Ψηφιακός μετασχηματισμός – Ηλικία δημοσίων υπαλλήλων – Άνω των 55 ετών 4 στους 10

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Μεγαλύτερη ηλικία έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα σε σχέση με το προσωπικό του Δημοσίου στην πλειονότητα των κρατών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έκθεσης του οργανισμού για τη δημόσια διοίκηση (δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια), η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση σε ποσοστό υπαλλήλων άνω των 55 ετών.

Συγκεκριμένα, το 37% των υπαλλήλων είναι άνω των 55 ετών στην Ελλάδα ενώ, την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο 26%.

 

Το δυναμικό του Δημοσίου θα πρέπει να αντεπεξέλθει στην πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού από τη μια, αλλά και στις νέες απαιτήσεις των πολιτών στη σχέση τους με το κράτος. O πρόεδρος του Δικτύου των σχολών διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ Γκιρτ Μπουκάρτ, καθηγητής του University College London, μιλώντας στην «Κ» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κινούμαστε προς μια διακυβέρνηση η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίζει διαρκείς κρίσεις.

Δημοφιλή!!  Νέο Νομοσχέδιο: Τροπολογία για Τοπικές Προσκλήσεις και Πρόσληψη Αναπληρωτών 2024-2025

Νέα προγράμματα που αφορούν την προσαρμογή των δημοσίων υπαλλήλων στη νέα εποχή και στις νέες απαιτήσεις είναι πολύ πιθανό να απαιτηθούν. Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα χρειαστεί να ανταποκριθεί στην ψηφιακή αναπροσαρμογή, αλλά και στην ανάπτυξη αυξημένων κοινωνικών δεξιοτήτων, τονίζει ο δρ Γαβριήλ Αμίτσης, καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

 

Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 υπάλληλοι του Δημοσίου είναι απόφοιτοι της μέσης εκπαίδευσης, δεν έχουν δηλαδή κάποιο εξειδικευμένο πτυχίο, το 60%-70% των οποίων είναι άνω των 55 ετών.

 

26% είναι ο μέσος όρος των μεσηλίκων που δουλεύουν στο Δημόσιο στις χώρες του ΟΟΣΑ.

37% των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 55 έτη και τη φέρνουν στην τρίτη θέση.

48% του δυναμικού στο ιταλικό δημόσιο είναι μεγαλύτερης ηλικίας, δίνοντας στην Ιταλία την «πρωτιά».

Δημοφιλή!!  Νέα καταγγελία κατά του ίδιου διευθυντή εκπαίδευσης από την ΠΟΣΥΠ

8% οι άνω των 55 ετών υπάλληλοι στην Κορέα, που έχει το νεότερο ανθρώπινο δυναμικό.

 

ΠΗΓΗ kathimerini

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω