μητέρα

Άδεια για γυναικολογική εξέταση | Αφορά & Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς – ΕΕΠ/ΕΒΠ!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Άδεια για γυναικολογική εξέταση: Εφαρμόζεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και στα μέλη της ΕΕΠ/ΕΒΠ – Παράθεση του νομοθετικού πλαισίου και των διατάξεων.

Σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ χορηγείται μία ημέρα άδειας μετ’ αποδοχών ετησίως για ετήσια γυναικολογική εξέταση, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ.

 

Άδεια για γυναικολογικό έλεγχο

Με το άρθρο 96 του ν.5043/2023 στο άρθρο 232 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222) και στο κωδικοποιηθέν άρθρο 40 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), περί της άδειας προγεννητικών εξετάσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) ο τίτλος τροποποιείται, ώστε να αναφέρεται και στον γυναικολογικό έλεγχο, β) προστίθεται παρ. 2 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Στις εργαζόμενες χορηγείται μία (1) ημέρα τον χρόνο άδεια με αποδοχές για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου».
Κατόπιν της ανωτέρω προσθήκης στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, η άδεια μιας (1) ημέρας στις γυναίκες υπαλλήλους για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου χορηγείται πλέον και στις υπαλλήλους του Δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. ΟΔΗΓΟΣ: Το έργο του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) στην Ειδική και Γενική Εκπαίδευση
Οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση της εν λόγω άδειας έχουν παρασχεθεί στην αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/117/οικ.11102/28-5-2020 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας (ΑΔΑ: 6ΣΦ146ΜΤΛ6-48Π) για την εφαρμογή της αντίστοιχης ρύθμισης της παρ. 9 του άρθρου 50 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26), όπως προστέθηκε με τον ν.4674/2020.
Ειδικότερα, για τη χορήγηση της άδειας αυτής απαιτείται να προσκομιστεί από την υπάλληλο σχετική βεβαίωση του θεράποντος ιατρού περί πραγματοποίησης του σχετικού ελέγχου.
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω