σχολειο

Κατάρρευση Οροφής στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου Αττικής: Έλλειψη Συντήρησης και Ευθύνες των Αρχών

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Κατάρρευση Οροφής στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου Αττικής: Έλλειψη Συντήρησης και Ευθύνες των Αρχών

Στις 6 Ιουνίου 2024, κατέρρευσε μέρος της οροφής του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Αττικής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν και δεν υπήρξαν θύματα λόγω της ώρας του περιστατικού, η κατάρρευση αποκάλυψε σοβαρά ζητήματα με την έλλειψη συντήρησης και τον έλεγχο των σχολικών υποδομών. Το σχολείο, το οποίο παραδόθηκε το 2000, δεν είχε δεχθεί καμία συντήρηση έκτοτε, ενώ είχαν σημειωθεί προηγούμενες καταρρεύσεις. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου κατηγορεί τις αρχές για την κατάσταση και απαιτεί άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου και ενισχυμένη χρηματοδότηση για την ουσιαστική συντήρηση των σχολείων. Οι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να συμμετάσχουν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

AI | Αξιοποίηση Τεχνολογιών Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη: Παρουσίαση για Εκπαιδευτικούς

Τραγικές εικόνες αντίκρισαν το πρωί της Πέμπτης 6 Ιούνη, στο 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής, μαθητές και εκπαιδευτικοί εν ώρα πανελληνίων εξετάσεων, καθώς ένα τεράστιο μέρος της οροφής κατέρρευσε κατά τη διάρκεια (ευτυχώς) της νύχτας.

Για άλλη μια φορά από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί δεκάδων μαθητών που περίμεναν στον χώρο έξω από τις σχολικές αίθουσες για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Το συγκεκριμένο σχολείο παραδόθηκε το 2000 και έκτοτε δεν έχει γίνει καμιά συντήρηση και έλεγχος της υποδομής του, ενώ πριν λίγα χρόνια είχε αντίστοιχα καταρρεύσει ο σοβάς της οροφής του υποκείμενου ορόφου.

Δημοφιλή!!  Νέα καταγγελία κατά του ίδιου διευθυντή εκπαίδευσης από την ΠΟΣΥΠ

Το γεγονός καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου, τονίζοντας ότι «η κατάρρευση μεγάλου μέρους του σοβά των 2 ορόφων δεν είναι απλά αστοχία, ούτε οφείλεται στα “ακραία καιρικά φαινόμενα”, όπως προσπαθούν για άλλη μια φορά να μας πείσουν. Είναι αποτέλεσμα της κατασκευής και συντήρησης των σχολείων με όρους ανταποδοτικούς, με όρους κόστους – οφέλους, όπου η ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών παίζεται κορόνα – γράμματα, προκειμένου να φτηνύνει η κατασκευή, να μειωθεί το κόστος των κατασκευαστικών υλικών, να μην πληρωθεί η απαραίτητη συντήρηση και έλεγχος».

Προσθέτει ότι «το κράτος και οι κυβερνήσεις του, οι δημοτικές αρχές του Ηρακλείου, φέρουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση των σχολείων μας, για τα σχολεία-εργοτάξια (4ο Δημοτικό…), για τα στέγαστρα που καταρρέουν στις αυλές (1ο Δημοτικό…), για τα ταβάνια που σωριάζονται παρά τρίχα στα κεφάλια των παιδιών. Όταν ο προσεισμικός έλεγχος αντιμετωπίζεται ως “περιττό κόστος”, όταν οι μονώσεις των σχολικών κτιρίων γίνονται με πρόχειρες επαλείψεις, ίσα ίσα για να μη φαίνεται η φθορά, τότε είναι αυτονόητο ότι οι θερμοπροσόψεις και τα “πράσινα δώματα” που επιτάσσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της “πράσινης ανάπτυξης”, όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες, αλλά μπορεί να αποβούν και επικίνδυνα για το σύνολο της κτιριακής υποδομής…».

Δημοφιλή!!  Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ΑΣΕΠ 2008 διαμαρτύρονται για την παραβίαση της αξιοκρατίας και ζητούν δικαίωση

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί να συγκληθεί άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση όλων των σχολείων του δήμου και θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις παράδοσης-παραλαβής, τα αρχεία συντήρησης των σχολικών μονάδων.

Επίσης να δοθεί γενναία χρηματοδότηση από τον δήμο για τις ανάγκες όλων των σχολικών κτιρίων, με πλήρη καταγραφή τους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να ολοκληρωθεί τώρα ο δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των σχολείων, να προβλεφθούν μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση των κτιρίων.

Καλεί τέλος τους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές του δήμου σε παράσταση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω