Για ποιον κτυπά η καμπάνα; Εκτός διορισμών οι εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής; / Π.Ε.ΣΥ.Θ. – Είναι απαραίτητη τελικά η Θεατρική Αγωγή στα σχολεία ή όχι, κυρία Κεραμέως;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Στο παραπέντε των διορισμών η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΙΘ θυμήθηκε ότι δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις για κάποιους κλάδους!

Σε πρόσφατες δηλώσεις του Γ.Γ. κ. Κόπτση επισημάνθηκαν τα εξής:

«Δεν έχουν συσταθεί θέσεις από το 1986. Δεν υπάρχουν συστημένες θέσεις για κάποιες κατηγορίες εκπαιδευτικών σε κάποιες ειδικότητες, άρα δεν μπορούμε να διορίσουμε γιατί οι διορισμοί γίνονται επί οργανικών κενών που έχουν προκύψει μετά τις μεταθέσεις».

Η καμπάνα φαίνεται να χτυπά για τους Εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής, οι οποίοι παρά την πολυετή -άνω των δέκα ετών- προσφορά τους στο δημόσιο σχολείο και τα εκατοντάδες πάγια και διαρκή κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, θα μείνουν εκτός διορισμών.

Από πέρσι, οι Σύλλογοι των κοινών ειδικοτήτων ζητούν την ίδρυση των οργανικών θέσεων. Μόλις πέρσι ιδρύθηκαν 721 οργανικές θέσεις για όλες τις κοινές ειδικότητες και διορίστηκαν οι πρώτοι 171 θεατρολόγοι σε δημοτικά σχολεία. Αναμενόταν η συνέχεια, στους φετινούς διορισμούς. Η πολιτική ηγεσία ωστόσο επιλέγει τον διαχωρισμό των εκπαιδευτικών σε …πρωταγωνιστές και κομπάρσους, αποκλείοντας τους δεύτερους από τη φετινή διαδικασία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Επιστολές των θεατρολόγων …δεκάδες, κινητοποιήσεις… δύο, ερωτήσεις στη βουλή…22 , το ΥΠΑΙΘ …ανάλγητο. 

Το 1/3 της βουλής ζητά την ίδρυση οργανικών θέσεων για τους Θεατρολόγους. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, την Πέμπτη 30/6/22, κατέθεσε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος σχετική ερώτηση για τους εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής, μουσικής και καλλιτεχνικών, ζητώντας την ενίσχυση των διορισμών τους.

«Του χρόνου», απαντά η Πολιτική Ηγεσία μέσω του Γ.Γ. που έχει στο ενεργητικό της και την κατάργηση της καλλιτεχνικής παιδείας στο Λύκειο.

 

Π.Ε.ΣΥ.Θ.

 

Αναντίρρητα, το δεύτερο κύμα μόνιμων διορισμών από τους κλειδωμένους πίνακες για τους κλάδους της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οδεύει στην τελική φάση επεξεργασίας, με τους αριθμούς των οργανικών θέσεων να ανακοινώνονται μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα. Παραβλέποντας την κρισιμότητα της απόφασης από πλευράς ΥΠΑΙΘ για τη μη κατοχύρωση του δικαιώματος των υπηρεσιακών μεταβολών για το νεοδιορισθέν προσωπικό κατά το έτος 2021-2022, ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση σε σχέση με τις επικείμενες ανακοινώσεις.

 

Δημοφιλή!!  Καθημερινότητα των εκπαιδευτικών η εργασιακή εξουθένωση

Από ό,τι επιτρέπει ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘ, κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, ελεγχόμενα να διαρρεύσει, μάς προετοιμάζει για μηδενικές προσλήψεις στον κλάδο μας (ΠΕ91), καθώς δεν φαίνεται να συστήνονται νέες οργανικές θέσεις, αλλά οι διορισμοί αφορούν λίγους κι εκλεκτούς κλάδους με ήδη υπάρχοντα οργανικά κενά.

 

Οφείλουμε να θυμίσουμε λοιπόν στο ΥΠΑΙΘ πως οι Θεατρολόγοι (ΠΕ91.01) βρισκόμαστε στην Εκπαίδευση πολλά χρόνια, οι περισσότεροι από το 2002, κάποιοι ακόμη πιο πριν, και ως το 2010 προσφέραμε τις υπηρεσίες μας ως ωρομίσθιοι (απλήρωτες αργίες, μισθός-χαρτζιλίκι, απόλυση και κατόπιν ταμείο ανεργίας, για όσους τυχερούς πληρούσαν τα κριτήρια) και αμέσως μετά ως αναπληρωτές, υπομένοντας ωστόσο το ίδιο εργασιακό καθεστώς της ανασφάλειας.

 

Το 2021 χαιρετίσαμε τη σύσταση οργανικών θέσεων για τον κλάδο και την ειδικότητά μας, ωστόσο, αυτοί οι 171 εκπαιδευτικοί κατέγραψαν το χαμηλότερο ποσοστό στην αναλογία συνολικού αριθμού εκπαιδευτικών ανά κλάδο που απασχολείται στην Εκπαίδευση προς τον τελικό αριθμό διορισθέντων. Φέτος, με τις νέες εξαγγελίες αναμέναμε μια “θεραπευτική” κίνηση ως προς τη μονιμοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού εκπαιδευτικών του κλάδου μας.

 

Αντ’ αυτού, βλέπουμε με μεγάλη απογοήτευση τη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων στους κόλπους της Εκπαίδευσης, αφήνοντας εκτός ένα σημαντικό κομμάτι της Αισθητικής Αγωγής. Και ρωτάμε ευθέως την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ:

Είναι απαραίτητη τελικά η Θεατρική Αγωγή στα σχολεία ή όχι; Οι Θεατρολόγοι υπηρετούμε, ανελλιπώς, σε κάθε σχολική μονάδα που καλούμαστε να προσφέρουμε έργο απευθείας στις ψυχές των παιδιών και ταυτόχρονα αναπληρώνοντας τους εαυτούς μας κάθε χρόνο. Οι Θεατρολόγοι στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, προσφέραμε μέσω της τέχνης μας σημαντικό έργο, τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση, για την οποία ακόμη συζητούν με ενθουσιασμό το μαθητικό σύνολο και οι γονείς αυτού.

 

Δημοφιλή!!  Δ.Ο.Ε. / Στις νέες απειλές του Γ.Γ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. απαντάμε με την αποφασιστικότητά μας  να υπερασπίσουμε το δημόσιο σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας!

Οι Θεατρολόγοι έχουμε πολλά ακόμη να προσφέρουμε, μιας και το μάθημά μας σε μια εποχή έξαρσης της μαθητικής βίας είναι η επιτομή της αγκαλιάς του διαφορετικού, του περιθωρίου, του ανοίκειου, του ξένου. Όλο αυτό το διάστημα, ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. αγωνιά και αφουγκράζεται τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών/μελών του.

Γι’ αυτό και έχει στείλει επιστολές προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και τον Τύπο, ενημερώνοντας για όλα τα φλέγοντα ζητήματα των Θεατρολόγων, έχει προβεί σε συναντήσεις δια ζώσης και με τη μορφή τηλεσυνάντησης με στελέχη του ΥΠΑΙΘ (όταν το αίτημά του Π.Ε.ΣΥ.Θ. για συνάντηση γινόταν αποδεκτό), έχει οργανώσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αυτόνομα ή και με την ομπρέλα των κοινών ειδικοτήτων κλάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να δώσει φωνή στα δίκαια αιτήματά του.

 

Σε όλες αυτές τις δράσεις, τονίσαμε κι εξακολουθούμε να τονίζουμε πως: υπήρξε και ακόμη υπάρχει ο πολιτικός χρόνος για τη σύσταση οργανικών θέσεων. Αρκεί να θυμίσουμε πως το περσινό χρονοδιάγραμμα των μόνιμων διορισμών και της σύστασης οργανικών θέσεων είχε δρομολογηθεί πολύ αργότερα!

 

Με εκτίμηση,

 

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ. 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω