Η «μάχη με το βαθύ κράτος» – Αξιολόγηση Δημοσίου: Επικοινωνιακά Τεχνάσματα – Υποστελέχωση και Εργολαβίες
Ο πρωθυπουργός, μετά από μια ακόμα επικοινωνιακή επίθεση, διακήρυξε με θράσος ότι το αίτημα των απεργιακών συγκεντρώσεων της 28ης Φεβρουαρίου ήταν η «μάχη με το βαθύ κράτος» και η αποφασιστική προώθηση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Στη συνέχεια, καυχήθηκε ότι άνοιξε τον δρόμο για την αξιολόγηση, υποστήριξε ότι το κράτος αλλάζει προς το καλύτερο και υποσχέθηκε επιτάχυνση προσλήψεων στο δημόσιο, καθώς και αξιολόγηση των υπηρεσιών από τους πολίτες.
Ποιος Αξιολογεί το Κράτος;
Η πραγματική αξιολόγηση, όμως, έγινε στις 28 Φεβρουαρίου από το 50% του ελληνικού λαού που συμμετείχε στις μαζικές κινητοποιήσεις για το έγκλημα των Τεμπών. Τα συνθήματα ήταν ξεκάθαρα: «Το κράτος είναι δολοφόνος». Η λαϊκή αξιολόγηση αφορά όχι τους εργαζόμενους που δίνουν μάχη σε δύσκολες συνθήκες, αλλά το αστικό κράτος και τις πολιτικές του. Γ.Σ.Ε.Ε. – Οδηγός Εργασιακών Δικαιωμάτων / «Γνωρίζω & Διεκδικώ τα Δικαιώματά μου»!
Αυτή η αξιολόγηση γίνεται καθημερινά:
Από τους πολίτες που περιμένουν ώρες στα επείγοντα των νοσοκομείων και τελικά βρίσκονται σε ράντζα στους διαδρόμους.
Από γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία με σοβάδες που πέφτουν και αίθουσες που πλημμυρίζουν.
Από σεισμοπαθείς που χρόνια μετά δεν έχουν αποζημιωθεί.
Όλα αυτά είναι κοινό μυστικό. Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα, εκτός από την κυβέρνηση που επιμένει να το αγνοεί.
Το Ζήτημα της Υποστελέχωσης και οι Εργολαβίες
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο δημόσιο δεν είναι οι διαδικασίες πρόσληψης, αλλά ο μικρός αριθμός τους. Οι προσλήψεις δεν επαρκούν ούτε καν για να αντικαταστήσουν όσους αποχωρούν. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα:
Θα μονιμοποιούσε τους χιλιάδες συμβασιούχους που ζουν σε εργασιακή ομηρία.
Θα προσλάμβανε τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που περιμένουν στις λίστες.
Θα καταργούσε τις εργολαβίες που απορροφούν δημόσιο χρήμα χωρίς να προσφέρουν τίποτα και θα κάλυπτε τις ανάγκες με μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα.
Αντίθετα, όμως, οι κυβερνήσεις δημιούργησαν ειδικά τμήματα που ασχολούνται αποκλειστικά με την πρόσληψη και απόλυση συμβασιούχων, τη σύναψη συμβάσεων με εργολάβους και τη διαχείριση των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κυβερνήσεις απέρριψαν την πρόταση των σωματείων για αλλαγή του άρθρου 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Σιγή Νεκροταφείου στα Δημόσια Σχολεία και Υπηρεσίες
Στο όνομα της «αποτελεσματικότητας», εκπαιδευτικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που πρωτοστατούν σε αγώνες διώκονται. Στόχος είναι η επιβολή σιωπής στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες και η τρομοκράτηση όσων αντιδρούν.
Η κυβέρνηση μιλάει για αξιολόγηση, αλλά αποφεύγει να εξηγήσει τι κρίνεται πραγματικά:
Θα αξιολογηθούν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αν εφαρμόζουν πολιτικές που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες;
Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας, αν προωθούν αντεργατικούς νόμους, όπως ο νόμος Χατζηδάκη;
Οι νοσηλεύτριες, που μένουν μόνες τους τη νύχτα με 30 ασθενείς;
Οι δάσκαλοι, που διδάσκουν σε τάξεις υπερπλήρεις;
Οι επιθεωρητές εργασίας, που καλούνται να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και μέσα;
Όλες οι αξιολογήσεις γίνονται με βάση τις κυβερνητικές πολιτικές και στόχος είναι να υπηρετείται η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Η «Αριστεία» και η Πραγματική Στόχευση
Όταν η κυβέρνηση μιλά για «επιβράβευση των παραγωγικών υπαλλήλων», εννοεί την ενίσχυση των «καλών παιδιών» της διοίκησης και των εκλεκτών κάθε κυβέρνησης. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε οι «άριστοι» να είναι πάντα αυτοί που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εκάστοτε εξουσίας. ΦΕΚ Αξιολόγησης: copy paste κριτήρια!! Επαναλήψεις δεικτών δείχνουν το μέγεθος της αυθαιρεσίας και της υποκειμενικότητας της
Το Πραγματικό Δίλημμα: Τα Κέρδη τους ή οι Ζωές μας
Το κράτος που υπηρετεί η κυβέρνηση είναι τόσο σάπιο, που δεν επιδέχεται βελτίωση. Μόνο η ανατροπή του μπορεί να φέρει πραγματικές αλλαγές. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Προσλήφθηκες αναπληρώτρια/ής; Περιμένεις πρόσληψη; Μάθε τα δικαιώματά σου!
Όμως, οι εργαζόμενοι δεν ξεγελιούνται. Στο πραγματικό δίλημμα –«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»– η απάντηση έχει ήδη δοθεί: Ο αγώνας συνεχίζεται και η μαζική συμμετοχή στην απεργία της 9ης Απριλίου θα είναι η επόμενη απάντηση.
Ανακοίνωσή της η ΔΑΣ στην ΑΔΕΔΥ