Αύξηση Μισθών και Διπλάσιοι Φόροι: Η Σκληρή Πραγματικότητα για Τους Μισθωτούς – Αναλυτικά Παραδείγματα Φορο-Επιβάρυνσης
Πώς Η Αύξηση Μισθών Φέρνει Διπλάσια Φορολογική Επιβάρυνση – Παραδείγματα
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αναμενόμενη αύξηση των κατώτατων μισθών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Ωστόσο, η Εφορία φαίνεται να ετοιμάζεται να «ροκανίσει» τις αυξήσεις αυτές, με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα επηρεάσουν ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων. Άγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, καθώς και ζευγάρια με ένα παιδί, θα διαπιστώσουν πως οι αυξήσεις των αποδοχών τους θα συνοδευτούν από ανατροπές στα κλιμάκια φορολόγησης, με τον φόρο να αυξάνεται για αρκετούς εργαζομένους.
Η «ζημιά» από την απόσταση των φορολογικών κλιμακίων
Η σημαντική φορολογική επιβάρυνση προκύπτει από τη μεγάλη διαφορά μεταξύ του συντελεστή φορολόγησης του πρώτου και δεύτερου κλιμακίου. Συγκεκριμένα, ο φόρος για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 9%, ενώ για ποσά πάνω από 10.000,01 ευρώ, ο φόρος εκτοξεύεται στο 22%. Αυτό σημαίνει πως οι αυξήσεις που θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα «ροκανιστούν» σε μεγάλο βαθμό από την Εφορία, η οποία θα επιβάλλει την υψηλότερη φορολογία για το εισόδημα που ξεπερνά τα 10.000 ευρώ ετησίως.
Παραδείγματα επιβαρύνσεων μετά τις αυξήσεις αποδοχών
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την επιβάρυνση, ας δούμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Ένας άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, ή έγγαμος χωρίς παιδιά, που αμείβεται με 14 μισθούς και λαμβάνει σήμερα τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ μεικτά, πληρώνει φόρο 137 ευρώ ετησίως ή 9,8 ευρώ το μήνα.
Από την 1η Απριλίου, εάν οι αποδοχές του αυξηθούν στα 880 ευρώ μεικτά, τότε ο ετήσιος φόρος θα ανέλθει στα 270 ευρώ, δηλαδή θα διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να πληρώνει 19 ευρώ τον μήνα αντί για 9,8 ευρώ. Η αύξηση των 50 ευρώ στο μισθό του «ροκανίζεται» λόγω της μετάβασης σε υψηλότερο φορολογικό κλιμάκιο, καθώς μεγάλο μέρος του μισθού του θα φορολογείται με τον συντελεστή 22%.
Ανάλογη επιβάρυνση θα αντιμετωπίσουν και οι μισθωτοί με ένα παιδί, οι οποίοι με το αυξημένο αφορολόγητο (10.000 ευρώ) θα δουν τον φόρο τους να αυξάνεται από 2 ευρώ σε 137 ευρώ με τις νέες αυξήσεις αποδοχών.
Ο φόρος αυξάνεται και για τους δημόσιους υπαλλήλους. Για παράδειγμα, ένας εισαγωγικός δημόσιος υπάλληλος με 850 ευρώ μηνιαίο μισθό θα πληρώνει σήμερα φόρο 19 ευρώ ετησίως ή 1,6 ευρώ το μήνα. Από την 1η Απριλίου, με την αύξηση του μισθού του στα 880 ευρώ, ο φόρος του θα φτάσει τα 47 ευρώ ετησίως ή 3,9 ευρώ το μήνα, αυξανόμενος κατά 28 ευρώ το χρόνο και 2,3 ευρώ τον μήνα.
Οι οικογένειες με δύο ή περισσότερα παιδιά, εφόσον οι εργαζόμενοι γονείς αμείβονται με κατώτατο μισθό, φαίνεται να είναι οι «τυχεροί» αυτής της αύξησης. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί, το οποίο καθιστά τις αυξήσεις των κατώτατων αποδοχών αφορολόγητες για αυτούς τους εργαζόμενους.
Παρά τις αυξήσεις στους φόρους για αρκετές κατηγορίες εργαζομένων, η κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι νέες προτάσεις για φοροελαφρύνσεις που αναμένεται να μειώσουν τα βάρη για τα μεσαία εισοδήματα. Οι κυριότερες προτάσεις περιλαμβάνουν:
Μείωση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, με επικρατέστερη την ελάφρυνση από 22% σε 15%. Αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει σε μείωση του φόρου κατά 700 ευρώ και αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος κατά 50 ευρώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας: Με την αναπροσαρμογή της κλίμακας, στόχος είναι η ελάφρυνση των φορολογουμένων με εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ, καθώς η απουσία τιμαριθμικής αναπροσαρμογής είχε οδηγήσει σε αυξημένα φορολογικά βάρη λόγω πληθωρισμού.
Αύξηση του ορίου για τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή: Η αύξηση του ορίου για τον φορολογικό συντελεστή 44%, που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, θα μειώσει τις φορολογικές πιέσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα.
- Μισθολογικά Κλιμάκια και Κρατήσεις: Οδηγός για Εκπαιδευτικούς – Από το Παρελθόν στο Σήμερα
- Οι νέες αποδοχές των εκπαιδευτικών 2025 (διευθυντές, αναπληρωτές, νεοδιόριστοι κτλ)- Αναλυτικοί πίνακες και διαγράμματα
- Πότε και Πώς Αλλάζει το Μισθολογικό Κλιμάκιο (Μ.Κ) των Εκπαιδευτικών
- Ημερομηνίες Πληρωμών Μονίμων/Νεοδιόριστων/Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών για το Έτος 2025