pexels sora shimazaki 5669619 scaled

Νηπιαγωγοί προσφεύγουν στο ΣτΕ για το δικαίωμα της μείωσης ωραρίου που στερούνται

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ομάδα συναδέλφων νηπιαγωγών, έχει επικοινωνήσει μαζί μας και μας ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν αναλάβει σχετικά με τη νομική διεκδίκηση της εξίσωσης των δικαιωμάτων τους με αυτά των υπολοίπων εκπαιδευτικών και τη μείωση του ωραρίου τους ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας τους που στην πράξη στερούνται σήμερα. Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν πολλές φορές(Δείτε:Καμπάνια ενημέρωσης και κινητοποιήσεις για το ωράριο των νηπιαγωγών), οι νηπιαγωγοί συνήθως περνούν όλο τον εργασιακό τους βίο, έχοντας διδακτικό ωράριο 25 ωρών, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, Αυτό συμβαίνει καθώς η νομοθεσία προβλέπει 25ωρο διδακτικό ωράριο στα ολιγοθέσια σχολεία και όπως ξέρουμε τα νηπιαγωγεία είναι σχεδόν όλα ολιγοθέσια. Στην πράξη λοιπόν η μείωση ωραρίου δεν ισχύει για τους/τις νηπιαγωγούς και αυτό είναι που προσπαθεί το εκπαιδευτικό κίνημα να αναδείξει και να ανατρέψει επί χρόνια.

Άμεση μείωση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών και των εκπ/κών των ολιγοθεσίων

Ομάδα νηπιαγωγών λοιπόν έχει οργανώσει δικαστική διεκδίκηση για να διεκδικήσει τα ίσα δικαιώματα του κλάδου, στη μείωση του διδακτικού ωραρίου.

Ως σελίδα, το e-wall δεν προτρέπει, ούτε αποθαρρύνει κανέναν να προβεί σε νομικές ενέργειες, είτε να δαπανήσει χρήματα για αυτό. Δεν έχουμε νομική άποψη για το ζήτημα. Δημοσιεύουμε την κίνηση των συναδέλφων σαν ενημέρωση για όποιον άλλον συνάδελφο ενδεχομένως ενδιαφέρεται να ασχοληθεί και αν κρίνει εκείνος σκόπιμο να συμμετέχει. 

Δημοφιλή!!  Πλήθος σωματείων διοργανώνουν κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής την Πέμπτη 11/7

Ακολουθεί η ενημέρωση από το νομικό σύμβουλο των συναδέλφων και ένα έγγραφο συμμετοχής:

Ενημέρωση από το νομικό σύμβουλο των συναδέλφων

Ανατέθηκε στο γραφείο μας, από ορισμένους συναδέλφους σας, η κατάθεση αίτησης προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αίτημα την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου για τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 60 Νηπιαγωγών, οι οποίοι υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επί του ανωτέρω αιτήματος μας, υπήρξε παράλειψη απάντησης άλλως σιωπηρή απόρριψη του, με αποτέλεσμα να καταθέσουμε σχετική αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Το Δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. Α1422/2023 απόφαση του παρέπεμψε όμως τη συζήτηση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η παραπομπή της υπόθεσης μας έγινε με το σκεπτικό ότι η έκδοση ή μη της εν λόγω υπουργικής απόφασης συνιστά κανονιστική πράξη και άρα το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει αποκλειστική αρμοδιότητα.

Το σημαντικό όμως είναι αναγνωρίζεται εμμέσως ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό, θα διαπιστώσει αν υποχρεούται ή όχι η Διοίκηση να εκδώσει την εν λόγω υπουργική απόφαση, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό, διότι όπως έχουμε καταδείξει και στην αίτηση ακύρωσής μας, η Διοίκηση ευθέως παραβιάζει το Ελληνικό Σύνταγμα, παραλείποντας να ρυθμίσει το ζήτημα του ωραρίου των Νηπιαγωγών. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και κυρίως η αναγνώριση της παράλειψης της Διοίκησης να ρυθμίσει το ζήτημα, συνεπάγεται ότι αναγνωρίζει και την παροχή υπερωριακής απασχόλησης των Νηπιαγωγών, ζήτημα που εκκρεμεί με την άσκηση αγωγών μας στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.

Δημοφιλή!!  Νέο νομοσχέδιο ΥΠΑΙΘΑ: Ως υπηρέτηση οργανικής θα μετρά ο χρόνος απόσπασης για τις ειδικές κατηγορίες

Επειδή, λοιπόν η ολοκλήρωση της υπόθεσης σας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόκειται να επηρεάσει καταλυτικά το σύνολο των Νηπιαγωγών που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες της χώρας και να καθορίσει το ωράριο υπηρέτησής τους, προτείνεται η αρτιότερη υποστήριξη της υπόθεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την κατάθεση δικογράφου πρόσθετων λόγων, το συντομότερο δυνατό. Ακόμη, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, η οποία αναμένεται σίγουρα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, προτείνεται η ενεργή και αυτοπρόσωπη παρουσία εκπαιδευτικών του κλάδου σας, μονίμων και αναπληρωτών.

Για περισσότερα στοιχεία για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, μπορούν να επικοινωνήσουν με τις συναδέλφους νηπιαγωγούς στο mail: [email protected]

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΣτΕ-ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ 2023

ΩΡΑΡΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ-ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

 

 

 

 

Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω