smart data

Ελλάδα: Βήματα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ο δρόμος παραμένει μακρύς

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ελλάδα: Βήματα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ο δρόμος παραμένει μακρύς

Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, υιοθετώντας ψηφιακές τεχνολογίες σε διάφορους τομείς. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ παράλληλα υπάρχουν και μεγάλες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένας τομέας που εξελίσσεται συνεχώς και επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής μας, από τις επιχειρήσεις μέχρι τον τρόπο που οι πολίτες αλληλεπιδρούν με το διαδίκτυο. Στην Ευρώπη, παρατηρείται ότι οι χώρες με υψηλά ποσοστά ψηφιακών δεξιοτήτων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ οι χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης υστερούν σε αυτόν τον τομέα.

Ψηφιακό χάσμα στην Ελλάδα: Χαμηλές ψηφιακές δεξιότητες και υστέρηση στην υιοθέτηση τεχνολογίας

  • Χαμηλές ψηφιακές δεξιότητες: Μόνο το 52,5% των Ελλήνων έχει βασικές ή ανώτερες από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ποσοστό χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό δημιουργεί εμπόδιο στην υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων από πολίτες και επιχειρήσεις.
  • Χαμηλή χρήση υπηρεσιών cloud: Μόνο το 20,7% των ελληνικών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί υπηρεσίες cloud, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό περιορίζει την ικανότητα των επιχειρήσεων να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά.
  • Υστέρηση στις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές: Η χρήση ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα (59,9%) είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ (66,3%). Αυτό δείχνει χαμηλότερο βαθμό ψηφιακής υιοθέτησης σε βασικές οικονομικές δραστηριότητες.
  • Ανεπάρκεια ψηφιακών υποδομών: Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, η πρόσβαση στο internet υψηλής ταχύτητας και η ψηφιακή υποδομή είναι ανεπαρκείς, δημιουργώντας ανισότητες στην πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες.
Δημοφιλή!!  Αναρτήθηκαν οι Δικαιούχοι των Προγραμμάτων ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ για το 2024: Στήριξη της Αγροτικής Οικογένειας και των Πληγεισών Περιοχών

Η κατάσταση στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει μια χώρα που έχει υιοθετήσει ψηφιακές τεχνολογίες σε ορισμένους τομείς (π.χ. κοινωνικά δίκτυα, ηλεκτρονικό εμπόριο), αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε άλλους (π.χ. κατάρτιση προσωπικού στις επιχειρήσεις, ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές). Για να βελτιωθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, απαιτείται περαιτέρω επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και μια προσπάθεια για μεγαλύτερη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις.

Ψάχνετε για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης; Το Toolify.ai σας έχει καλυμμένους!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω