μητέρα

Τι ισχύει για εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (υπ. αριθμ. πρωτ. 15457/26-2-2024), σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης για εργαζόμενες/ους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ισχύουν τα εξής:

Α. Άδεια και Αμοιβή

  1. Άδεια λόγω ασθένειας: Η εργαζόμενη μπορεί να απουσιάσει δικαιολογημένα για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό, με βάση την ιατρική γνωμάτευση.
  2. Αμοιβή κατά την απουσία: Σύμφωνα με τα άρθρα 657 & 658 του Αστικού Κώδικα, η εργαζόμενη διατηρεί την αξίωση για το μισθό της, αν εμποδίζεται να εργαστεί λόγω σπουδαίου λόγου (π.χ., ασθένεια) που δεν οφείλεται σε δική της υπαιτιότητα. Η αξίωση αυτή ισχύει για ένα μήνα αν το εμπόδιο εμφανίστηκε μετά το πρώτο έτος εργασίας ή για μισό μήνα σε κάθε άλλη περίπτωση.

Β. Προστασία από Απόλυση

  1. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για 18 μήνες μετά τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος.
  2. Κατά την απουσία λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση: Η ίδια προστασία ισχύει και για απουσία μεγαλύτερης διάρκειας λόγω ασθένειας από την κύηση ή τον τοκετό.
  3. Απόλυση εργαζόμενου πατέρα: Η προστασία ισχύει και για εργαζόμενο πατέρα για 6 μήνες μετά τον τοκετό, εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για καταγγελία της σύμβασης.
Δημοφιλή!!  Μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα / ΥΠΕΣ

Γ. Άδειες και Δικαιώματα

  1. Άδεια για ιατρικές εξετάσεις: Η έγκυος εργαζόμενη έχει δικαίωμα να απουσιάζει από την εργασία της για προγεννητικές εξετάσεις χωρίς περικοπή αποδοχών, εφόσον οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας.
  2. Επαπειλούμενη κύηση: Σε περίπτωση ανάγκης παραμονής στο σπίτι για ιατρικούς λόγους, εφαρμόζεται η διαδικασία χορήγησης αναρρωτικής άδειας. Αυτή η άδεια θεωρείται πραγματικός χρόνος απασχόλησης και δεν αφαιρείται από την κανονική άδεια με αποδοχές.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις παρέχουν ουσιαστική προστασία στις εγκύους εργαζόμενες και εξασφαλίζουν ότι δεν θα χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα κατά την περίοδο της κύησης και μετά τον τοκετό, διασφαλίζοντας παράλληλα το δικαίωμα στη μισθοδοσία και την προστασία από άδικη απόλυση.

Προσωπικά δεδομένα – Οδηγός για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για σχολεία και εκπαιδευτικούς

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω