site Screenshot 20

Η εκπαίδευση, όχημα για την προώθηση των αρχών της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής: Νέο Καινοτόμο Ευρωπαϊκό έργο «EU – The Green Wave» (EU GreW) από την ΕΕΠΕΚ!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η εκπαίδευση, όχημα για την προώθηση των αρχών της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής: Νέο Καινοτόμο Ευρωπαϊκό έργο «EU – The Green Wave» (EU GreW) από την ΕΕΠΕΚ!

Ένα ακόμη πρωτοποριακό και ιδιαίτερα φιλόδοξο –σε εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο– επίτευγμα έρχεται να προστεθεί ως συνέχεια στις πολυδιάστατες δράσεις της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ). Πρόκειται για την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) του Ευρωπαϊκού Σχεδίου που υπέβαλε η ΕΕΠΕΚ στο πλαίσιο της δράσης Jean Monnet του Προγράμματος ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τίτλο: «EU – The Green Wave» (EU GreW).

Το Ευρωπαϊκό έργο «EU – The Green Wave» (EU GreW) ευθυγραμμίζεται με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal), εστιάζοντας σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην ενεργοποίηση των πολιτών να υποστηρίξουν την ατζέντα της, καθώς επίσης και στην λήψη αποφάσεων και δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που υπονομεύουν την ευημερία και την ελευθερία μας.

site Screenshot 20

Το έργο ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους της δράσης Jean Monnet, καθώς μέσω μίας σειράς εκπαιδευτικών δράσεων δημιουργείται καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ενώ, παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εισαγάγουν Ευρωπαϊκό περιεχόμενο στις δραστηριότητές τους. Με άλλα λόγια, το έργο «EU – The Green Wave» (EU GreW) χρησιμοποιεί την εκπαίδευση ως όχημα για την προώθηση αρχών και αξιών για την περιβαλλοντική πολιτική, τη  βιώσιμη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Θεμελιώδης σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός διασυνοριακού, βιώσιμου και μακροχρόνιου Ευρωπαϊκού δικτύου εκπαιδευτικών, το οποίο θα προωθεί τις κοινωνικές και πολιτικές ικανότητες των μαθητών και θα υποστηρίζει τις δημοκρατικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την κτήση τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιβαλλοντικές πολιτικές και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Δημοφιλή!!  Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ΑΣΕΠ 2008 διαμαρτύρονται για την παραβίαση της αξιοκρατίας και ζητούν δικαίωση

Είναι εύκολα κατανοητό πως η εκπαίδευση αλλά και οι εκπαιδευτικοί είναι σημαντικοί παράγοντες για την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Το έργο «EU GreW» στοχεύει –πρωτίστως- να εκπαιδεύσει μια πολυεθνική ομάδα εκπαιδευτικών που θα λειτουργήσουν ως εμπνευσμένοι κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς που θα διαδώσουν τις ευρωπαϊκές αξίες στους συναδέλφους, τους νέους και την κοινωνία. Επιπλέον, θα προωθήσουν τον διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση συνεργειών και στη βελτίωση της ποιότητας της κατάρτισης και της μάθησης μέσω της γνώσης για την Ευρώπη και τις αξίες της.

Το έργο έχει ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2023 με ορίζοντα τριών ετών και η πρώτη από τις προγραμματιζόμενες δράσεις του έργου «EU – The Green Wave» θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική και όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης, και αφορά το Θερινό Σχολείο του έργου. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό επιμορφωτικό πρόγραμμα 2 εβδομάδων (18-30 Αυγούστου 2024) εμπλουτισμένο με βιωματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, σχεδιασμένο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην κατανόηση και την ευθυγράμμισή τους με την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τη σύνδεσή της με την εκπαίδευση, αναφορικά με το πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και των τρεχουσών παγκόσμιων προκλήσεων.

Στο Θερινό Σχολείο θα συμμετέχουν 70 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 35 περίπου χώρες της Ευρώπης αλλά και όμορων χωρών, ενώ το πρόγραμμα σπουδών του είναι προσαρμοσμένο για να εμπνεύσει και να εξοπλίσει τους εκπαιδευτικούς με τα απαραίτητα εργαλεία για να προσεγγίσουν – ευθυγραμμιζόμενοι με την ατζέντα της Πράσινης Συμφωνίας –  τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δημοφιλή!!  Απάντηση σε Έγγραφο/Καταγγελία της Π.Ο.Σ.Υ.Π. - «Ανάρμοστη και αλαζονική συμπεριφορά του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Ανατολικής Αττικής». 

Συγκεκριμένα, μέσω ενός συνδυασμού διαλέξεων, διαδραστικών εργαστηρίων και πραγματικών περιπτωσιολογικών μελετών, το πρόγραμμα θα εμβαθύνει στις  θεμελιώδεις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και στον αντίκτυπό της στις εκπαιδευτικές πρακτικές, στις στρατηγικές για την ενσωμάτωση της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή στα σχολικά προγράμματα σπουδών, στην κατανόηση των παγκόσμιων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής – με ιδιαίτερη έμφαση στα τρέχοντα γεγονότα, όπως  ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επίδρασή του στις περιβαλλοντικές πολιτικές –, καθώς και σε πρακτικές δραστηριότητες και συζητήσεις με στόχο την ανάπτυξη εργαλείων για τη διδασκαλία αυτών των πολύπλοκων θεμάτων με προσιτό και ελκυστικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΕΠΕΚ, Δρ. Δημήτρη Κολοκοτρώνη, το πολυδιάστατο και καινοτόμο αυτό εγχείρημα, αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα διεθνοποίησης και εξέλιξης της μεγάλης Κοινότητας Μάθησης της ΕΕΠΕΚ, η οποία σήμερα αριθμεί περισσότερα από 34.000 μέλη. Η  συμμετοχή στη δράση Jean Monnet του προγράμματος ERASMUS+  αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της ΕΕΠΕΚ και μία στρατηγική επιλογή για την περαιτέρω διεύρυνση των εκπαιδευτικών  οριζόντων και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ του Έλληνα εκπαιδευτικού. Από την ίδρυσή της, η ΕΕΠΕΚ συμμετέχει σε μία σειρά από διεθνείς δράσεις με σκοπό την επαγγελματική ανάπτυξη των μελών της και την ευρύτερη διάδοση καινοτόμων διδακτικών  προσεγγίσεων, παράλληλα με την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της.

AI | Αξιοποίηση Τεχνολογιών Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη: Παρουσίαση για Εκπαιδευτικούς

Ψάχνετε για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης; Το Toolify.ai σας έχει καλυμμένους!

Για περισσότερες πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΕΚ:  www.eepek.gr καθώς και στη σελίδα του έργου: https://eugrew.eepek.gr

Δημοφιλή!!  Νέο Νομοσχέδιο: Τροπολογία για Τοπικές Προσκλήσεις και Πρόσληψη Αναπληρωτών 2024-2025

Official logo EEPEK

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω