Συνάντηση ΔΟΕ με ΥΠΑΙΘΑ: Συζητήθηκαν μισθοί, Β φάση, νέοι διορισμοί, αξιολόγηση, στέγαση κ.α
Σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.) συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, για να θέσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Οι βασικές διεκδικήσεις της Δ.Ο.Ε. κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις οικονομικές συνθήκες μέχρι τη διοικητική και εκπαιδευτική υποστήριξη.
Οδηγός για τον νέο Αναπληρωτή και Νεοδιόριστο Εκπαιδευτικό
Μισθοί και συνθήκες διαβίωσης εκπαιδευτικών
Ένα από τα κεντρικά θέματα που αναφέρθηκε ήταν οι μισθοί φτώχειας, ένα διαχρονικό πρόβλημα που επιδεινώνεται λόγω της ακρίβειας. Η Δ.Ο.Ε. απαίτησε αυξήσεις μισθών και επαναφορά των δώρων, κάτι που η κυβέρνηση απέφυγε να δεσμευτεί ουσιαστικά, προσφέροντας μόνο μια μελλοντική υπόσχεση χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οι εκπαιδευτικοί, που καλούνται να υποστηρίξουν τον εκπαιδευτικό μηχανισμό της χώρας, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες, και το θέμα αυτό συνεχίζει να αγνοείται από την πολιτική ηγεσία.
Συγχωνεύσεις και στελέχωση σχολείων
Το ζήτημα των συγχωνεύσεων τμημάτων προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Η Δ.Ο.Ε. ζήτησε μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, αίτημα το οποίο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ουσιαστικά αγνόησε, παρουσιάζοντας τις συγχωνεύσεις ως έναν “εξορθολογισμό” του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι, ωστόσο, προφανές πως ο εξορθολογισμός αυτός σημαίνει μεγαλύτερα τμήματα και μειωμένη ποιότητα εκπαίδευσης. Παράλληλα, οι προσλήψεις αναπληρωτών παραμένουν ένα χρόνιο πρόβλημα, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για μια Β’ φάση προσλήψεων αρχές Οκτωβρίου, αλλά χωρίς ουσιαστική προοπτική επίλυσης της υποστελέχωσης.
Σχολική στέγη και υλικοτεχνική υποδομή
Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα ήταν η σχολική στέγη και η υποβάθμιση των υποδομών λόγω της κατάργησης των σχολικών επιτροπών. Παρά τη δέσμευση για την παροχή 250 εκατομμυρίων ευρώ πανελλαδικά, το ποσό αυτό μοιάζει ανεπαρκές μπροστά στις ανάγκες για αναβάθμιση των υποδομών των σχολείων. Το πρόβλημα αυτό απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Αξιολόγηση και συνδικαλιστικά δικαιώματα
Η πολιτική ηγεσία εμφανίστηκε ανυποχώρητη στο θέμα της αξιολόγησης, δηλώνοντας ότι “δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου”. Η επιβολή μιας αξιολόγησης που κατηγοριοποιεί και τιμωρεί τους εκπαιδευτικούς χωρίς ουσιαστικό διάλογο αποτελεί ένδειξη αυταρχισμού. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι εκλογές αιρετών δεν θα γίνουν με δια ζώσης διαδικασίες ενισχύει την υπονόμευση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας στην πρόσφατη συνάντηση με τη Δ.Ο.Ε. περιλάμβανε αρκετές δεσμεύσεις και ανακοινώσεις που, ωστόσο, φέρουν έναν αέρα αοριστίας και επιφανειακής αντιμετώπισης.
- Νομικός συμπαραστάτης και θεσμικό πλαίσιο σχολικών εκδρομών: Η δέσμευση για τη θεσμοθέτηση ενός νομικού συμπαραστάτη με στόχο την προστασία των εκπαιδευτικών αποτελεί βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά απομένει να δούμε αν θα υλοποιηθεί και με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί. Το νέο πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές, αλλά είναι ένα πολύ μικρό μέρος του ευρύτερου προβλήματος της εκπαιδευτικής πολιτικής.
- Διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών και μείωση των αναπληρωτών: Η υπόσχεση για μόνιμους διορισμούς το επόμενο σχολικό έτος ακούγεται αισιόδοξη, αλλά χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα ή εγγυήσεις για την πραγματική εφαρμογή. Η κυβέρνηση μιλά για μείωση του αριθμού των αναπληρωτών σε βάθος χρόνου, κάτι που ωστόσο απαιτεί δραστική αλλαγή στη στρατηγική προσλήψεων και ενίσχυση του συστήματος.
- Προσλήψεις αναπληρωτών και στέγαση: Αν και δεσμεύεται για τη Β’ φάση προσλήψεων αρχές Οκτωβρίου, δεν υπάρχει καμία σαφήνεια σχετικά με το αν αυτές οι προσλήψεις θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων. Η στέγαση των αναπληρωτών σε πέντε περιοχές είναι θετική πρωτοβουλία, αλλά αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό εκπαιδευτικών, χωρίς να αντιμετωπίζει το ζήτημα σε εθνικό επίπεδο.
- Συνυπηρέτηση και σχολική στέγη: Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εξετάσει νομοθετικά τη συνυπηρέτηση των αναπληρωτών, κάτι που αποτελεί χρόνιο πρόβλημα για πολλούς εκπαιδευτικούς, αλλά και πάλι χωρίς σαφήνεια ή συγκεκριμένο σχέδιο. Τα 250 εκατομμύρια ευρώ για τη σχολική στέγη φαντάζουν ανεπαρκή για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που έχουν τα σχολεία σε υλικοτεχνικές υποδομές.
- Συγχωνεύσεις και αξιολόγηση: Οι συγχωνεύσεις τμημάτων γίνονται με το πρόσχημα του “εξορθολογισμού”, ωστόσο στην πράξη οδηγούν σε επιδείνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών ανά τάξη και λιγότερη προσοχή στις ανάγκες των μαθητών. Η αδιαλλαξία στο θέμα της αξιολόγησης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή σε μια γραμμή αυταρχισμού, χωρίς διάλογο ή ευαισθησία προς τους προβληματισμούς των εκπαιδευτικών.
- Συνδικαλιστικές άδειες και εκλογές αιρετών: Η άρνηση της κυβέρνησης να παρέχει συνδικαλιστικές άδειες και να επιτρέψει δια ζώσης εκλογές αιρετών καταδεικνύει την προσήλωσή της σε μια πολιτική που υπονομεύει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η επιλογή αυτή δείχνει μια σαφή συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής, αγνοώντας τη φωνή των εκπαιδευτικών.
Συνολικά, οι απαντήσεις της κυβέρνησης παραμένουν γενικόλογες, με λίγες συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πολλές υποσχέσεις χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα ή σχέδιο. Οι εκπαιδευτικοί δικαίως διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεων και την πραγματική εφαρμογή των μέτρων.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Αυτόνομου Δικτύου
Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.
Τα θέματα που έθεσε το ΔΣ προς την πολιτική ηγεσία ήταν τα παρακάτω:
●Παραμένουν οι μισθοί φτώχειας και η ακρίβεια. Διεκδικούμε αυξήσεις μισθών, επαναφορά δώρων κ.ά.
●Συγχωνεύσεις τμημάτων και αίτημα για μείωση αριθμού μαθητών στα τμήματα.
●Στελέχωση σχολείων και αίτημα για άμεση β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών.
▪︎Στέγη Εκπαιδευτικών
●Σχολική Στέγη, υλικοτεχνική υποδομή σχολείων και αρνητικές συνέπειες από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών.
● Συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση και αυταρχισμός με τις πειθαρχικές διώξεις.
● Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών εκπαιδευτικών με εκείνα των μονίμων.
●Οι Εκλογές αιρετών να γίνουν με δια ζώσης διαδικασία.
Η πολική ηγεσία απάντησε στα παρακάτω:
▪︎Θεσμοθέτηση νομικού συμπαραστάτη που θα γίνει μέσα στην χρονιά για τη θωράκιση των εκπαιδευτικών. Νέο Θεσμικό πλαίσιο σχολικών εκδρομών.
▪︎ Και το επόμενο σχολικό έτος θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί με βαρύτητα στον Α’ βμια και προσπάθεια μείωσης του αριθμού αναπληρωτών σε βάθος χρόνου.
▪︎Β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών αρχές Οκτωβρίου.
▪︎Σε 5 περιοχές δίνονται χρήματα στους αναπληρωτές για στέγαση και γίνεται παρέμβαση για ενίσχυση από δήμους.
▪︎ Για τη Συνυπηρέτηση αναπληρωτών γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση νομοθετικά.
▪︎ Για τη σχολική στέγη θα δοθούν μόλις 250 εκατομμύρια ευρώ πανελλαδικά. Θα εξευρεθούν κι άλλα χρήματα.
▪︎ Οι συγχωνεύσεις γίνονται για εξορθολογισμό και βλέπουν στο ΥΠΑΙΘΑ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Προφανώς διαφωνήσαμε!!!
▪︎ Για την Αξιολόγηση κανένα περιθώριο διαλόγου, ούτε ένα βήμα πίσω .
▪︎ Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μη δίνει άδειες συνδικαλιστικές, ούτε για δια ζώσης εκλογές αιρετών. Η κυβερνητική πολιτική έχει συνέχεια.
Συνεχίζουμε τον αγώνα υπεράσπισης και διεκδίκησης για το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο και για τα δίκαια αιτήματα του Κλάδου!
Τα μέλη του ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ






