89943c3de82e3d6787d5dbe2e1096b4a

Αλχημείες για τον μέσο μισθό – Βολιδοσκοπούν – αναγωγή δώρων, επιδομάτων, ώστε να παραπλανήσουν ότι πέτυχαν τον στόχο με αύξηση – κοροϊδία!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αλχημείες για τον μέσο μισθό – Βολιδοσκοπούν – αναγωγή δώρων, επιδομάτων, ώστε να παραπλανήσουν ότι πέτυχαν τον στόχο με αύξηση – κοροϊδία!

Το άρθρο του Οικονομικού Ταχυδρόμου είναι αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η αναφορά στην αναγωγή δώρων και επιδομάτων στον υπολογισμό του μέσου μισθού είναι μια καθαρή προσπάθεια να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη και να παρουσιαστεί μια εικόνα αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πίνακες με Καθαρές αποδοχές μόνιμων – νεοδιόριστων και αναπληρωτών!

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δικαιούνται πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους, που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να παίζει με τους αριθμούς και να δώσει πραγματικές απαντήσεις στις αγωνίες των εργαζομένων.

Καθόλου εντύπωση δεν προκαλούν οι κινήσεις της κυβέρνησης, όπου φαίνεται να βολιδοσκοπεί για την επικείμενη, επική κυβερνητική κωλοτούμπα για τον μέσο μισθό λόγω της έλλειψης θέλησης της κυβέρνησης να πετύχει την προεκλογική υπόσχεσή της.

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο, την επίτευξη του στόχου για μέσο μισθό 1.500€ (ο οποίος είναι άπιαστος, καθώς η Ελλάδα ποτέ δεν είχε πετύχει τέτοιο μισθό ακόμη και προ μνημονίων) θα μπορούσαμε να την δούμε κι “αλλιώς”, αναγάγοντας τα δώρα και το επίδομα αδείας σε μηνιαίες αποδοχές, παρότι προεκλογικά ούτε αναφέρθηκε κάτι τέτοιο, ούτε ο μέσος μισθός που αναφέρθηκε προεκλογικά ως αφετηρία δεν του είχαν αναχθεί τα εν λόγω! Ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο / Νέος νόμος της ΕΕ για τη λογοκρισία: “παραπλανητικές” αναρτήσεις που θα διαγράφονται αμέσως ή καταστολή της διαφωνίας!

Έτσι, ο στόχος αύξησης του μέσου μισθού μειώνεται από 26% σε μόλις 8,5% (!) σε βάθος, μάλιστα, τετραετίας (!!!), την ίδια ώρα που η Ελλάδα σπάει όλα τα ρεκόρ ακρίβειας, ενώ αποτελεί τη μοναδική χώρα της ΕΕ που υπέστη μείωση μισθών την τελευταία 10ετια, την ίδια στιγμή που άλλες “μνημονιακές” χώρες έχουν δει ήδη μεγάλες, διψήφιες αυξήσεις των μισθών τους.

Δημοφιλή!!  Αναρτήθηκαν οι Δικαιούχοι των Προγραμμάτων ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ για το 2024: Στήριξη της Αγροτικής Οικογένειας και των Πληγεισών Περιοχών

Σε χώρα με διψήφιο πληθωρισμό τροφίμων και ενοικίων επί πολλούς μήνες, υπερδιπλάσια κόστη ενέργειας και κατάρρευση συλλογικών συμβάσεων (που αποτελούν το βασικό μοχλό αύξησης μέσου μισθού) βολιδοσκοπείται αύξηση ~2% στον μέσο μισθό το χρόνο!


🔹Μέσος μισθός στο Λουξεμβούργο: € 6.308
🔹Μέσος μισθός στο Βέλγιο: € 3.886
🔹Μέσος μισθός στην Ιρλανδία: € 3.683
🔹Μέσος μισθός στην Ιταλία: € 3.650
🔹Μέσος μισθός στην Αυστρία: € 3.546
🔹Μέσος μισθός στην Γερμανία: € 3.530
🔹Μέσος μισθός στην Ολλανδία: € 2.855
🔹Μέσος μισθός στην Γαλλία: € 2.439
🔹Μέσος μισθός στην Ισπανία: € 2.263
. . .
. . .
🔺 Μέσος μισθός στην Ελλάδα: € 1.038 🔺
. . .
. . .
Και συνεχίζουμε με τους ακαθάριστους κατώτατους μισθούς.
🔸Κατώτατος μισθός στο Λουξεμβούργο: € 3.085,11
🔸Κατώτατος μισθός στο Βέλγιο: € 2.079,90
🔸Κατώτατος μισθός στην Γερμανία: € 1.997
🔸Κατώτατος μισθός στην Ολλανδία: € 1.995
🔸Κατώτατος μισθός στην Ιρλανδία: € 1.909,7
🔸Κατώτατος μισθός στην Γαλλία: € 1.747,2
🔸Κατώτατος μισθός στην Αυστρία: € 1.500
🔸Κατώτατος μισθός στην Ιταλία: € 1.176
🔸Κατώτατος μισθός στην Ισπανία: € 1.080
. . .
. . .
🔺 Κατώτατος μισθός στην Ελλάδα: € 780 🔺
415288485 10228101378872978 5932080207258454372 n
Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στην οποία, κατά το διάστημα 2010 – 2022, εμφανίστηκε μειώση στις καθαρές ετήσιες αποδοχές ενός εργαζομένου με τον μέσο μισθό, και μάλιστα της τάξης του 12%.
Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. εμφανίστηκε αύξηση στις ετήσιες καθαρές αποδοχές των εργαζομένων, ενώ υπάρχουν και κάποιες χώρες όπου η αύξηση αυτή ξεπερνάει το 100%.
Η Ελλάδα βρίσκεται στον «πάτο» της Ε.Ε. σε ατομική κατανάλωση και κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. Το 68,4% των Ελλήνων σήμερα θεωρεί τον εαυτό του φτωχό και τo 86% δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του.
Η Ελλάδα έχει αρνητική πρωτιά, και μάλιστα με διαφορά από τη δεύτερη Πορτογαλία, ως προς τη δυνατότητα των πολιτών να πληρώνουν λογαριασμούς.
Οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες πλήρους απασχόλησης την βδομάδα από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Ωστόσο, το κόστος εργασίας (αμοιβές) των Ελλήνων είναι στο 50% του μέσου όρου της Ε.Ε. και το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης (PPP), είναι στο 68% του μέσου όρου της Ε.Ε., φέρνοντας την Ελλάδα στην προτελευταία θέση ανάμεσα από 30 χώρες.
Tα αλκοολούχα ποτά κοστίζουν 53% πιο ακριβά στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. Εξωφρενική ακρίβεια σε βασικά αγαθά και τηλεπικοινωνίες.
Μπορεί ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας να έχει αυξηθεί και να προβλέπεται να ενισχυθεί κι άλλο, ωστόσο οι μέσες απολαβές των Ελλήνων εξακολουθούν να καταγράφουν αρνητική πρωτιά στην Ε.Ε., με το χάσμα μεταξύ των άλλων χωρών να διευρύνεται σημαντικά.
Το δεύτερο μεγαλύτερο χάσμα στην Ε.Ε. έχει η Ελλάδα σχετικά με την μεταβολή πραγματικών κερδών των επιχειρήσεων/πραγματικών αμοιβών εργαζόμενων το 2023, μετά την Ρουμανία.
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε πανευρωπαϊκή έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (Σ.Ε.Σ.), στην οποία καταγράφεται μείωση των πραγματικών μισθών κατά 0,2% το 2023 στην Ελλάδα τη στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων καταγράφουν εκτίναξη κατά 5,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statista o μέσος ετήσιος μισθός στη χώρα μας είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, οι Έλληνες είναι οι πιο στρεσαρισμένοι κάτοικοι της Ευρώπης. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από την Global Burden of Disease και το World Emotional Temperature, στηριγμένη σε δεδομένα της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με το 57% των ερωτηθέντων να αναφέρουν συχνό άγχος και το 6,52% να εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης.
Κάποτε λέγαμε «να μην ζήσουμε σαν δούλοι». Τώρα, χτισμένοι ανάμεσα στα δόντια του καπιταλιστικού κτήνους, επιβιώνουμε σύριζα στη συνθλιβή μας.
___________
Πηγές: Δημήτρης Κοργιανίτης, Eurostat, Statista, Jo Di, DOC TV, ot. gr
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω