toyrta e1668149775816

Αντισυνταγματικό κρίθηκε το “φακέλωμα” των συνδικαλιστικών οργανώσεων του νόμου Χατζηδάκη

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Με την απόφαση 2175/2022 το Δ. Τμήμα του Συμβουλίου της Επικράτειας έκρινε ότι το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων είναι αντισυνταγματικό. Συγκεκριμένα κρίθηκε αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αντίθετο στο συνδικαλιστικό νόμο και λόγω της σπουδαιότητας του θέματος παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

 

Η απόφαση αναγράφει ότι “οι νομοθετικές ρυθμίσεις που καταλήγουν να προσβάλλουν τον πυρήνα της συνδικαλιστικής ελευθερίας ή συνεπάγονται περιορισμούς της εν λόγω ελευθερίας κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας ή επιφέρουν παράνομη προσβολή άλλων προστατευτέων από το Σύνταγμα ή και το Ενωσιακό Δίκαιο δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.”

 

Ακόμη πολύ χαρακτηριστικά αναγράφει ότι: “επεξεργασία ειδικών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σχετικά με τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, μέσω της καταχωρίσεως των πρακτικών διαλογής των ψηφοδελτίων και καταμέτρησης των ηλεκτρονικών ψήφων στο ΓΕΜΗΣΟΕ αντίκειται στην διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 9 του ΓΚΠΔ, η οποία απαγορεύει την επεξεργασία των εν λόγω δεδομένων.”

Δημοφιλή!!  Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ

 

Θυμίζουμε ότι το Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών, θεσπίστηκε από το νόμο(Χατζηδάκη) 4808/2021 για την “προστασία”-τι άλλο θα ακούσουμε- της εργασίας και εξειδικεύθηκε με την υπ’ αριθμ. 62599/26.8.2021 απόφαση του υπουργού. Επί της ουσίας επιδίωκε να δημιουργήσει φάκελο με όλα τα στοιχεία όλων των συνδικαλιστικών φορέων και προσώπων.

 

Οι φάκελοι όμως ανήκουν στο σκοτεινό παρελθόν και ευτυχώς η επιχειρούμενη επαναφορά τους μέσω μιας νομοθεσίας που αποτελεί μνημείο αντιεργατικής πολιτικής, παγώνει από το ανώτατο δικαστήριο.

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω