maria montessori 2

Η θεωρία εκπαίδευσης της Μαρίας Μοντεσσόρι – Οι δέκα βασικές αρχές της προσέγγισής της, γνωστές ως “Δεκάλογος”!!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η θεωρία της Μαρίας Μοντεσσόρι βασίζεται στην ιδέα ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν τους επιτρέπεται να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν μόνα τους. Η προσέγγισή της για την εκπαίδευση άσκησε επιρροή σε όλο τον κόσμο και οι ιδέες της συνεχίζουν να είναι επίκαιρες και σήμερα.

Με βάση τις δικές της παρατηρήσεις, η Μοντεσσόρι πίστευε ότι δίνοντας στα παιδιά την ελευθερία να επιλέγουν και να ενεργούν ελεύθερα μέσα σε ένα περιβάλλον που προετοιμάζεται σύμφωνα με το μοντέλο της, θα συνέβαλλε αυθόρμητα στη βέλτιστη ανάπτυξη.

 

Ακολουθούν οι δέκα βασικές αρχές της προσέγγισής της, γνωστές ως “Δεκάλογος”:

 

  • Σεβασμός για το παιδί: Η Μοντεσσόρι πίστευε ότι κάθε παιδί αξίζει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
  • Το απορροφητικό μυαλό: Πίστευε επίσης ότι τα παιδιά έχουν μια έμφυτη ικανότητα να μαθαίνουν από το περιβάλλον τους, την οποία ονόμασε “απορροφητικό μυαλό”.
  • Ευαίσθητες περίοδοι: Η Μοντεσσόρι παρατήρησε ότι τα παιδιά περνούν ευαίσθητες περιόδους κατά τις οποίες είναι ιδιαίτερα δεκτικά στη μάθηση ορισμένων δεξιοτήτων ή εννοιών.
  • Προετοιμασμένο περιβάλλον: Η Μοντεσσόρι τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός προετοιμασμένου περιβάλλοντος που ευνοεί τη μάθηση και την εξερεύνηση.
  • Αυτοεκπαίδευση: Πίστευε ότι τα παιδιά είναι ικανά να εκπαιδεύονται μόνα τους και ότι οι δάσκαλοι πρέπει να λειτουργούν ως διευκολυντές και όχι ως εκπαιδευτές.
  • Έλεγχος του λάθους: Η Μοντεσσόρι ανέπτυξε υλικά που επιτρέπουν στα παιδιά να διορθώνουν τα δικά τους λάθη, καλλιεργώντας την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση.
  • Ελευθερία και πειθαρχία: Η Μοντεσσόρι πίστευε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν την ελευθερία να επιλέγουν τις δικές τους δραστηριότητες μέσα σε ένα δομημένο περιβάλλον που δίνει έμφαση στην πειθαρχία και την τάξη.
  • Κοσμική εκπαίδευση: Έβλεπε την εκπαίδευση ως μέσο προετοιμασίας των παιδιών ώστε να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες του κόσμου, με αίσθηση της θέσης τους στο σύμπαν.
  • Κανονικοποίηση: Η Μοντεσσόρι παρατήρησε ότι όταν τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε ένα προετοιμασμένο περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, βιώνουν μια διαδικασία “κανονικοποίησης” που οδηγεί σε μια αίσθηση εσωτερικής ειρήνης και αρμονίας.
  • Ο ρόλος του ενήλικα: Τέλος, η Μοντεσσόρι τόνισε τον κρίσιμο ρόλο του ενήλικα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού, λειτουργώντας ως οδηγός και μέντορας και όχι ως παραδοσιακός δάσκαλος.
Δημοφιλή!!  Απομακρυσμένες περιοχές: Εκπαιδευτικοί Νηπιαγωγείων και Δημοτικών θα συμπληρώνουν ωράριο σε Γυμνάσια

Εκλογές 2023: Ερωτήσεις και απαντήσεις που ενδιαφέρουν όλους τους Πολίτες (σώματα ασφαλείας & δημοσίους υπαλλήλους)!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω