kelli tungay 2LJ4rqK2qfU unsplash scaled

Ετήσια έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Την πρώτη Έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2020, υπέβαλε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Πρόεδρος της Αρχής, καθηγητής Περικλής Μήτκας, παρουσία του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Βασιλείου Διγαλάκη.

Ο κ. Διγαλάκης δήλωσε σχετικά με την υποβολή της έκθεσης της ΕΘΑΑΕ στον Πρόεδρο της Βουλής:  

«Με μεγάλη χαρά παραλάβαμε σήμερα την Ετήσια Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2020, η οποία είναι και η πρώτη έκθεση περιόδου υπό τη νέα και με αυξημένες αρμοδιότητες Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως αυτή θεσμοθετήθηκε με τον ν.4653/2020. Η έκθεση περιλαμβάνει πολύ σημαντικά στοιχεία και συμπεράσματα για την Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας, υλοποιώντας μια ιδιαίτερα χρήσιμη χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης όπως αυτή προέκυψε τα τελευταία χρόνια. Σκοπός είναι, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, να διαμορφωθεί μια σταθερή και επωφελής εθνική στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η οποία συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα.»

Πανελλήνια Έρευνα 2022-2023 για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (για εκπαιδευτικούς)

Στο Α΄ μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται

η ανασκόπηση του εθνικού και διεθνούς περιβάλλοντος και αναλύονται τα συνολικά μεγέθη της ανώτατης εκπαίδευσης με τη μορφή διεθνών ‘μακροδεικτών’, οι οποίοι συγκρίνονται με τους αντίστοιχους ελληνικούς. Η ανοδική πορεία του πλήθους πτυχιούχων ανώτατης εκπαίδευσης Κατά το 2021 σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις στην εθνική και τη διεθνή σκηνή στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Σχεδόν το 40% με 50% των πολιτών παγκοσμίως, και το 43% των νέων στην Ελλάδα κατέχουν τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης, προσδίδοντάς της μαζικό χαρακτήρα. Μάλιστα, η τελευταία δεκαετία απέβη κρίσιμη περίοδος για την εξέλιξη αυτή, με την ετήσια μεταβολή των πτυχιούχων να έχει σταθερά θετικό πρόσημο. Οι γυναίκες αποτελούν πλέον την πολυπληθέστερη μερίδα των πτυχιούχων διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα υπερτερούν κατά 14,5% έναντι των ανδρών. Οι αριθμοί των κατόχων πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης αυξάνονται διαρκώς. Δεδομένου ότι το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών σχετίζεται άμεσα, όχι μόνο με την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, αλλά και με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πολιτισμού, οι προσπάθειες κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών στοχεύουν στη συνεχή αναβάθμισή του.

Δημοφιλή!!  Πρόσκληση Εισαγωγής στις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.)

 

Στο Β’ Μέρος της έκθεσης

η ΕΘΑΑΕ παρουσιάζει: α) το αναλυτικό προφίλ των ΑΕΙ της χώρας με τα βασικά μεγέθη και δείκτες των δραστηριοτήτων τους, καθώς και τη συνολική διάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη και β) μελέτες της ΕΘΑΑΕ για τα νέα αναδυόμενα ζητήματα που άπτονται της αποστολής και των δραστηριοτήτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Προφίλ, βασικά μεγέθη και δείκτες των ΑΕΙ Η ΕΘΑΑΕ αποτυπώνει την αναλυτική εικόνα του ακαδημαϊκού χάρτη όπως ισχύει κατά το 2021, τα Ιδρύματα, τα Τμήματα και τα Προγράμματα Σπουδών, με τη γεωγραφική διάσταση και τα ειδικότερα μεγέθη τους, όπως τον φοιτητικό πληθυσμό, το διδακτικό προσωπικό και τους επιτυχόντες. Επιπλέον παρατίθενται στοιχεία για την ερευνητική τους δραστηριότητα και τη χρηματοδότησή τους, τα επιτεύγματα από τη συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή χρηματοδοτούμενη έρευνα καθώς και τις επιδόσεις τους στις διεθνείς λίστες κατάταξης.

Δημοφιλή!!  Σχέδιο νόμου Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη: Κριτική για Άνιση Μοριοδότηση, Αόριστα Κριτήρια και Περιορισμούς στην Ψηφιακή Εκπαίδευση / ΠΕ.ΣΥ.Ε

 

Στο Γ΄ Μέρος της έκθεσης

η ΕΘΑΑΕ παρουσιάζει τις δράσεις της για τη διασφάλιση ποιότητας των ΑΕΙ καθώς και τις δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των δραστηριοτήτων, των αποτελεσμάτων και επιτευγμάτων τους. Ειδικότερα παρουσιάζονται: α) τα συμπεράσματα της εξωτερικής αξιολόγησης και πιστοποίησης β) οι μελέτες που πραγματοποίησε η ΕΘΑΑΕ για την απασχόληση των αποφοίτων και τη διάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη καθώς και γ) η πρόταση για την κατανομή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια της λειτουργίας τους και τις επιδόσεις και τα επιτεύγματά τους.

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω