«Τι δουλειά λέτε ότι κάνετε; Ότι δέρνετε φοιτητές;» – Ένταση και Ερωτήματα στο ΑΠΘ
Για ακόμα μία φορά, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σε πεδίο έντασης και καταστολής. Την Τρίτη 30 Απριλίου, φοιτητές που επιχείρησαν να επανακαταλάβουν το «Στέκι Φυσικού» στη Σχολή Θετικών Επιστημών, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ.
Η παρουσία της αστυνομίας εντός πανεπιστημιακού χώρου, η χρήση τροχών για σπάσιμο αλυσίδων, τα χημικά, οι κρότου λάμψης και η σωματική ένταση, δεν συνάδουν με τον σκοπό και το πνεύμα της πανεπιστημιακής ζωής. Κι όμως, η εικόνα αυτή τείνει να γίνει «κανονικότητα».
✊ Παρέμβαση Καθηγητή – Φωνή Αντίστασης
Στο σημείο παρενέβη ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανθρωπολογίας, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος αντιτάχθηκε ανοιχτά στη δράση των αστυνομικών δυνάμεων, υπερασπιζόμενος τους φοιτητές:
«Τι δουλειά λέτε ότι κάνετε; Ότι δέρνετε φοιτητές; Ότι ρίχνετε χημικά στο Πανεπιστήμιο; Αυτό είναι η δουλειά που κάνετε; Είναι μια τίμια δουλειά αυτή; Εμείς θέλουμε όλοι να κάνουμε μια τίμια δουλειά. Αυτοί (οι φοιτητές) εκπαιδεύονται για να κάνουν μια τίμια δουλειά…»
Η παρέμβασή του κατέγραψε τη δυσαρέσκεια και τον θυμό που νιώθουν όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά και μεγάλος αριθμός μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι σε μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση επιτήρησης και καταστολής.
«Tι δουλειά λέτε ότι κάνετε; Ότι δέρνετε φοιτητές; Ότι ρίχνετε χημικά στο Πανεπιστήμιο; Αυτό είναι η δουλειά που κάνετε; Είναι μια τίμια δουλειά αυτή; Eμείς θέλουμε όλοι να κάνουμε μια τίμια δουλειά. Αυτοί (οι φοιτητές) εκπαιδεύονται για να κάνουν μια τίμια δουλειά…»
Ναι,… pic.twitter.com/FraI6ggMvQ— Areti Athanasiou (@AretiAthanasiu) May 2, 2025
🎓 Παιδεία με Αστυνομία ή με Ελευθερία;
Η νέα αυτή παρέμβαση ανοίγει και πάλι τον διάλογο για το πανεπιστημιακό άσυλο, τη θέση της αστυνομίας στους χώρους γνώσης, και τα όρια της κρατικής παρέμβασης στο χώρο της παιδείας.
Το πανεπιστήμιο οφείλει να είναι χώρος ελευθερίας, διαλόγου και δημιουργίας – όχι πεδίο επιβολής και φόβου. Όταν οι φοιτητές αντιμετωπίζονται ως απειλή, και η αστυνομική βία νομιμοποιείται ως “τάξη”, τότε η Δημοκρατία χάνει ένα ακόμα κομμάτι της ουσίας της.