ΒΕΛΟΣ

Βουλη: Οικονομικά κίνητρα σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε παραμεθόριες , νησιωτικές & ορεινές περιοχές

Ερωτήσεις και απαντήσεις στη Βουλη

 

«Τεράστιες οι δυσκολίες διαμονής των υπηρετούντων εκπαιδευτικών και ιατρών στα νησιά»

 

Κυρία και κύριε Υπουργοί,

 

Όπως πληροφορούμαστε, οι ιατροί, οι αναπληρωτές και οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, που τοποθετούνται υπηρεσιακά σε επαρχιακές περιοχές, αδυνατούν εξ’ αιτίας του χαμηλού μισθού τους, να ανταπεξέλθουν στα έξοδα μίσθωσης μιας κατοικίας, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όπου και καλούνται να πληρώσουν εξωπραγματικά μισθώματα.

 

Όφειλε, όμως, να συμβαίνει το αντίθετο, ως κίνητρο, ώστε οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να παραμείνουν χωρίς υπέρογκα έξοδα διαβίωσης στην περιφέρεια και στα νησιά, προκειμένου οι κάτοικοι των απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα περιοχών της χώρας μας και δη, των νησιών μας, να νιώθουν καλυμμένοι και να αισθάνονται ασφαλείς για θέματα υγείας, τα παιδιά τους να λαμβάνουν πλήρη εκπαίδευση και οι ίδιοι να μην αισθάνονται την ανάγκη να εγκαταλείψουν την επαρχία τους.

 

Η Πολιτεία, ως έμπρακτη αναγνώριση των λειτουργημάτων που ασκούν οι ιατροί και οι εκπαιδευτικοί, αλλά και δεδομένης της οικονομικής απαξίωσης που οι εν λόγω υφίστανται, θα μπορούσε να εξασφαλίζει την ανέξοδη στέγασή τους.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, προφανώς εξ’ αυτού του λόγου, για το διδακτικό έτος 2021-2022, στην Άνδρο, δεν υπήρχε, μεταξύ άλλων ελλείψεων, κανένας βιολόγος για να διδάξει, όχι μόνο σε μαθητές Γυμνασίου και των πρώτων δυο τάξεων του Λυκείου, αλλά και στους υποψήφιους των Επιστημών Υγείας, της Γ’ Λυκείου.

 

Παράλληλα, μας αναφέρθηκε ότι στη Μήλο, ο πνευμονολόγος που είχε τοποθετηθεί εκεί για 3 χρόνια, αναγκάστηκε να φύγει, αμέσως, λόγω άρνησης του τοπικού Δημάρχου να επιτρέψει την προσωρινή στέγασή του σε διαμορφωμένο χώρο, που ανήκε στο ελληνικό Δημόσιο. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να μεριμνήσετε καταλλήλως, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, προς επίλυση του ζητήματος της ανέξοδης στέγασης των ιατρών και των εκπαιδευτικών, που υπηρετούν σε επαρχιακές, απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές της ηπειρωτικής περιφέρειας και στα νησιά μας;

 


Απάντηση Μ. Βορίδη

 

Επί της με αρίθμ. 7455_15-9-2022 Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας και κ. Μαρία Αθανασίου, της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ελληνικής Λύσης, με θέμα:

Δημοφιλή!!  Πώς ο ΟΟΣΑ απαλλάσσει την Πολιτεία από κάθε ευθύνη και στοχοποιεί τον εκπαιδευτικό - Έρευνα για τους Εκπαιδευτικούς... Χωρίς τους Εκπαιδευτικούς

«Τεράστιες οι δυσκολίες διαμονής των υπηρετούντων εκπαιδευτικών και ιατρών στα νησιά»,

σας γνωρίζουμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου μας, τα ακόλουθα: Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 32 του ν. 4483/2017, όπως ισχύει:

 

«1. Οι ορεινοί Δήμοι του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 (Α` 87), οι δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους, των οποίων τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των δημοτικών ή κοινοτικών ενοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι νησιωτικοί δήμοι, τα νομικά πρόσωπα αυτών, καθώς και οι Ο.Τ.Α. β` βαθμού στην εδαφική περιφέρεια των οποίων ανήκουν οι προαναφερόμενοι δήμοι, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής στους υπαλλήλους τους, μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, στο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, στο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), οι οποίοι παρέχουν υπηρεσία στις περιοχές δικαιοδοσίας τους.

 

Η διευκόλυνση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να χορηγείται και σε υπαλλήλους που αποσπώνται στους Δήμους αυτούς για τη στελέχωση των Υπηρεσιών τους. Ο υπολογισμός του πληθυσμού γίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής.

2. Για τις ανωτέρω παροχές λαμβάνεται απόφαση από το οικείο Δημοτικό ή Διοικητικό Συμβούλιο, με την οποία εξειδικεύονται οι κατά περίπτωση παροχές και το χρονικό διάστημα ισχύος αυτών, κατόπιν βεβαίωσης της ύπαρξης ανάλογων πόρων από την οικονομική υπηρεσία του Ο.Τ.Α.

3. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τους κατοίκους των περιοχών αυτών ή τους συζύγους τους ή τα ανήλικα τέκνα αυτών που έχουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία κατοικίας στην περιοχή υπηρέτησης. 4. Οι παροχές της παραγράφου 1 μπορούν να χορηγούνται υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, και από νησιωτικούς δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 18.000 κατοίκων, εφόσον αφορούν αποκλειστικά εργαζομένους που υπηρετούν σε αυτοτελή νησιά που συνιστούν τοπικές κοινότητες αυτών. 5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζεται σύστημα παρακολούθησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εφαρμογής του άρθρου αυτού».

Δημοφιλή!!  Κενά Μετατάξεων στην Εκπαίδευση για το 2025–2026: Πολύ Λιγότερα από τις Εξαγγελίες Διορισμών

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του πιο πάνω νόμου «Η εν λόγω ρύθμιση επιλύει σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική ενίσχυση των ως άνω επαγγελματικών κατηγοριών που έχουν πληγεί από τη μακροχρόνια κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα και κίνητρα μετακίνησης σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές.

 

Ταυτοχρόνως, δημιουργείται και η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των ως άνω περιοχών, δεδομένου ότι αυξάνεται η αγοραστική δύναμη των εν λόγω επαγγελματικών κατηγοριών, κάτι που επιδρά θετικά στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών».

 

Η βούληση του νομοθέτη για «οικονομική ενίσχυση των ως άνω επαγγελματικών κατηγοριών» και οικονομική ενίσχυση των ορεινών και νησιωτικών περιοχών δια της αύξησης της αγοραστικής δύναμης των δικαιούχων επαγγελματικών κατηγοριών, άρα και της αύξησης της εγχώριας ζήτησης, υπηρετείται και με την παροχή κινήτρων σε είδος, όπως σήμερα επιτρέπεται.

Και τούτο διότι:

• Ο εργαζόμενος που απολαμβάνει δωρεάν σίτιση και διαμονή με δαπάνη του οικείου ΟΤΑ, απαλλάσσεται από την προσωπική δαπάνη για τα συγκεκριμένα αγαθά, συνεπώς αυξάνεται το μέρος του ατομικού εισοδήματός του που μπορεί να διαθέσει για την αγορά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών από τον τόπο διαμονής του – ή αλλιώς η αγοραστική δύναμή του.

 

• Η δαπάνη που καταβάλλεται από τον ΟΤΑ για τη σίτιση και διαμονή των εργαζόμενων επίσης επιφέρει αύξηση της εγχώριας ζήτησης, μιας και οι εν λόγω υπηρεσίες θα αναζητηθούν ούτως ή άλλως από την τοπική αγορά, ανεξαρτήτως από το εάν απευθείας αγοραστής είναι ο εργαζόμενος ως φυσικό πρόσωπο ή ο ΟΤΑ.

 

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας για την ανάπτυξη και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου τομέα, το Υπουργείο μας σε συνεργασία με την Προεδρία της Κυβέρνησης επανεξετάζει τα προβλεπόμενα ήδη κίνητρα που αφορούν σε υπαλλήλους που υπηρετούν

 

Η παροχή οικονομικών κινήτρων σε κάθε περίπτωση εξετάζεται με όρους δημοσιονομικούς σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Κατά τα λοιπά αρμόδια να απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων .

 

Ο Υπουργός Μαυρουδής Βορίδης

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:

Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω