Ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ
Θοδωρή Κατσωνόπουλου
Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 18/09/2025 και την εκπαιδευτική επικαιρότητα
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ της 18ης Σεπτεμβρίου 2025 τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν αποσπάσεις σε ΠΥΣΔΕ και στην ΕΑΕ. Ακολουθούν αναλυτικά όλα τα ζητήματα που εξετάστηκαν, οι αποφάσεις που ελήφθησαν, καθώς και οι δικές μου τοποθετήσεις και παρεμβάσεις.
Παραιτήσεις εκπαιδευτικών
Εξετάστηκαν και έγιναν δεκτές 4 αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για εξαιρετικούς λόγους (ΠΕ04.04 – ΔΔΕ Πειραιά, ΠΕ01 – ΔΔΕ Εύβοιας, ΠΕ79.01 – ΔΔΕ Λάρισας, ΠΕ88.01 – ΔΔΕ Καβάλας).
Γενικά Θέματα Αποσπάσεων
Α. Σε ΠΥΣΔΕ
• 2 αιτήσεις νεοδιοριζόμενων για λόγους υγείας → απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία, καθώς δεν εμπίπτουν στις διατάξεις.
• 1 αίτηση νεοδιοριζόμενης με αναπηρία ≥75% → έγινε δεκτή.
• 1 αίτηση επανεξέτασης για λόγους ασθένειας → έγινε δεκτή.
• 1 αίτηση κατά προτεραιότητα λόγω συζύγου ένστολου → έγινε δεκτή.
Β. Στην ΕΑΕ
• 1 κατά προτεραιότητα λόγω συζύγου στρατιωτικού → έγινε δεκτή.
• 1 αίτηση νεοδιορισθείσας (άρθρο 62, ν.4589/2019, όπως τροποποιήθηκε με ν.5224/2025) → έγινε δεκτή.
• 1 αίτηση λόγω ασθένειας → έγινε δεκτή.
Απόσπαση σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό
Νέα αναβολή, καθώς δεν είχαν σταλεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Ένσταση για απόσπαση εκπαιδευτικού κλ. ΠΕ03 σε ΚΕΔΑΣΥ (εξ΄αναβολής)
Ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις και αφού ελήφθησαν υπόψη οι απαντήσεις των αρμοδίων, το Συμβούλιο απέρριψε την ένσταση.
Ενστάσεις & Αιτήματα (Μουσικά Σχολεία)
Στη συνεδρίαση της 18/09/2025 τέθηκαν ξανά, ζητήματα που αφορούν τις αποσπάσεις και τα κενά των Μουσικών Σχολείων.
Απόρριψη αιτημάτων για επιπλέον κενά
Τα αιτήματα των Μουσικών Σχολείων για δήλωση επιπλέον κενών απορρίφθηκαν ως εκπρόθεσμα, με το σκεπτικό ότι «βάσει της εγκυκλίου 33303/Ε2/26-03-2025 μετά την καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης δεν επιτρέπονται τροποποιήσεις».
Και με τη λογική ότι “δεν προβλέπεται Β΄ φάση αποσπάσεων”.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Στα ΠΥΣΔΕ και στην ΕΑΕ πραγματοποιούνται αποσπάσεις και πέραν της λεγόμενης πρώτης φάσης (τέλη Ιουνίου «τρέχει» το σύστημα με βάση τα καταγεγραμμένα λειτουργικά κενά – πλεονάσματα), κυρίως για σοβαρούς λόγους. Γιατί λοιπόν να μην μπορούν να εξετάζονται αντίστοιχες περιπτώσεις και στα Μουσικά – Καλλιτεχνικά Σχολεία;
Η απόρριψη των αιτημάτων μόνο και μόνο επειδή «δεν προβλέπεται δεύτερη φάση» δείχνει μια αντιφατική και άδικη μεταχείριση. Ούτε για τις γενικές αποσπάσεις προβλέπεται Β, Γ΄ φάση κοκ, όμως αίτηση απόσπασης μπορεί να υποβάλλεται μέσω ΟΠΣΥΔ για σοβαρούς επιγενόμενους λόγους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πολύ περισσότερο μάλιστα, πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, για τον καλύτερο προγραμματισμό των ίδιων των εκπαιδευτικών, των ΠΥΣΔΕ και των σχολικών μονάδων.
Οι αποσπάσεις έχουν κύρια κοινωνικό πρόσημο, επομένως θα μπορούσαν να γίνονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία. Όταν μάλιστα μιλάμε για εκπαιδευτικούς που έχουν διοριστεί σε αυτά τα Σχολεία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δίνεται η δυνατότητα και σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς που επικαλούνται σοβαρούς λόγους να μπορούν να αποσπώνται.
Απόρριψη ενστάσεων εκπαιδευτικών – Αδιέξοδο και ανάγκη αλλαγής πλαισίου
Απορρίφθηκε εκ νέου το αίτημά μου για ικανοποίηση ή αναπομπή στην αρμόδια Επιτροπή δύο ενστάσεων εκπαιδευτικών Μουσικής Παιδείας.
Το αίτημα στηρίχθηκε σε ένα απλό αλλά κρίσιμο γεγονός, ότι η Επιτροπή δεν απάντησε σε αυτό για το οποίο έκαναν ένσταση οι εκπαιδευτικοί. Το λάθος θα μπορούσε να είναι εκ παραδρομής. Δεκτό και σεβαστό. Όταν όμως επισημαίνεται και δεν διορθώνεται, όταν η εσφαλμένη απάντηση υιοθετείται, όταν δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός ιεραρχικός έλεγχος, τότε μιλάμε για αδικία. Τουλάχιστον.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχω άλλο δρόμο παρά να διαφοροποιηθώ ουσιαστικά, όχι μόνο με την ψήφο μου και την καταγεγραμμένη άποψή μου στα πρακτικά, αλλά και δημόσια. Και θα συνεχίσω να το κάνω απέναντι σε προβληματικές, θολές, αναιτιολόγητες αποφάσεις που επηρεάζουν ζωές συναδέλφων.
Πού μπορεί να βρει το δίκιο του ένας/μία εκπαιδευτικός;
Γιατί πρέπει να αναγκάζεται να καταφύγει στη δικαιοσύνη, να ταλαιπωρηθεί, να ξοδευτεί, μόνο και μόνο για μια απόσπαση; Οι ιθύνοντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι σχεδόν κανείς/καμιά δεν θα φτάσει στα δικαστήρια για μια τέτοια υπόθεση. Κι όμως, το ζήτημα είναι βαθύτερο. Έχει εμπεδωθεί ένα αδιαφανές, αναξιοκρατικό και θολό σύστημα, που ακόμα και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θεωρούν «αμετάβλητο».
Εκκρεμότητες και καθυστερήσεις
Οι ενστάσεις και οι αιτήσεις επανεξέτασης που υποβλήθηκαν τον Αύγουστο έχουν διαβιβαστεί στην ΕΕΜΠ, χωρίς όμως εισήγηση μέχρι σήμερα.
Διανύουμε ήδη τον πρώτο μήνα της σχολικής χρονιάς και οι συνάδελφοι περιμένουν απαντήσεις που επηρεάζουν τη ζωή και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.
Η υπόθεση της Φωτεινής και συναφείς υποθέσεις
Τοποθετήθηκα δημόσια στις (4 https://www.facebook.com/share/v/1Erppsd8Tb/) και 16 Σεπτεμβρίου (https://www.facebook.com/share/v/19Zb2bmcsa/) για το αίτημα της συναδέλφου Φωτεινής, καρκινοπαθούς, που ζητά να αποσπαστεί σε Μουσικό Σχολείο κοντά στο νοσοκομείο και στους θεράποντες ιατρούς της. Η περίπτωση αυτή, που προβλήθηκε στην εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» (OPEN TV), αναδεικνύει τη σκληρότητα και την αδιαφορία του Υπουργείου.
Δεν είναι δυνατόν το γράμμα του νόμου να τίθεται πάνω από την αξία της ανθρώπινης ζωής.
Η Φωτεινή, όπως και όλοι οι συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα δεν ζητούν χάρη. Ζητούν το αυτονόητο, να μπορούν να υπηρετούν το δημόσιο σχολείο χωρίς να θυσιάζουν την υγεία και την αξιοπρέπειά τους.
Αναγκαία η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου
Το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο.
• Το ισχύον πλαίσιο λειτουργεί χωρίς μοριοδότηση, χωρίς αξιολογικό πίνακα, χωρίς διαφάνεια.
• Η Υπουργός έχει παραδεχτεί την ανάγκη αλλαγής (Απρίλιος 2025), όμως καμία ουσιαστική πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί.
• Εισηγήσεις και προτάσεις υπάρχουν. Η πολιτική βούληση έχει διατυπωθεί.
Τι εξυπηρετεί λοιπόν η αδικαιολόγητη καθυστέρηση;
Όσο το πλαίσιο παραμένει ως έχει, η αδικία θα διαιωνίζεται, οι συνάδελφοι θα ταλαιπωρούνται και η διοίκηση θα εκτίθεται.
Αναμοριοδοτήσεις σχολικών μονάδων
Έθεσα για άλλη μια φορά το θέμα των αναμοριοδοτήσεων σχολικών μονάδων, θέμα το οποίο εκκρεμεί από την προηγούμενη χρονιά και για το οποίο πρέπει να υπάρξει εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία. Παρότι έγιναν κάποιες αναμοριοδοτήσεις σχολικών μονάδων σε συγκεκριμένες περιοχές στις αρχές του προηγούμενου σχολικού έτους, κάποιες άλλες ακόμα εκκρεμούν. Οι εισηγήσεις και προτάσεις από ΔΔΕ, ΠΥΣΔΕ, ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ, Δήμους έχουν ήδη κατατεθεί από την προηγούμενη χρονιά και εκκρεμεί η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΙΘΑ.
Να σημειωθεί ότι για την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων ΔΕ με Απόφαση Υπουργού, απαιτείται η γνώμη του ΚΥΣΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της ΟΛΜΕ και τις εισηγήσεις των ΠΥΣΔΕ, οι οποίες διαμορφώνονται σε συνεργασία με τις ΕΛΜΕ (ΠΔ 111/2016, αρ.1).
Προσλήψεις αναπληρωτών (Α2 ή Β΄ φάση) – Οι ευθύνες για τα κενά μετά τη διενέργεια της Α΄ φάσης
Η καταγραφή των λειτουργικών κενών από τις σχολικές μονάδες ολοκληρώθηκε στις 12/09, από τις ΔΔΕ στις 17/09 και από τις ΠΔΕ στις 19/09, με την Υπουργό να ανακοινώνει ως ημερομηνία της επόμενης φάσης προσλήψεων την 25η Σεπτεμβρίου. Αυτή η φάση οφείλει να καλύψει το 100% των αναγκών. Κάθε άλλη επιλογή θα είναι εις βάρος μαθητών, οικογενειών και εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘΑ στις 25.09 θα “τρέξει” το σύστημα και θα γνωρίζουν οι αναπληρωτές την περιοχή πρόσληψης, στις 30.09 θα πληροφορηθούν τη σχολική μονάδα και θα αναλάβουν υπηρεσία την 1η Οκτωβρίου 2025.
Με δεδομένο ότι η Α΄ φάση δεν κάλυψε ούτε το ήμισυ των καταγεγραμμένων αναγκών, το Υπουργείο οφείλει, έστω και τώρα, ένα μήνα σχεδόν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς να καλύψει όλα τα κενά με προσλήψεις.
Οι ευθύνες για τα εκπαιδευτικά κενά βαραίνουν αποκλειστικά το Υπουργείο, που δεν προχώρησε σε έγκαιρη και πλήρη κάλυψη των αναγκών. Δεν μπορεί να ενοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί για τις μακροχρόνιες άδειες που νόμιμα λαμβάνουν, για δικαιώματα που τους αναγνωρίζει η ίδια η νομοθεσία.
Είναι απαράδεκτο, την ώρα που η πολιτεία δηλώνει ότι στηρίζει την οικογένεια και ανησυχεί για το δημογραφικό, να κατηγορούνται οι μητέρες εκπαιδευτικοί επειδή κάνουν χρήση των θεσμοθετημένων αδειών τους, αδειών που δεν δικαιούνταν όταν υπηρετούσαν το δημόσιο σχολείο ως αναπληρώτριες.
Η νέα «κανονικότητα» των υποχρεωτικών υπερωριών
Βέβαια το Υπουργείο έχει βρει τη λύση, επιλέγοντας τη «νέα κανονικότητα»:
Υποχρεωτικές υπερωρίες, μέχρι και 5 ώρες την εβδομάδα.
Αυτό σημαίνει:
-Εξουθένωση των εκπαιδευτικών.
-«Μπαλώματα» κενών με το υπάρχον προσωπικό.
-Υποβάθμιση της ποιότητας της διδασκαλίας.
Την ώρα που ο κλάδος διεκδικεί μείωση ωραρίου και επαναφορά στα προ του 2013 επίπεδα, η διοίκηση επιβάλλει με τον «δούρειο ίππο» των υπερωριών την αύξησή του.
Εμείς πρέπει να επιμείνουμε:
-Όχι στις υπερωρίες ως «νέο καθεστώς».
-Ναι στους μόνιμους διορισμούς και στην πλήρη κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις.
Αποσπάσεις νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών
Με αφορμή την εξέταση των αιτήσεων απόσπασης νεοδιοριζόμενων συναδέλφων και μόνιμων που είναι σύζυγοι νεοδιοριζόμενων (10 & 18 Σεπτεμβρίου, αλλά και στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 3 Οκτωβρίου για νέες αιτήσεις/ενστάσεις/επανεξετάσεις), επαναφέρουμε το αίτημα:
– επέκταση του δικαιώματος απόσπασης για σοβαρούς λόγους, ακόμη κι όταν δεν εμπίπτουν ρητά στις κείμενες διατάξεις, ή έστω διασταλτική ερμηνεία του νόμου προς όφελος των αιτούντων.
Ζητάμε να εφαρμόζεται το πνεύμα και όχι το «γράμμα» του Νόμου. Κάθε αίτηση πρέπει να εξετάζεται με γνώμονα τον άνθρωπο, τις πραγματικές ανάγκες και τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Προτάσεις:
-Επικαιροποίηση του καταλόγου παθήσεων του ΠΔ 50/96 (άρθρο 13, παρ. 3), ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.
-Μείωση της υποχρεωτικής υπηρέτησης οργανικής θέσης από 2 σε 1 χρόνο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι νεοδιόριστοι να δεσμεύονται επί διετία, τη στιγμή που οι διορισμοί γίνονται κάθε χρόνο.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για:
-Δίκαιο, αξιοκρατικό και διαφανές σύστημα μεταθέσεων και αποσπάσεων σε όλα τα σχολεία και ιδιαίτερα στα Μουσικά & Καλλιτεχνικά.
-Επικαιροποίηση, κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας που αφορά τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών.
Αποσπάσεις σε φορείς & υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ
Σε ερωτήματα που έχω υποβάλει προς την πολιτική ηγεσία σχετικά με τις αποσπάσεις σε φορείς και υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘΑ (θέμα που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΚΥΣΔΕ), ουδεμία απάντηση δόθηκε.
Δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε και να απαιτούμε απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες.
Υιοθετούμε και υποστηρίζουμε τη συνεδριακή θέση της ΟΛΜΕ (20ο Συνέδριο):
Οι αποσπάσεις σε υπηρεσίες και φορείς να γίνονται από το ΚΥΣΔΕ. Να προκηρύσσονται έγκαιρα οι θέσεις, με ανακοίνωση των απαιτούμενων προσόντων. Να υπάρχει σαφής μοριοδότηση και πλήρης διαφάνεια. Οι αποσπάσεις να έχουν διάρκεια τριετίας. Όλες οι διαδικασίες να ολοκληρώνονται έως τις 30 Ιουνίου.
ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ (Σάββατο 20/09/2025)
Το Σάββατο 20/09/2025, στην Αθήνα, πραγματοποιείται η πρώτη ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ της νέας σχολικής χρονιάς, προκειμένου να συζητηθούν και ληφθούν αποφάσεις για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου. Η εισήγηση της ΟΛΜΕ προς τις ΓΣ των ΕΛΜΕ της χώρας.
Κλείνοντας, για όλα τα παραπάνω ζητήματα –τις απορριφθείσες ενστάσεις, την αδιαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές, την ανάγκη στήριξης εκπαιδευτικών με σοβαρά προβλήματα υγείας ή οικογενειακές δυσκολίες, τις αποσπάσεις νεοδιοριζόμενων, το άδικο πλαίσιο στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, την έλλειψη διαφάνειας στις αποσπάσεις σε φορείς και υπηρεσίες– είναι ανάγκη να ενημερωθούν και να πάρουν θέση οι ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ.
Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση:
• χωρίς μοριοδότηση,
• χωρίς αξιολογικούς πίνακες,
• χωρίς διαφάνεια,
• με αποφάσεις αναιτιολόγητες που ταλαιπωρούν και εξαντλούν συναδέλφους.
-Η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να συνθλίβεται σε γρανάζια γραφειοκρατίας.
-Το γράμμα του νόμου δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από την αξία της ανθρώπινης ζωής.
-Είναι ώρα να διεκδικήσουμε δικαιοσύνη, διαφάνεια και ανθρωπιά για τους συναδέλφους μας.
Η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται σήμερα σε κρίση. Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, εργασιακή εξάντληση, αναξιοπρεπείς μισθοί, ελλείψεις, πλήττουν την ποιότητα του δημόσιου σχολείου. Τα προβλήματα είναι κύρια πολιτικά. Και με αφορμή την ΓΣ Προέδρων, πρέπει να βρούμε τρόπους και κοινούς τόπους να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας, τα δικαιώματά μας, το δημόσιο σχολείο.
Δεν αντέχεται άλλη απαξίωση.
Αθήνα, 18.09.2025
Με συναδελφικούς, αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Κατσωνόπουλος Θοδωρής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις – ΣΥΝΕΚ