ΠΟΡΤΑ

Η Ελλάδα με τη 2η υψηλότερη ανεργία στην Ε.Ε. και προτελευταία σε απασχόληση – Εκθεση ΙΝΕ/ΓΣΕΕ 2024

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δυσοίωνη εικόνα για την απασχόληση και τους μισθούς στην Ελλάδα: Η αποτύπωση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) για το 2024, η κατάσταση της απασχόλησης και των μισθών στην Ελλάδα παρουσιάζει σοβαρές προκλήσεις, με την Ελλάδα να κατατάσσεται προτελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το ποσοστό απασχόλησης και να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας.

Κύρια σημεία της έκθεσης:

1. Ποσοστό Απασχόλησης:

  • Το ποσοστό απασχόλησης το 2023 στην Ελλάδα ήταν 61,8%, 8,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (70,4%).
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο την Ιταλία.
  • Το 2009, το ποσοστό απασχόλησης έφτασε το 61,4%, ενώ στη διάρκεια της κρίσης, η απασχόληση συρρικνώθηκε στο 48%.

2. Ανεργία:

  • Το 2023, η ανεργία στην Ελλάδα ήταν 11,1%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά την Ισπανία.

3. Μισθοί και Κέρδη Επιχειρήσεων:

  • Τα κέρδη των επιχειρήσεων αντανακλάστηκαν σε μικρό βαθμό στους μισθούς των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, εάν μια επιχείρηση αύξησε την κερδοφορία της κατά 4%, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά μόλις 2%.
  • Από το 2019 έως το 2023, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία στην ΕΕ (-8,3%).
Δημοφιλή!!  Επέκταση του Επιδόματος Μητρότητας και σε Νέες Κατηγορίες Εργαζόμενων Μητέρων: Ξέχασαν πάλι τις αναπληρώτριες μητέρες

4. Διανομή Εισοδήματος:

  • Η απόκλιση μεταξύ της αύξησης της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών έχει αυξήσει τη μεταφορά εισοδήματος προς τις επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη απόκλιση εντοπίζεται στους τομείς των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (24,6%), της μεταποίησης (22,7%), των κατασκευών (22%) και της βιομηχανίας (15,1%).

5. Κίνδυνος Φτώχειας:

  • Η χαμηλή αύξηση των μισθών έχει ως αποτέλεσμα το 20% των εργαζομένων με μερική απασχόληση να ζουν στο όριο της φτώχειας, ενώ 4 στα 10 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

6. Συλλογικές Συμβάσεις:

  • Το 2023 υπογράφηκαν 19 συλλογικές συμβάσεις εργασίας, από τις οποίες οι 12 ήταν εθνικές και κλαδικές, ενώ οι 7 τοπικές. Επίσης, υπογράφηκαν 209 επιχειρησιακές συμβάσεις.

Συντάξεις 2024: Ποιους αφορά η πρόωρη έξοδος έως και 7 χρόνια πριν τα 62 – Τι ισχύει για Δημόσιο

Συμπεράσματα:

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σταθερή απόκλιση της Ελλάδας από τον μέσο όρο της ΕΕ σε σημαντικούς δείκτες εργασίας και οικονομίας, γεγονός που επισημαίνει την ανάγκη για βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, τις αμοιβές, και την προστασία των εργαζομένων. Η υστέρηση στην προσαρμογή των ονομαστικών μισθών στις οικονομικές συνθήκες, η περιορισμένη επιρροή των κερδών στις αμοιβές, και η υψηλή ανεργία αποτελούν προκλήσεις που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.

Tο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα την Ετήσια Έκθεση του 2024 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Για τα βασικά συμπεράσματα πατήστε εδώ
Για το πλήρες κείμενο της Ετήσιας Έκθεσης πατήστε εδώ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω