Φάκελος Διευρυμένα Ολοήμερα: Πόσα λειτουργούν τελικά και πως;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το θέμα με τα διευρυμένα ολοήμερα είναι ότι μοιάζει να έχουν γίνει ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ…

 

Έχουμε από τον Αύγουστο γράψει για την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε το πρόγραμμα, ίσα ίσα για να ανακοινωθεί.

 

https://e-wall.net/2022/08/08/23668/

 

Εν ολίγης μέσα στο καλοκαίρι οι νεοτοποθετηθέντες διευθυντές εκπ/σης έπρεπε να προτείνουν κάποια σχολεία τους, ώστε να γίνουν διευρυμένα, χωρίς να έχουν δηλώσεις συμμετοχής, χωρίς να έχουν ιδέα ποια πρέπει να προτείνουν.

Το πόσα έπρεπε να δηλωθούν ανά διεύθυνση το αποφάσισε πάλι κεντρικά το υπουργείο, πάλι χωρίς στοιχεία, σε “ασκήσεις επι χάρτου” ή καλύτερα “επί excel”. Πολλοί διευθυντές απλά πρότειναν τα σχολεία τους που εμφάνιζαν πολλούς μαθητές στο κανονικό ολοήμερο. Τέλος το υπουργείο ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι ορίζει περίπου 5.000 σχολεία στα οποία θα συσταθεί τμήμα διευρυμένου ολοημέρου.

 

Πόσα λειτουργούν τελικά;

 

Είναι προφανές ότι λειτουργούν πολύ λιγότερα τμήματα διευρυμένου από αυτά που είχαν οριστεί. Η έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς γονέων, είτε η έλλειψη προσωπικού και προσλήψεων κρατά τα περισσότερα διευρυμένα στα χαρτιά. Την εικόνα αυτή προσπάθησε να ανατρέψει η υφ.παιδείας με δήλωσή της.

Μιλησε για παραπληροφόρηση και ότι θα δώσει στοιχεία για να την διαψεύσει. Όμως έδωσε στοιχεία μόνο για τη Μαγνησία(!) και μάλιστα στοιχεία που κατά τη γνώμη μας δε βοηθούν το αφήγημα του υπουργείου…ίσα ίσα επιβεβαιώνουν το “σχεδόν ναυάγιο” του εγχειρήματος.

Η υφυπουργός λοιπόν είπε ότι λειτουργούν στη Μαγνησία 21 τμήματα από τα 82 που είχαν οριστεί!! Και αυτό παρουσιάστηκε ως απόδειξη ότι το πρόγραμμα πάει καλά! Κι όμως..

Δημοφιλή!!  Αδιανόητη Εκμετάλλευση Εργαζομένων: Εργοδότρια στην Πάρο Ζήτησε από Μητέρα να Δουλέψει και η Ανήλικη Κόρη της

 

Αφού η υφυπουργός έδωσε στοιχεία μόνο για το Βόλο, το e-wall έκανε ρεπορτάζ και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Ό,τι στοιχεία συλλέξαμε είναι εκτίμηση φυσικά(Δεν είμαστε υπουργείο) και προέρχονται απο την εικόνα των συναδέλφων, ή από τον τοπικό τύπο.

 

Έχουμε λοιπόν:

Ηράκλειο: Λειτουργούν 10 στα 56 (που είχαν οριστεί) Νηπιαγωγεία και 25 στα 105 Δημοτικά!

Ηλεία: Λειτουργούν λιγότερα από 4 από τα 17 ορισμένα, ούτε καν το πειραματικό.. 

Αχαΐα: Λειτουργούν 57 από τα 148 που είχαν οριστεί.(πηγή: εφημ. Πελοπόννησος)

Κέρκυρα: Λειτουργούν 5 από τα 36 που ορίστηκαν.

Αν.Αττική: Λειτουργούν περίπου 6 από τα 42 που είχαν οριστεί στις περιοχές ευθύνης του συλλόγου “Κ. Σωτηρίου”

Α Αθήνας: Δύσκολο να πούμε ακριβή νούμερα λόγω του μεγέθους της, η εκτίμηση των συναδέλφων εκεί είναι ότι λειτουργούν το 35% περίπου από αυτά που είχαν οριστεί.

Δράμα: Λειτουργούν 2 από τα 11 ορισμένα νηπιαγωγεία.

Μαγνησία: 21 από τα 82 που είχαν οριστεί (πηγή: υφυπουργός παιδείας)

Ρέθυμνο: Δε λειτουργούν τα νηπιαγωγεία που έχουν οριστεί αλλά στα δημοτικά το ποσοστό πρέπει να είναι κοντά στο 80%.

 

Αυτά τα ολίγα στοιχεία από εμάς, στείλτε μας κι άλλα όποιος θέλει και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του..

 

Εξάλλου τα νούμερα μιλούν απο μόνα τους.

Αν διαφωνεί το υπουργείο με αυτά, ιδού η Ροδος … ας μας πει πόσα απο τα 5.000 διευρυμένα λειτουργούν… Πώς λειτουργούν; Σίγουρα υπάρχουν σχολεία που όλα κυλούν ομαλά.

Δημοφιλή!!  Νέο Νομοσχέδιο: Τροπολογία για Τοπικές Προσκλήσεις και Πρόσληψη Αναπληρωτών 2024-2025

 

Όμως αξία έχει να αναφέρουμε απίστευτες περιπτώσεις που δημιουργεί το άγχος των διευθύνσεων να ανοίξουν όπως όπως κάποια διευρυμένα, εις βάρος άλλων σχολείων και εις βάρος της λογικής πολλές φορές.

 

Την περασμένη εβδομάδα διεύθυνση εκπ/σης μετακίνησε νεοδιόριστους από σχολείο που κανονικά συμπλήρωναν το ωράριό τους σε άλλα σχολεία, για να λειτουργήσουν το διευρυμένο ολοήμερο, αποτέλεσμα είναι το σχολείο απο το οποίο έφυγαν να σχολάει στις 12.30(!) λόγω έλλειψης προσωπικού..

Σε άλλη περίπτωση νεοδιόριστος ενημερώθηκε ότι Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θα ανοίγει το διευρυμένο ολοήμερο ενός σχολείου και Τρίτη-Πέμπτη θα είναι στο διευρυμένο ενός άλλου σχολείου!

Μάλιστα θα πηγαίνει εναλλάξ, μια βδομάδα 3μέρες στο 1ο σχολείο και 2 στο 2ο και την επόμενη βδομάδα 2μερες στο 1ο σχολείο και 3 στο 2ο….Κι όλα αυτά για να λειτουργήσουν όπως όπως 2 διευρυμένα τμήματα…

Επομένως εκτός απο το μειωμένο ενδεχομένως ενδιαφέρον των μαθητών, πολύ σημαντικός λόγος του “ναυαγίου” των διευρυμένων είναι και ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να τα λειτουργήσει σε πολλές περιπτώσεις..

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω