phpThumb generated thumbnail

Διορισμοί 2022

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί το 2022;

Τις τελευταίες ημέρες φουντώνουν τα σενάρια για διορισμούς, βγαίνουν ανακοινώσεις, ακούμε για τρομερό αγώνα και για άοκνες προσπάθειες του υπουργείου να εξασφαλίσει πιστώσεις διορισμών και για φέτος.

Παράλληλα διαβάζουμε για ανοικτή γραμμή Κεραμέως-Μητσοτάκη, ώστε να κλείσει το θέμα και να προχωρήσουν οι διορισμοί.

Ποπο ανατριχιάσαμε, δε λέω, αλλά ας δούμε πιο προσγειωμένα τα πράγματα.

Ήδη από τον Οκτώβριο το e-wall ενημέρωσε με βεβαιότητα, ότι αναμένουμε και φέτος μόνιμους διορισμούς. Το υπουργείο παιδείας έχει εδώ και καιρό διαθέσιμο, έναν αριθμό κοντά στον αριθμό των περσινών συνταξιοδοτήσεων (6.200), για νέους διορισμούς. Από τις 6.200 οι 1.200 προστέθηκαν στις 10.500 πιστώσεις που υπήρχαν για την γενική αγωγή και έτσι φτάσαμε στους 11.700 διορισμούς το περασμένο καλοκαίρι.

Επομένως απομένουν άλλοι 5000 “διορισμοί” για φέτος, συν ενδεχομένως κάποιο κομμάτι των φετινών αποχωρήσεων.

Από πέρσι είχε δοθεί εντολή στους υπαλλήλους του υπουργείου να φτιάξουν αναλογιστική μελέτη με σενάρια διορισμών από 5.250 έως 16.700. Το άθροισμα δηλαδή των 10.500 με τις 6.200 αποχωρήσεις που αναφέρουμε παραπάνω. Τελικά το υπουργείο προτίμησε να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι των παραπάνω πιστώσεων το καλοκαίρι του 2021(11.700) και απομένουν οι 5.000 με δυνατότητα φυσικά αύξησης. Θα αναφέρουμε σε επόμενη δημοσίευση τους αριθμούς.


Προηγούμενα άρθρα μας για διορισμούς

Οι συνταξιοδοτήσεις και πως μπορούν να επηρεάσουν τους επικείμενους διορισμούς..

Εναπομείναντα οργανικά κενά ΠΕ-70 Ποσοστό κάλυψης οργανικών κενών ανά περιοχή.


Το υπουργείο δεν αγάπησε ξαφνικά τους εκπαιδευτικούς, ούτε κόπτεται για διορισμούς, ώστε η εκπ/ση να λειτουργεί με μόνιμο προσωπικό και οι αναπληρωτές να είναι για έκτακτες ανάγκες, όπως διαβάσαμε ότι ειπώθηκε από το υπουργείο. Μόνο να γελάμε πρέπει με τέτοιες δηλώσεις. Το υπουργείο συνεχίζει να θέλει να καλύπτει τα κενά του “στο τζάμπα” με το ΕΣΠΑ, εκμεταλλευόμενο αναπληρωτές, όμως θα κάνει και κάποιους διορισμούς για 2 λόγους. 1ον) λόγω τω τεράστιων αριθμών συνταξιοδοτήσεων και 2ον) για κάτι που λέμε πρώτη φορά.

Δημοφιλή!!  Κατηγορηματική Απόρριψη του Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ: Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου ΟΛΜΕ

Το e-wall σήμερα αποκαλύπτει ένα ακόμα δεδομένο που στρώνει το έδαφος για ένα ποσό διορισμών, έστω και συγκρατημένο, σε ετήσια όμως βάση από δω και στο εξής.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της επιτήρησης της οικονομίας μας από εξωτερικούς θεσμούς, για μείωση των συμβασιούχων του δημοσίου, καθώς ο αριθμός τους τα τελευταία χρόνια έχει ξεχειλώσει. Ειδικά για το 2022 έχει δεσμευτεί για μείωση κατά 10%. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2021, έδειξαν μείωση του έκτακτου προσωπικού του Υπαιθ, κοντά στον αριθμό των διορισμών γενικής(10.500). Ωστόσο, οι αρχές ενημέρωσαν ότι υπάρχει έκτακτη ανάγκη για 3.000 επιπλέον έκτακτους εκπαιδευτικούς, για το τρέχον σχολικό έτος.

Αυτό οφείλεται στις “απροσδόκητα” υψηλές συνταξιοδοτήσεις, στην αυξημένη ζήτηση για ειδική υποστήριξη μαθητών και στις ανάγκες λόγω πανδημίας. Οι αρχές δεσμεύτηκαν να προβούν σε επανεξέταση των αναγκών σε μόνιμους και έκτακτους εκπαιδευτικούς μεσομακροπρόθεσμα, ενώ η έκτακτη αύξηση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών θα αντισταθμιστεί για το επόμενο σχολικό έτος (2022-2023).

Δημοφιλή!!  Πίνακας Υποψηφίων Εκπαιδευτικών με Πολλαπλά Πτυχία (2ο, 3ο, 4ο)

Όπως μας είχε ενημερώσει πρώτος ο Πατρέας/PDE

Οι 3μηνες εκθέσεις αυξημένης εποπτείας της χώρας μας επισημαίνουν συνεχώς, ότι έχει ξεχειλώσει το έκτακτο προσωπικό (temporary staff) του Δημοσίου που επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό (+24.5% από το 2018, βλ. πίνακα 4 στη σελ.54 της τελευταίας έκθεσης) και γι’ αυτό τέθηκε πλαφόν το 2022.

Το ότι προσπαθούν λοιπόν για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών το 2022, δεν είναι επειδή αγάπησαν τη δημόσια εκπαίδευση ή αντιλήφθηκαν την εκπαιδευτική πραγματικότητα και τις ανάγκες της, αλλά προκύπτει ως λογιστική ανάγκη για καλή βαθμολογία στις επόμενες εκθέσεις (η αυξημένη εποπτεία είχε συμφωνηθεί να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022).

Κατεβάστε Εδώ

Τέλος, θα είναι αυξημένοι κατά 25% οι πόροι για όλα τα προγράμματα στο ΕΣΠΑ 2021-2027, ωστόσο δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες αποκλειστικά με συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.
Το επόμενο διάστημα που θα οριστικοποιηθεί και ο αριθμός των φετινών αποχωρήσεων, θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε τα στοιχεία που υπάρχουν και να εκτιμήσουμε, όσο γίνεται, τον αριθμό των φετινών διορισμών.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω