της σταδιακής αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015 έως το 2021 είχε ως εξής:

  • Γυναίκες στο Δημόσιο µε 25ετία έως 31/12/2010, έφευγαν με μειωμένη στα 55
  • Ανδρες και γυναίκες στο Δημόσιο µε 25ετία έως 31/12/2011 έφευγαν με μειωμένη στα 56
  • Ανδρες και γυναίκες στο Δημόσιο µε 25ετία έως 31/12/2012 έφευγαν με μειωμένη στα 58

Για αρκετούς δημόσιους υπαλλήλους – κυρίως εκπαιδευτικούς – η εν λόγω επιλογή ήταν αρκετά συμφέρουσα, καθώς η μείωση της σύνταξης αν και ισχύει δια βίου εφαρμόζεται μόνο κατά 30% στο ποσό της εθνικής σύνταξης και έτσι το «πέναλτι» έφτανε στα 115€ κατά ανώτατο όριο.

Δημοφιλή!!  Ο Κόσμος Εφαρμόζει την Τετραήμερη Εργασία, ενώ η Ελλάδα Προωθεί την Εξαήμερη, Γράφουν οι New York Times

 

Το καθεστώς αυτό – που δεν επηρεάστηκε από την 6ετή μεταβατική περίοδο αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας – παύει πλέον να ισχύει στέλνοντας στα 62 όσους δεν πιάνουν το εκάστοτε όριο ηλικίας έως τις 31/12/2022.

 

Μεγάλοι χαμένοι είναι:

  • Άνδρες και γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι με συμπληρωμένη 25ετία έως το 2011 που γεννήθηκαν μετά τις 31/12/1966 – Επιβαρύνονται με 6 επιπλέον χρόνια υπηρεσίας.
  • Άνδρες και γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι με συμπληρωμένη 25ετία έως το 2012 που γεννήθηκαν μετά τις 31/12/1964 – Επιβαρύνονται με 4 επιπλέον χρόνια υπηρεσίας.
  • Γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι με συμπληρωμένη 25ετία έως το 2010 που γεννήθηκαν μετά τις 31/12/1967 – Επιβαρύνονται με 7 επιπλέον χρόνια υπηρεσίας.

 

Παράδειγμα

  • Εκπαιδευτικός (άντρας ή γυναίκα) που γεννήθηκε το έτος 1964 και έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπλήρωση 25ετίας) το έτος 2012 είχε τη δυνατότητα λήψης μειωμένης σύνταξης στην ηλικία των 58 ετών. Επειδή μέχρι 31/12/2022 ο/η ανωτέρω έχει συμπληρώσει την ηλικία των 58 ετών, δικαιούται τη λήψη μειωμένης σύνταξης οποτεδήποτε επιθυμεί.
  • Αντίθετα ο/η εκπαιδευτικός που έχει γεννηθεί το έτος 1965 και έχει συμπληρώσει 25ετία μέχρι 31/12/2012 δικαιούται τη λήψη μειωμένης σύνταξης με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του/της, δεδομένου ότι κατά την 31/12/2022 δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των 58 ετών.

 

Βέβαια παρά τις ανατροπές στο Δημόσιο, υπάρχουν εργαζόμενοι, που ακόμη βλέπουν συνταξιοδότηση πριν τα 62 έτη.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε ο δικηγόρος ειδικός σε θέματα ασφάλισης, Διονύσης Ρίζος στην «Ημερησία», «καλή» πρόωρη σύνταξη βλέπουν το 2023 οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων του Δημοσίου:

  1. Δημόσιο με 35ετία: Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2021 τόσο τα 35 έτη ασφάλισης ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών αλλά και τα 58. Έτσι θα μπορούν να αποχωρήσουν με όριο ηλικίας που ανάλογα με την περίπτωση φτάνει μέχρι τα 61 και 6 μήνες. Πχ. Ασφαλισμένος στο Δημόσιο, γεννηθείς τον 4/1962, έχει το 2021 τα απαιτούμενα 35 χρόνια ασφάλισης. Κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα  για τα 61 και 6 μήνες που συμπληρώνει τον 10/2023. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από τον 10/ 2023 κι έπειτα.
  2. Δημόσιο με 37ετία: Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου εφόσον είχαν συμπληρωθεί 25ετία έως την 31/12/2010 είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας πλην όμως με θα πρέπει η 37ετία να έχει συμπληρωθεί ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών έως την 31/12/2021. Έτσι ο εν λόγω ασφαλισμένος μπορεί το 2023  να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 61 και 2 μήνες.
  3. Δημόσιο με 25ετία: Υπάλληλος του δημοσίου, γεννηθείς τον 3/1966, έχει μέχρι 31/12/2011 25 έτη ασφάλισης. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη από τη συμπλήρωση του 56ου έτους της ηλικίας του (3/2022) κι οποτεδήποτε το επιθυμεί.
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω