ΟΑΕΔ: 5 μεγάλες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας και την κατάρτιση των ανέργων, με οδηγό την έκθεση Πισσαρίδη, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Εχοντας ολοκληρώσει τη νομοθέτηση του βασικού πλέγματος των μεταρρυθμίσεων σε εργασιακά και ασφαλιστικό, στο επίκεντρο τίθεται ο επανασχεδιασμός όλου του φάσματος των δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ σημαντικό εργαλείο θα αποτελέσει και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς μέρος των κονδυλίων θα χρηματοδοτήσουν τη νέα προσπάθεια.

Σαρωτικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας προετοιμάζει ο ΟΑΕΔ. Η διασύνδεση με τον μισθό έτσι ώστε να χορηγείται ένα ποσό σε σχέση με τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, κατά μοντέλο της «έκθεσης Πισσαρίδη», είναι η πλέον σημαντική από αυτές.

Στην ηλεκτρονική έκδοση που ετοίμασε ο Οργανισμός, για την 85η ΔΕΘ, αναλύονται περιληπτικά οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν. Αυτές επικεντρώνονται σε πέντε βασικά σημεία:

1) Ανασχεδιασμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών.

2) Ανάπτυξη νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των «προνομίων» που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου.

3) Έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και κατάργηση πιθανών αντικινήτρων.

4) Διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ανώτατου και κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις). Δηλαδή, 400 ευρώ και από 1.1.2022 διαμορφώνεται στα 407 ευρώ.

Δημοφιλή!!  Απάντηση σε Έγγραφο/Καταγγελία της Π.Ο.Σ.Υ.Π. - «Ανάρμοστη και αλαζονική συμπεριφορά του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Ανατολικής Αττικής». 

5) Εκσυγχρονισμό του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.

Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να αποτελούν τη βάση του νομοσχεδίου για την κατάρτιση, που πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας το αργότερο έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός προετοιμάζει το έδαφος για να δημιουργήσει έως 145.000 νέες θέσεις εργασίας για ανέργους κατά τα επόμενα έτη.

Δύο τύποι προγραμμάτων

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ διακρίνονται σε:

α) Προγράμματα κλειστού πλαισίου με πεπερασμένη διάρκεια και αριθμό ωφελουμένων.

β) Προγράμματα ανοικτού πλαισίου, τα οποία είναι μoνίμως διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις και τους ανέργους. Στόχος είναι να παρέχονται εξατομικευμένες υπηρεσίες προς τους επιχειρηματίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε εργοδότη.

Επίσης, τα προγράμματα στοχεύουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες στην αγορά εργασίας που διαθέτουν κοινά ηλικιακά ή άλλα χαρακτηριστικά. Ο σχεδιασμός του Οργανισμού θέλει να υλοποιηθούν στοχευμένες δράσεις ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό. Έτσι, θα ενισχυθεί η υποστηριζόμενη απασχόληση και θα στηριχθούν οι άνεργοι που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Σύνδεση με τον τελευταίο μισθό

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι το επίδομα ανεργίας δεν θα είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 399 ευρώ σήμερα και 407 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

Δημοφιλή!!  ΕΚΤ \ Στο 1,49% του ΑΕΠ το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα

Εφόσον υιοθετηθεί αυτούσια η πρόταση της επιτροπής, το επίδομα ανεργίας θα οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα τρία έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ (το επίπεδο του μέσου μηνιαίου μισθού των πλήρως απασχολουμένων τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΦΚΑ).

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του επιδόματος, η επιτροπή εισηγείται αυτή να είναι όχι δώδεκα μήνες που ισχύει σήμερα αλλά έξι, και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες, παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας, δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού.

((naftemporiki-imerisia))

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω