Σε τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας προβλέπεται ότι: «… για την πληρωμή αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), μπορεί να γίνει χρήση πόρων του εθνικού και συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού…».
Η παραπάνω τροπολογία για επιπλέον εξεύρεση οικονομικών πόρων αποτελεί κυνική ομολογία αποτυχίας του Υπουργείου Παιδείας στο κομμάτι που αφορά στον όποιο «σχεδιασμό» του Υπουργείου για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων για το διδακτικό έτος 2025-2026 και φανερώνει την πολιτική αλλά και την οικονομική ένδεια στο θέμα κάλυψης των λειτουργικών κενών τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική Αγωγή.
Στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών, οι ταγοί της εκπαίδευσης προχωρούν στη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων με εκτεταμένες συμπτύξεις τμημάτων, αδιαφορώντας για τις παιδαγωγικές συνέπειες που θα έχουν αυτές οι συμπτύξεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλέσουν λειτουργικές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με άνωθεν εντολές, ως γνήσιοι εντολοδόχοι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, προχωρούν σε συμπτύξεις τμημάτων, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, αγνοώντας ακόμα και περιπτώσεις τμημάτων όπου φοιτούν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σημειωτέον, οι ανάγκες αυτές δεν έχουν καλυφθεί ούτε με την πρόσληψη εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης ούτε με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών Τμημάτων Ένταξης από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Καθίσταται σαφές ότι η στόχευση είναι συγκεκριμένη, δηλ. η εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού μέσω της κοπτοραπτικής και των συμπτύξεων τμημάτων, συμπτύξεων που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στην περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης.
Απότοκο των παραπάνω ενεργειών και επόμενο βήμα για την εξεύρεση προσωπικού θα είναι η αναστολή λειτουργίας τμημάτων ολοήμερου -είχε εφαρμοστεί στα μέσα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς- και η επερχόμενη αναστάτωση των σχολικών μονάδων, κάτι που, φυσικά, θα αποβεί σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.
Στη Δ.Π.Ε. Α΄ Αθήνας, ο σχεδιασμός αυτός των συμπτύξεων, αφορά 12 σχολικές μονάδες και 15 τμήματα. Τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, δεν μπορούν να βρουν σύμφωνο κανένα μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας και είναι απολύτως καταδικαστέες.
Η άμεση ανάκληση των σχετικών εντολών και η επίσπευση της επόμενης φάσης πρόσληψης αναπληρωτών αποτελεί μονόδρομο και είναι βέβαιο ότι από αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα θα προκύψουν για την εκπαιδευτική διαδικασία.
Τάκης Ρουμπής
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας