main og

ΝΔ / Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος – Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την “επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων”, κυρίως στον δημόσιο τομέα, προτείνει η Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις δεύτερες εκλογές

Με “αέρα” 41% και διαφορά 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θέτει φιλόδοξους στόχους για τις δεύτερες εκλογές, με στόχο την αλλαγή του Συντάγματος και ριζικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα.

Εκλογές 2023: Social Media και προεκλογική εκστρατεία / Πώς επηρεάζουν τους Έλληνες ψηφοφόρους!

Ελευθερία του Τύπου: Στον πάτο της Ε.Ε. – Στην 108η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα!

Ενδεικτικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει: “Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι τώρα το στοίχημα στις δεύτερες εκλογές δεν είναι η ΝΔ να είναι κυβέρνηση, αλλά να πάρουμε 180 έδρες μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα”.

Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ασφαλώς στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, βλέπουμε όλοι μας τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Ένας διακηρυγμένος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αλλαγή του Συντάγματος. Να πούμε στον κόσμο ότι τώρα το στοίχημα στις δεύτερες εκλογές δεν είναι η Νέα Δημοκρατία να είναι κυβέρνηση αλλά να πάρουμε 180 έδρες μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα».

Δημοφιλή!!  Ο Κόσμος Εφαρμόζει την Τετραήμερη Εργασία, ενώ η Ελλάδα Προωθεί την Εξαήμερη, Γράφουν οι New York Times

 

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει το άρθρο 16 ώστε να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάτι που αποτελεί πάγια πολιτική θέση της ΝΔ και θα ” συγκρουόταν” με την πολιτική της κυβέρνησης για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εάν η ΝΔ λάβει 180 έδρες, μπορεί να προχωρήσει μόνη της σε συνταγματική αναθεώρηση και το πρώτο άρθρο που θα αλλάξει θα είναι προφανώς το άρθρο 16.

Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές εντολές – Τι προβλέπει το Σύνταγμα / Πώς θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι ποιες άλλες σαρωτικές αλλαγές θα ήταν στο τραπέζι σε αυτή την περίπτωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επανειλημμένα στο ΑΣΕΠ, στο οποίο εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε τις καθυστερήσεις στη στελέχωση των δομών του ΕΣΥ με νοσηλευτές και γιατρούς. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι γιατροί του ΕΣΥ σε κάθε περίπτωση εξαιρούνται από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, έχουν εγερθεί ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΣΕΠ έχει ήδη στερηθεί την αρμοδιότητά του για τους διαγωνισμούς πρόσληψης δικαστικών λειτουργών, υπηρεσιακών στελεχών μη συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, ΟΣΕ κ.λπ.

Δημοφιλή!!  Παραστατίδης: "Με πολιτικάντικες ταχυδακτυλουργίες τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν λύνονται"

Σημειώνεται ότι η αλλαγές στο ΑΣΕΠ προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καταργήσει αρμοδιότητες.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι μόνο μετά από αξιολόγηση θα μονιμοποιηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και υποστηρίζει ότι “όσοι δεν θέλουν αξιολόγηση είναι λίγοι”, παρά τις αντιδράσεις. Ωστόσο, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ξεκινά με την απειλή της μη μονιμοποίησης των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών. Και η κυβέρνηση την ίδια στιγμή τη συνδέει με τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων. Αλλά στη ΝΔ πιστεύουν ότι παρά τις αντιδράσεις στο δημόσιο τομέα, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης (στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού) είναι υπέρ της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Το “Φανερό” και “Κρυφό” πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 της ΝΔ στην παιδεία

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω