Έρχεται μόνιμο επίδομα 250 ευρώ κάθε χρόνο σε συνταξιούχους και αυξήσεις ψίχουλα στον κατώτατο μισθό – Όλες οι λεπτομέρειες από τη ΔΕΘ
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) φέρνει νέα οικονομικά μέτρα για τους συνταξιούχους και αυξήσεις στους μισθούς εργαζομένων τόσο στο δημόσιο (γύρω στα 20€ καθαρά) όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Κορυφαίο μέτρο αποτελεί η καθιέρωση μόνιμου ετήσιου επιδόματος 250 ευρώ, που θα καταβάλλεται κάθε Νοέμβριο σε περίπου 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους και 350.000 ευάλωτους δικαιούχους, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Από φέτος τον Νοέμβριο, οι συνταξιούχοι θα λάβουν επιπλέον το ετήσιο επίδομα των 250 ευρώ, που θα προστεθεί στην αναμενόμενη ετήσια αύξηση συντάξεων γύρω στο 2,3%-2,4%, η οποία συνδέεται με τον πληθωρισμό και την πορεία του ΑΕΠ. Υπό εξέλιξη είναι και το μέτρο του «κουρέματος» της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, που αφορά περίπου 670.000 δικαιούχους. Η πρόταση είναι να μειωθεί η προσωπική διαφορά κατά 50%, επιτρέποντας σε όσους έχουν μικρά υπόλοιπα (μέχρι 60 ευρώ) να μηδενίσουν τη διαφορά και να επωφεληθούν από τις αυξήσεις το 2026.
Αξίζει να σημειωθεί πως το επίδομα των 250 ευρώ θα καταβάλλεται επίσης σε συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ με κύρια σύνταξη αναπηρίας τον Σεπτέμβριο του 2025, όπως και σε ευάλωτες ομάδες, μεταξύ των οποίων συνταξιούχοι ανασφάλιστων υπερηλίκων, δικαιούχοι προνοιακών παροχών, ανάδοχοι γονείς ατόμων με αναπηρίες, και άλλοι.
Ποιοι εξαιρούνται από το επίδομα
Το επίδομα δεν θα δοθεί σε συνταξιούχους κάτω των 65 ετών (με ηλικία κάτω του 65ου έτους στις 31/12/2024), σε όσους έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, σε εργαζόμενους συνταξιούχους (καθώς το εισόδημα από εργασία υπολογίζεται στο συνολικό εισόδημα), σε όσους εισέπραξαν αναδρομικά το 2024, καθώς και σε όσους λαμβάνουν πρόωρη κύρια σύνταξη Σεπτεμβρίου 2025. Ο αριθμός των συνταξιούχων κάτω των 65 ετών ανέρχεται σε περίπου 482.000.
Αντίθετα, όλοι οι συνταξιούχοι ΑμΕΑ θα δικαιούνται το επίδομα ανεξαρτήτως ηλικίας.
Αύξηση μισθών με “ψίχουλα” σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα
Εξαγγελίες αναμένονται και για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Στις Ένοπλες Δυνάμεις ξεκινά νέο μισθολόγιο που εκτιμάται πως θα αυξήσει έως και μισό μηνιάτικο τον ετήσιο μισθό πολλών στελεχών.
Στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση του κατώτατου μισθού προβλέπεται να αγγίξει τα 40 ευρώ μεικτά από τον Απρίλιο του 2026, επηρεάζοντας πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους που πληρώνονται με βάση τον κατώτατο ή συλλογικές συμβάσεις. Ο στόχος είναι να φθάσει στα 950 ευρώ έως το 2027.
Παράλληλα, στο δημόσιο προγραμματίζεται οριζόντια αύξηση 35-40 ευρώ , δλδ 20 με 25 ευρώ καθαρά, μικτά από τον Απρίλιο του 2026, που μεταφράζεται σε περίπου 200-250 ευρώ καθαρά επιπλέον ετησίως. Αυτό το μέτρο στοχεύει στην εξίσωση των μισθών εισαγωγής στο δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα, στα 950 ευρώ έως το 2027.
Το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει προτάσεις επαναφοράς δώρων σε συντάξεις και δημόσιο, κόστος που εκτιμάται σε 3-5 δισ. ευρώ ετησίως.






