Γιατί όλες οι απεργίες βγαίνουν παράνομες;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Παράνομη, όπως αναμενόταν, κρίθηκε και η Απεργία/Αποχή της ΔΟΕ.

 

Αιτία φυσικά είναι η ισχύουσα αντεργατική νομοθεσία που ουσιαστικά θεωρεί παράνομο το ίδιο το δικαίωμα σε Απεργία.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί όλες σχεδόν οι απεργίες κρίνονται παράνομες.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η αιτία που συμβαίνει αυτό είναι η ψήφιση από τη σημερινή κυβέρνηση σχετικά πρόσφατα, ενός πρωτοφανούς νομοθετήματος που εκ των πραγμάτων απονομιμοποιεί ένα από τα πιο θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην απεργία.

 

Ο προσφάτως ψηφισμένος “εργατικός νόμος” λοιπόν βάζει τέτοιες προϋποθέσεις νομιμότητας για μία απεργία που ακόμα κι αν μπορούσαν να τηρηθούν από τους απεργούς, δε θα είχε πια κανένα νόημα, καθώς στην ουσία δεν θα πραγματοποιούνταν η Απεργία!

Συγκεκριμένα προβλέπει ποσοστό προσωπικού ασφαλείας 33%(!) θεσμοθετώντας έναν ολόκληρο απεργοσπαστικό μηχανισμό ο ο οποίος πρέπει να οριστεί από τους ίδιους τους απεργούς!

 

Για παράδειγμα αν το 33% των εκπ/κων ορίσει Μέντορες/Συντονιστές, τότε θα υπάρχουν σε όλα τα σχολεία, επομένως καμία απεργία/αποχή απο αυτούς δεν μπορεί να γίνει.

Δημοφιλή!!  Προτεινόμενες Διατάξεις για το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΑΙΘΑ "Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο"

Οι προϋποθέσεις νομιμότητας όμως δεν σταματούν εδώ.

Για να κηρύξει ένα συνδικαλιστικό όργανο απεργία, πρέπει η απόφασή του αυτή να προέλθει μέσα από γενική συνέλευση, στην οποία πρέπει να δίνεται και δικαίωμα ηλεκτρονικής ψήφου! Άρα πρέπει για την κήρυξη και μόνο μιας απεργίας να κάνουμε συνελεύσεις αδιανόητου όγκου και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, διαδικασίες που είναι ανέφικτες τις περισσότερες φορές.. Στις προϋποθέσεις νομιμότητας συμπληρώστε ότι χρειάζεται να προσφύγει η συνδικαλιστική οργάνωση πριν κηρύξει απεργία για λόγους διαπραγμάτευσης και σε έναν μηχανισμό διαμεσολάβησης (ΟΜΕΔ) ο οποίος βέβαια είναι αδιευκρίνιστο αν έχει ακόμα συσταθεί και μάλλον δεν υφίσταται παρά μόνο στις προβλέψεις του νόμου.

 

Όλα αυτά τα απλά δηλαδή χρειάζονται και κάποια ακόμα που για την οικονομία του άρθρου παραβλέπουμε για να κηρύξει κάποιος νόμιμη απεργία! Ε εντάξει σιγά, θα μπορούσαν να το δυσκολέψουν και λίγο περισσότερο.. Ας πούμε θα μπορούσαν να ζητούν απο τον πρόεδρο του συνδικαλιστικού οργάνου να καταπίνει σπαθιά, ή γιατί όχι προσωπικό ασφαλείας 100% να τελειώνουμε επιτέλους…

Δημοφιλή!!  Χαμός στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ: Απολύουν για 2η φορά τον επί 19 έτη συμβασιούχο επειδή τόλμησε να έχει συνδικαλιστική δράση

 

Αυτή είναι η Ελλάδα της εργασίας του 2022. Ίσως χρέος όλων των εργαζομένων να είναι να την αλλάξουν..

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω