κυκλος

Ημέρα Εκπαιδευτικών σήμερα – Για όλους όσους τολμούν και διδάσκουν

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα εκπαιδευτικών, μια μέρα αφιερωμένη σε όλους αυτούς που τολμούν να διδάσκουν, όπως λέει ο P. Freire, παραθέτουμε το σύντομο σχόλιο από την ανάρτηση του προέδρου του συλλόγου εκπαιδευτικών Ροδόπης, Στέφανου Μακρυγιάννη:
✴Καλημέρα!! Σύντομο σχόλιο για τη σημερινή ημέρα των Εκπαιδευτικών
✏Ήταν το 1966 5 Οκτωβρίου όταν η UNESCO εξέδιδε από κοινού με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Eργασίας τη «Σύσταση σχετικά με την κατάσταση των Εκπαιδευτικών». Έτσι καθιερώθηκε η ημερομηνία ως παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών.
✏Η Σύσταση περιλαμβάνει πλήθος προβλέψεων για τις συνθήκες, τις σχέσεις, τις αμοιβές, την αναγνώριση, τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη λήψη αποφάσεων εκπαιδευτικής πολιτικής. Ωστόσο δεν είναι κανένα επαναστατικό κείμενο.
‼Τίποτα σχεδόν από αυτά στη χώρα μας δεν έχει πραγματωθεί στο πνεύμα της σύστασης. Πολλά από όσα είχαν κερδηθεί σήμερα ξηλώνονται.
🔴Οι εκπαιδευτικοί ωστόσο γνωρίζουμε πως όπως λέει ο Apple:
“Η εκπαίδευση δεν είναι μια ουδέτερη δραστηριότητα, από την ίδια τη φύση του θεσμού ο δάσκαλος συμμετέχει, είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι, σε μια πολιτική πράξη”
🔴Οι εκπαιδευτικοί με τιμή φέρουμε το χαρακτηρισμό που μας χαρίζει ο Freire: “Είμαστε πολιτικοί αγωνιστές, επειδή είμαστε δάσκαλοι. Η δουλειά μας δεν τελειώνει στη διδασκαλία των μαθηματικών, της γεωγραφίας, του συντακτικού, της ιστορίας. Η δουλειά μας είναι να διδάξουμε αυτά τα πράγματα με σοβαρότητα και επιδεξιότητα, αλλά και να συμμετέχουμε, να αφιερωθούμε στον αγώνα για να νικηθεί η κοινωνική αδικία».
✊Η λογική είναι ευθεία:
Αν δεν νικηθεί η κοινωνική αδικία, εάν οι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε αγωνιστές και αγωνίστριες, εάν δεν έχουμε λόγο για την εκπαιδευτική πολιτική τότε όσο επιδέξιοι και εάν είμαστε δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι μορφωτικές ανάγκες και δικαιώματα κάθε παιδιού.
✊Αλλά και τούμπαλιν: Επειδή οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονταν και αγωνίζονται υπάρχει και διαφυλάσσεται η δημόσια καθολική δωρεάν εκπαίδευση που καθόλου δεδομένη δεν ήταν πριν το 1964 στη χώρα μας – ειδικά όσον αφορά την υποχρεωτική δημόσια δωρεάν προσχολική εκπαίδευση δεν ήταν δεδομένη μέχρι το 2006 (απεργήσαμε 41 ημέρες τότε για αυτό και έγινε διετής μετά το 2017 σαν αποτέλεσμα νέου γύρου κινητοποιήσεων).
✊Επειδή οι εκπαιδευτικοί απεργούν, οργανώνονται στα σωματεία τους, διαδηλώνουν, στέλνουν υπομνήματα, αρθρογραφούν και διαμαρτύρονται ιδρύθηκαν τα ολοήμερα, τα τμήματα ένταξης, τα τμήματα υποδοχής ΖΕΠ και κάθε άλλο αντισταθμιστικό και υποστηρικτικό μέτρο, καλύπτονται τα κενά ώστε ακριβώς κάθε παιδί να βρίσκει στο σχολείο του αυτό που έχει ανάγκη ώστε να μπορεί να πραγματωθεί κάθε εκπαιδευτικό του δικαίωμα.
‼Η προχθεσινή Β φάση προσλήψεων αναπληρωτών – τριών είναι πολιτική ήττα για το Υπουργείο παιδείας που πίστεψε φέτος πως μπορεί να κόψει τις παράλληλες στηρίξεις και να μειώσει τις προσλήψεις (στον απόηχο και τη σιγουριά του 41%.). Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων έφεραν το αποτέλεσμα των 10.300 προσλήψεων – όχι πλήρες – και για αυτό θα συνεχίσουμε!
🔴Η ημέρα των εκπαιδευτικών είναι λοιπόν υπόμνηση παλιότερων και μελλοντικών αγώνων. Για δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας που πρέπει να υπερασπιστούμε αλλά και συλλογικά να διευρύνουμε.
  • Ακόμα δείτε το μήνυμα της Μαρίζας Φουντοπούλου, καθηγήτριας του ΕΚΠΑ για την ημέρα του εκπαιδευτικού:
Δημοφιλή!!  Πλήθος σωματείων διοργανώνουν κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής την Πέμπτη 11/7

5 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Σας ευχαριστούμε!

Από τις 24 ώρες και τα 1440 λεπτά της σημερινής ημέρας αξίζει να αφιερώσουμε ακόμα και ένα λεπτό για να σκεφτούμε, έστω, αυτόν που:

– δεν έχει εγκαταλείψει το σχολείο από τα πέντε του χρόνια μέχρι και τα 67,

– εύχεται «Καλή Χρονιά» το Σεπτέμβριο,

– διαβάζει, γράφει, μιλάει, ακούει, νιώθει, κατανοεί, ερμηνεύει, εφαρμόζει, σκέφτεται, προσφέρει, συμβουλεύει, αποτρέπει, στηρίζει,

– επέλεξε τον επαγγελματικό του χώρο όχι γιατί κερδίζει χρήματα αλλά γιατί νιώθει ότι ανήκει στα παιδιά, στη γνώση και στην εκπαίδευση,

– είναι ισορροπιστής καταστάσεων και ανθρώπων, μικρών και μεγάλων,

– είναι ταυτόχρονα πομπός πληροφορίας, ψυχολόγος, τεχνοκράτης, διοικητικός, δικαστής, δικηγόρος, τεχνικός, γιατρός, κοινωνιολόγος, σύμβουλος, διατροφολόγος, στρατηγός αλλά και απλός στρατιώτης,

– αξιολογείται καθημερινά και σκληρά από τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς κριτές,

– φεύγει από το σπίτι του για να υπηρετήσει την εκπαίδευση σε μακρινές, συχνά απομακρυσμένες περιοχές ή με δυσκολία στην πρόσβαση,

– συνεχίζει να εργάζεται και στο σπίτι του μετά το πέρας του ωραρίου, ώστε να είναι επαρκής και έτοιμος για την επόμενη μέρα,

– διαμορφώνει ανθρώπους και επηρεάζει ζωές.

Ας σκεφτούμε, έστω για ένα λεπτό, τον και την νηπιαγωγό, το δάσκαλο και τη δασκάλα, τον καθηγητή και την καθηγήτρια, όλους τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές, εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε πολυδύναμες σχολικές μονάδες ή σε μονοθέσια σχολεία, στα αστικά κέντρα, στα χωριά, στις κωμοπόλεις, στα ημερήσια και εσπερινά σχολεία, στην επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση, στα διαπολιτισμικά σχολεία, στα μουσικά σχολεία, στο χώρο της ειδικής αγωγής, παντού, όπου υπάρχουν παιδιά!!!

Δημοφιλή!!  Μητσοτάκης: Στόχος μας είναι να μειώσουμε τουλάχιστον κατά 50% τον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με μόνιμους διορισμούς

Ας ευχαριστήσουμε τον κάθε εκπαιδευτικό και ιδιαίτερα για το σπουδαίο κοινωνικό έργο που προσφέρει, για τη στήριξή του στα παιδιά μας, για τους δρόμους που ανοίγει, για όσα διδάσκει, με λόγια και με πράξεις, για την υπομονή του, την επιμονή, τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα και ας τον υποστηρίξουμε στο έργο του!

Ας του αφιερώσουμε ένα λεπτό από την ημέρα μας για να τον σκεφτούμε με σεβασμό και εκτίμηση!

Σας ευχαριστούμε!

 

  • Ακόμη δείτε την ανακοίνωση της Π.Ε.Κ. για τη σημερινή ημέρα:

Για την παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών.

Η 5η Οκτωβρίου είναι μια σημαντική ημέρα για τον κόσμο της εκπαίδευσης. Είναι η ημέρα που η UNESCO καθιέρωσε από το 1994 ως την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών για να αναδείξει αλλά και να υπενθυμίζει σε όλες και όλους τον εμβληματικό ρόλο αλλά και την καταλυτική επίδραση που διαδραματίζει ο εκπαιδευτικός τόσο στο επίπεδο της σχολικής ζωής όσο και στο πεδίο της κοινωνικής πραγματικότητας. Σήμερα ο κυνισμός κυριαρχεί και η πραγματικότητα γίνεται όλο και πιο σκληρή, ειδικά για όσους βρίσκονται στο περιθώριο. Ζούμε μια ανείπωτη υποχώρηση αξιών που δυστυχώς πια δεν είναι δεδομένες αλλά και την αμείλικτη υποχώρηση της ηθικής και της αισθητικής.

Το σχολείο του σήμερα καλείται να διαχειριστεί -ανάμεσα στη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο και τις προκλήσεις στο πεδίο της γνώσης- την ανάγκη να παραμείνει επιδραστικό στη διαμόρφωση χαρακτήρων. Τα παιδιά του σήμερα, οι πολίτες του αύριο, λειτουργούν σε ένα πεδίο κοινωνικής πραγματικότητας όπου η άσκηση βίας και η συμπεριφορά χωρίς όρια γίνεται δυστυχώς πολλές φορές ανεκτή. Ακόμη και άνθρωποι με θέσεις ευθύνης παράγουν βαθιά τοξικό λόγο και νομιμοποιούν ακόμη και τη βία. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να αναστοχαστούμε με τρόπο ουσιαστικό και όχι επιφανειακό, τι σχολείο θέλουμε και ποιος είναι ο εκπαιδευτικός που έχουμε ανάγκη. Πρέπει να θέσουμε νέες προτεραιότητες, προτεραιότητες με κυρίαρχη αναφορά τον άνθρωπο. Η διδασκαλία πρέπει να διατηρήσει την μαγεία και την μοναδικότητα της, τη δημιουργικότητα δηλαδή της συνύπαρξης με το πιο χαρισματικό και δημιουργικό τμήμα της κοινωνίας μας. Τα παιδιά που θα συνθέσουν το ψηφιδωτό του αύριο.

Δημοφιλή!!  Η Κύπρος αλλάζει πίστα: Σύνδεση Αξιολόγησης με απολύσεις - Για όσους πιστεύουν ότι θα αξιολογηθούν και όλα θα πάνε καλά

Σε αυτή τη μάχη για το αύριο η κοινωνία οφείλει να σταθεί στο πλευρό των εκπαιδευτικών και να επενδύσει με εμπιστοσύνη και γενναιοδωρία σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας τους. Άλλωστε είναι το έργο τους που διαμορφώνει με μοναδικό τρόπο τον κόσμο του αύριο. Γιατί το σχολείο είναι η ζωή μας

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω