Νέοι Διορισμοί στην Εκπαίδευση: Δικαιώματα, Εξαιρέσεις και Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε – Τι Ισχύει για Εκπαιδευτικούς, Πολύτεκνους και Άτομα με Αναπηρία
Νέοι διορισμοί στην εκπαίδευση: Τι ισχύει για παλαιούς και νέους υποψήφιους
Του μαθηματικού Μάριου Μαγιολαδιτη:
Καθώς πλησιάζει η περίοδος των διορισμών στην εκπαίδευση, πλήθος υποψηφίων – τόσο παλαιοί όσο και νέοι – αναζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι ακριβώς ισχύει σχετικά με το δικαίωμα διορισμού, τους περιορισμούς, τις εξαιρέσεις και τις ειδικές κατηγορίες. Στο παρόν άρθρο συνοψίζονται όλες οι κρίσιμες διατάξεις, όπως ισχύουν μέχρι σήμερα, με στόχο την πληρέστερη και ακριβέστερη ενημέρωση.
Δικαίωμα νέου διορισμού για παλαιούς υποψήφιους
Όσοι/όσες διορίστηκαν έως και τον Αύγουστο του 2022 έχουν δικαίωμα νέου διορισμού, ακόμα κι αν δεν έχει παρέλθει πενταετία. Ειδικά στην Ειδική Αγωγή, δεν ισχύει καν ο πενταετής περιορισμός. Χαρακτηριστικό είναι το περσινό παράδειγμα πέντε εκπαιδευτικών που επαναδιορίστηκαν εντός τριετίας.
📘 Νομική βάση: άρθρο 62, παρ. 5Α, ν. 4589/2019, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 389 του ν. 4957/2022.
Δεύτερος διορισμός για πολύτεκνους
Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί δικαιούνται δεύτερο διορισμό, σύμφωνα με συνταγματική πρόβλεψη. Η ειδική νομοθεσία επιτρέπει τον διορισμό και σε δεύτερη δημόσια θέση, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η εκτέλεση των καθηκόντων της κύριας θέσης.
📘 Σχετική νομοθεσία: άρθρο 104, παρ. 1, εδ. 2 του Συντάγματος και ν. 1256/1982 (περ. γ’, παρ. 3), ΣτΕ 143/1986.
Υπάλληλοι του Δημοσίου – μη εκπαιδευτικοί
Όσοι διορίστηκαν πρόσφατα στο Δημόσιο (όχι στην εκπαίδευση), έχουν δικαίωμα νέου διορισμού σε θέση εκπαιδευτικού χωρίς χρονικό περιορισμό. Αρκεί η αυτοδίκαιη παραίτηση από την προηγούμενη θέση.
Μετά τον διορισμό – δυνατότητα αλλαγής θέσης
Κάθε νεοδιορισμένος εκπαιδευτικός έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει άλλη δημόσια θέση άμεσα. Μπορεί να αποδεχθεί νέο διορισμό ακόμα και την επομένη της ορκωμοσίας του, υποβάλλοντας παραίτηση από την εκπαίδευση.
Ειδική Αγωγή: Υποχρεωτική πενταετία παραμονής
Οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται στην Ειδική Αγωγή οφείλουν να παραμείνουν τουλάχιστον 5 χρόνια, εκ των οποίων 2 σχολικά έτη στην περιοχή διορισμού.
📘 Άρθρο 62, παρ. 5, περ. α, ν. 4589/2019.
Υποχρεωτική παραμονή δύο ετών στην περιοχή διορισμού
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να υπηρετήσουν τουλάχιστον 2 έτη στην περιοχή όπου διορίστηκαν. Δεν υπάρχει πια η έννοια “θα αποσπαστώ και θα χρωστάω τον χρόνο”.
📘 Άρθρο 62, παρ. 5, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 17 του ν. 5128/2024.
Εξαιρέσεις για Ειδικές Κατηγορίες
Οι ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών εξαιρούνται από τον περιορισμό παραμονής. Ο χρόνος απόσπασης προσμετράται ως χρόνος στην οργανική θέση.
Ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες:
- Εκπαιδευτικοί με ποσοστό αναπηρίας ≥75%, ή με τέκνα/σύζυγο με αναπηρία ≥67%.
- Εκπαιδευτικοί με παιδιά με ειδικές ανάγκες (τύφλωση, αυτισμός, νεφρική ανεπάρκεια, λευχαιμία, σύνδρομο Down, καρκίνος, AIDS κ.λπ.).
- Πολύτεκνοι με τέσσερα ή περισσότερα ανήλικα ή φοιτητικά τέκνα.
📘 Άρθρο 62, περ. αβ, ν. 4589/2019, όπως τροποποιήθηκε με άρθρο 17 του ν. 5128/2024.
Ο διορισμός στην εκπαίδευση το 2025 συνοδεύεται από πληθώρα προβλέψεων και ευελιξιών που ενισχύουν τα δικαιώματα παλαιών και νέων υποψηφίων. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα οφέλη για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία, αλλά και οι ευκαιρίες επαναδιορισμού χωρίς περιορισμούς σε αρκετές περιπτώσεις.
Αναλυτικά οι Νέοι Καθαροί Μισθοί για Όλες τις Κατηγορίες Εκπαιδευτικών
Νέο Μισθολόγιο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών από 1/4/2025 – Δείτε τις Αυξήσεις ανά ΜΚ