studying 4 1239532

Ά φάση: Καταγγελίες για κενά που εξαφανίζονται, τάξεις χωρίς δάσκαλο και κλειστά ολοήμερα – 27% κάλυψη παράλληλης στην Α Δωδεκανήσου

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Συνεχίζοντας να σταχυολογούμε τα στοιχεία από τα ελλείμματα που δημιουργεί στα σχολεία η “κουτσή” Ά φάση αναπληρωτών, βρίσκουμε αρκετά ενδιαφέροντα δεδομένα. Ταυτόχρονα υπάρχουν καταγγελίες για πραγματικά κενά σχολείων που εξαφανίζονται και δεν προσφέρονται προς δήλωση στους αναπληρωτές που ήδη έχουν προσληφθεί. Υπάρχουν τμήματα που πιθανόν να ανοίξουν χωρίς καν δάσκαλο τάξης, κάτι που σχεδόν είχε εκλείψει τα προηγούμενα χρόνια. Η εικόνα αυτή πρόκειται να γίνει ακόμα χειρότερη, καθώς οι λίγες προσλήψεις αναπληρωτών Α φάσης θα είναι στην πραγματικότητα ακόμα λιγότερες, λόγω των αναπληρωτών που δε θα αναλάβουν υπηρεσία ή που θα βγουν αμέσως σε άδεια.

Ειδική αγωγή: Έχουμε περιοχές πρόσληψης όπως η Α Δωδεκανήσου όπου το ποσοστό κάλυψης παράλληλης στήριξης(ΠΕ70) είναι μόλις 27%, ενώ σε όλο το ΠΥΣΠΕ Δωδεκανήσου συνολικά, είναι στο 33,5%. Στη Γ Αθήνας η κάλυψη παράλληλης φτάνει το 38,1%, στην Αν. Αττική το 42%, στη Δυτ. Αττική το 36%, στην Α Αθήνας το 41%. Η εικόνα στις προσλήψεις για τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία είναι επίσης προβληματική. Στον πιο ευαίσθητο ίσως τομέα της εκπαίδευσης τα ποσοστά κάλυψης προβληματίζουν, η Γ Αθήνας π.χ. έχει 66 αιτήματα, αλλά μόλις 45 προσλήψεις, τη Δυτ. Αττική 30 αιτήματα και 20 προσλήψεις και την Α Αθήνας 66 αιτήματα και 54 προσλήψεις. Με τις προσλήψεις σε τόσο χαμηλά επίπεδα οι διευθύνσεις εκπαίδευσης προβαίνουν στην περιβόητη “προτεραιοποίηση” κενών, κάτι φυσικά που δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτό από κανέναν. Στην πράξη υπάρχουν σχολικά συγκροτήματα με 13 ή 14 διαγνώσεις παράλληλης που αναμένεται να δεχτούν μόλις 3 εκπαιδευτικούς σε πρώτη φάση.

Γενική αγωγή: Υπάρχουν καταγγελίες από συλλόγους εκπαιδευτικών για πραγματικά κενά που έχουν εξαφανιστεί από τον ΟΠΣΥΔ και δεν έχουν δοθεί για δήλωση στους αναπληρωτές. Στην Α Αθήνας για παράδειγμα καταγγελίες υπάρχουν για τα 23, 22 και 105 Δημοτικά σχολεία Αθηνών, όπως και για το 8ο Ν. Φιλαδέλφειας, όπου τα κενά που υπάρχουν αγνοούνται από τον ΟΠΣΥΔ σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση του τοπικού συλλόγου. Στην Ανατολική Αττική έχουν εξαφανιστεί κενά στα 1,2,3 Δ.Σ. Π. Ράφτη, στα 1, 2, 3 και 4 ΔΣ Καλυβίων και στα 3ο  και 4ο ΔΣ Μαρκοπούλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών “Κ. Σωτηρίου” . Όλα αυτά πέρα από τις αδικίες στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών, οδηγούν και σε μια άκρως προβληματική 1η μέρα έναρξης των σχολείων. Πολλά ολοήμερα τμήματα δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν πριν την επόμενη φάση αναπληρωτών, ενώ σχολεία μοιραία θα σχολάνε νωρίτερα αδυνατώντας να αναπτύξουν πλήρως το πρόγραμμά τους, λόγω μεγάλων ελλείψεων. Σε άλλα δε θα υπάρχει γυμναστής ή εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των τοπικών συλλόγων.

Δημοφιλή!!  Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η 2ΓΔ/2024! Αιτήσεις 25/07 - 08/08/2024

Πάγιο αίτημα αποτελεί η δημοσιοποίηση των κενών κάθε διεύθυνσης στην επίσημη ιστοσελίδα της, ώστε να μπορούν επισήμως να γνωρίζουν τα σχολεία, εάν έχουν δηλωθεί στον ΟΠΣΥΔ τα κενά τους και ότι τίποτα δεν λείπει. Ούτε φέτος ικανοποιήθηκε αυτό το αίτημα, με αποτέλεσμα σωματεία και εκπαιδευτικοί να προσπαθούν να διασταυρώσουν ποια από τα κενά έχουν δηλωθεί στο σύστημα και το εάν και πως έγινε η περιβόητη “προτεραιοποίηση”.

Τονίζουμε προς τους νεοπροσληφθέντες αναπληρωτές Α φάσης, ότι η τοποθέτησή γίνεται απευθείας και αυτοματοποιημένα μέσω ΟΠΣΥΔ, βάσει των κενών που έχουν περαστεί ήδη στο σύστημα. Από τη στιγμή που δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν όλα τα υπάρχοντα κενά, είναι ηθική υποχρέωση κάθε διεύθυνσης εκπαίδευσης να δεχθεί και να ικανοποιήσει αιτήσεις βελτίωσης θέσης. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τους κατά τόπους συλλόγους εκπαιδευτικών για υποστήριξη και ενημέρωση.

Ακολουθεί η σημερινή, νέα ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών “Κ. Σωτηρίου” που είναι ίσως ενδεικτική της γενικότερης κατάστασης:

logo k sotiriou

Προσλήψεις Α΄ φάσης αναπληρωτών σταγόνα στον ωκεανό των πραγματικών αναγκών

Το μαγικό ραβδί της Δ/νσης Αν. Αττικής εξαφανίζει κενά σχολείων αποκρύπτοντάς τα από τις δηλώσεις τοποθέτησης  αναπληρωτών/τριών Α΄φάσης

 Το Υπουργείο Παιδείας οργανώνει σχέδιο μαζικών περικοπών τμημάτων και αναπληρωτών. Στο ίδιο έργο εμπεριέχεται η απαράδεκτη διαδικασία – εν κρύπτω και σε πλήρη αδιαφάνεια -των τοποθετήσεων με τους αναπληρωτές να στερούνται το δικαίωμα να διαλέξουν επί του συνόλου των κενών.

Η  Δ/νση  Π.Ε. Αν. Αττικής σε απόλυτη προσαρμογή στο σχέδιο αυτό προχωράει για άλλη μια φορά σε προτεραιοποίηση κενώνόπως απαιτεί το ΥΠΑΙΘ και οι μειωμένες προσλήψεις με αποτέλεσμα να κρύβονται κενά από τους αναπληρωτές και να εξαφανίζονται κενά σχολείων!

Δημοφιλή!!  Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2023-2024: Πίνακες με την Κατανομή κατά Κλάδο/Ειδικότητα και Στατιστικά Στοιχεία

Παραθέτουμε ελάχιστα  από τα  δεκάδες κενά που αποκρύπτονται μόνο σε σχολεία ευθύνης του συλλόγου μας! 

  • Αντί 4 κενών ΠΕ 70 εμφανίζονται μόνο 2 κενά ( 2ο Δ.Σ. Πόρτο Ράφτη)
  • Δεν εμφανίζονται καθόλου επιπλέον ώρες αγγλικών, γυμναστικής  (π.χ.  2ο& 3ο Δ.Σ. Καλυβίων ).
  • Δεν εμφανίζονται κενά εικαστικών στα 2οΔ.Σ. και 4οΔ.Σ.  Καλυβίων  στο 1ο , 2ο ,3οΔ.Σ. Πόρτο Ράφτη καθώς και  στο 3ο& 4ο Δ.Σ. Μαρκοπούλου
  • Δεν εμφανίζονται κενά θεατρικής αγωγής στα Δ.Σ. Λαυρίου

Για τις παράλληλες στηρίξεις στις περισσότερες των περιπτώσεων καλούνται να μοιραστούν 2 -3 το πολύ!   εκπαιδευτικοί μεγάλο αριθμό μαθητών! Τα κενά αυτή τη στιγμή τα βλέπουν αποκλειστικά και μόνο οι ενδιαφερόμενοι. Σχολεία και σωματεία είναι σε πλήρη άγνοια. Η Δ/νση δεν μπορεί «να κρύβεται»  πίσω από την προτεραιοποίηση που ζητά το ΥΠΑΙΘ.

Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να δημοσιοποιούνται όλα τα κενά στην επίσημη ιστοσελίδα της Δ/νσηςώστε:

  • να μπορούν όλα τα σχολεία να διασταυρώσουν, να επιβεβαιώσουν ότι έχουν αποτυπωθεί τα κενά τους σωστά, να διορθώσουν και να παρέμβουν
  • να υπάρχει δημόσια και διαφανή διαδικασία που αποδεικνύει ότι η Δ/νση Αν. Αττικής ζητά την πλήρη κάλυψή τους από το ΥΠΑΙΘ.

Με τη λογική μη δημοσιοποίησης στερούν ακόμη και στις διευθύντριες/ντες τη δυνατότητα να έχουν την εικόνα των σχολείων τους όπως την παρουσιάζει η Δ/νση Αν. Αττικής.

Η Δ/νση Αν. Αττικής αρνείται ενημέρωση στο σύλλογό  μας  Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου» παρά το ότι έχουμε αιτηθεί πολλές φορές προφορικά αλλά και πρόσφατα  με γραπτό αίτημα 2/9  όπου ζητάμε να κοινοποιηθούν τα κενά επίσημα προκειμένου εγκαίρως να παρέμβουμε και να ενημερώσουμε με τη σειρά μας τη Δ/νση Αν. Αττικής.

Αναμένουμε ακόμη απάντηση στο αίτημα των 4 συλλόγων Αν. Αττικής για συνάντηση με τον Δ/ντη Εκπαίδευσης και τον προϊστάμενο Εκπ. θεμάτων.

Δεκάδες συνάδελφισσες/οι «μπλέκονται»  από ανεπίσημες  διαρροές στοιχείων  με μεγάλες αποκλίσεις ή  και  λάθη! Δεδομένου ότι η Α ΄ φάση αποδεικνύεται  σταγόνα στον ωκεανό  πηγαίνουμε με μαθηματική ακρίβεια στην έναρξη των σχολείων με τεράστιες ελλείψεις.

Δημοφιλή!!  10% μόλις των περσινών αναπληρωτών διορίζονται και από πίσω έρχεται απειλητικά το ανοικτό σχολείο

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να καταγράψουν όλες τις πραγματικές ανάγκες και τις διευθύντριες/ες να κοινοποιήσουν τα κενά που προκύπτουν μετά την τοποθέτηση και των αναπληρωτών προκειμένου να αναδείξουμε συνολικά το ζήτημα και να απαιτήσουμε αποφασιστικά άμεσα για  Β΄ φάση προσλήψεων!

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΚΩΣΤΑΣ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall.. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κώστας Σωτηρίου

Κύλιση προς τα επάνω