refugees 1020218 1920

ΕΛΣΤΑΤ: Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται – ένα βαθύτερο – πολυπλοκότερο ζήτημα που επηρεάζει την κοινωνία, την οικονομία και τον τρόπο ζωής μας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μόνιμο πληθυσμό της Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2023 δείχνουν ότι ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη φυσική μείωση του πληθυσμού, δηλαδή στη διαφορά μεταξύ γεννήσεων και θανάτων. Το 2022, γεννήθηκαν 75.921 άτομα και πέθαναν 139.921 άτομα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί φυσική μείωση 64.000 ατόμων.

ΕΛΣΤΑΤ: Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται – ένα βαθύτερο – πολυπλοκότερο ζήτημα που επηρεάζει την κοινωνία, την οικονομία και τον τρόπο ζωής μας

Ο πληθυσμός ηλικίας 0-14 ετών ανήλθε σε 13,4% του συνολικού πληθυσμού, έναντι 63,7% του πληθυσμού 15-64 ετών και 22,9% του πληθυσμού 65 ετών και άνω. Ο δείκτης γήρανσης (πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό ηλικίας 0- 14 ετών) ανήλθε σε 171,8.Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Τι ισχύει; Μύθοι, ανακρίβειες και υπερβολές.

Ωστόσο, η καθαρή μετανάστευση στην Ελλάδα ήταν θετική το 2022, με αποτέλεσμα να μειωθεί η μείωση του πληθυσμού. Η καθαρή μετανάστευση εκτιμάται σε 16.355 άτομα, δηλαδή εισήλθαν στη χώρα 96.662 μετανάστες και εξήλθαν 80.307 μετανάστες.

Η μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Η μείωση του πληθυσμού οδηγεί σε μείωση της παραγωγικότητας, της κατανάλωσης και της φορολογικής βάσης. Επίσης, οδηγεί σε αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

Δημοφιλή!!  Επιστολή / Αναγκαίοι οι Αυξημένοι Διορισμοί Εκπαιδευτικών ΠΕ 70 το 2024 για την Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρόκληση άνευ προηγουμένου: τη μείωση και τη γήρανση του πληθυσμού στους Δήμους της Ελλάδας. Αυτό το φαινόμενο δεν αποτελεί απλώς αριθμητική στατιστική, αλλά ένα βαθύτερο και πολυπλοκότερο ζήτημα που επηρεάζει την κοινωνία, την οικονομία και τον τρόπο ζωής μας.Εγκαίνια: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της ΑΕΚ / Εκπαιδευτικές επισκέψεις για παιδιά όλων των ηλικιών (PIC-VID)

Η μείωση του πληθυσμού σε πολλούς Δήμους μας έχει ήδη φέρει αντιμέτωπους με προκλήσεις, όπως η μείωση της παραγωγικής εργατικής δύναμης, η μείωση των φορολογικών εσόδων και η επιδείνωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και παιδείας.

Η θετική καθαρή μετανάστευση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μείωσης του πληθυσμού. Ωστόσο, η καθαρή μετανάστευση δεν είναι μόνιμη λύση. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού, είναι απαραίτητη η αύξηση των γεννήσεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται – την περίοδο 2011-2021 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 441 χιλ. (-4,0%). Σε αυτή την εξέλιξη συνεισέφερε η σημαντική άνοδος των μεταναστευτικών εκροών κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ωστόσο οι γεννήσεις στην Ελλάδα υποχωρούν ήδη από το 1980. Ειδικότερα, ο συντελεστής γονιμότητας έχει υποχωρήσει σε κάτω από 1,5 μονάδες (επίπεδο που δεν αρκεί για την αναπλήρωση του πληθυσμού) ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, από 2,12,5 μονάδες τις δεκαετίες των 1960 και 1970.

Δημοφιλή!!  Περί Κατανομής & Νέων Οργανικών Θέσεων στην Εκπαίδευση

Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού της χώρας προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες. Στο σενάριο βάσης των δημογραφικών προβολών, ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται να υποχωρήσει στα 8,1 εκατ. έως το 2100 – μια μείωση του πληθυσμού κατά 2,5 εκατ. άτομα ή 24% σε σχέση με το 2021.

Οι προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ραγδαίες σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης, στην οποία ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί κατά μόλις 4,2% έως το 2100. Με βάση την έκταση της αναμενόμενης μείωσης του πληθυσμού έως το 2100, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη, μετά τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται, αλλά η καθαρή μετανάστευση είναι θετική. Η μείωση του πληθυσμού είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Η θετική καθαρή μετανάστευση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δεν είναι μόνιμη λύση.

Ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα στην ιδιωτική εκπαίδευση στις ΗΠΑ: ο εμβληματικός νόμος CIvil Rights Act του 1964 / ΟΙΕΛΕ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω