Πρόωρη συνταξιοδότηση – Νομικό πλαίσιο

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Υπουργική απόφαση πρόκειται να εκδώσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας για την συνταξιοδότηση των υπαλλήλων στο Δημόσιο, μετά την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υποστηρίζει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του inside, η απόφαση θα προβλέπει διατήρηση του δικαιώματος για μειωμένα όρια σε όσους έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έναρξη ισχύος της. Για εκείνους οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την έναρξη ισχύος της αναμενόμενης διάταξης, θα επιβληθούν τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης. Δηλαδή, από το 2023 και εφεξής καταργείται αυτό το δικαίωμα.

Συνεπώς εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν φέτος από την υπηρεσία τους, πριν από το 62ο έτος ηλικίας, θα λάβουν μειωμένη σύνταξη, με την προϋπόθεση να έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση ή να το κάνουν εντός του 2022 και να έχουν συμπληρώσει 25αετία έως το 2010.

Σημειώνεται πως με πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καταργείται το δικαίωμα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη για τους δημοσίους υπαλλήλους και αποδέχεται τα 62 έτη ως βάση αποχώρησης με μειωμένη σύνταξη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αφορά μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία στο 56ο ή 58ο έτος και δεν επηρεάζει την «έξοδο» με 35ετία, συμπληρωμένη μέχρι 31/12/21, προ του 62ου έτους.

Αμεσα θιγόμενοι είναι περίπου 1.000-2.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τον Φεβρουάριο του 2022 υπέβαλαν αίτηση μειωμένης σύνταξης. Η οριστική τους παραίτηση από το Δημόσιο αναμένεται να εγκριθεί ή όχι, έως το τέλος Αυγούστου και έως τότε, απαιτείται η λήψη μιας οριστικής απόφασης.

Σύνταξη από τα 50 με ανάπηρο μέλος (σύζυγο ή τέκνο) ή από τα 55 για τη μειωμένη με 25ετία προβλέπεται για επτά κατηγορίες ασφαλισμένων του Δημοσίου, αν και στην περίπτωση των πρόωρων συντάξεων το όριο ηλικίας μπορεί να αυξηθεί στα 62 μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για όσους υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το υπόλοιπο του 2022.

Δημοφιλή!!  Ο Κόσμος Εφαρμόζει την Τετραήμερη Εργασία, ενώ η Ελλάδα Προωθεί την Εξαήμερη, Γράφουν οι New York Times

πηγή inside

 

 

Πολλοί εκπαιδευτικοί επιλέγουν την έξοδο με διατάξεις υπαλλήλων (25ετία ως το 2012 και μειωμένη από 55 ως 60) και όχι εκπαιδευτικών (30ετία ως το 2012 και πλήρη στα 67), πλην όμως το ΝΣΚ έβαλε φρένο με μια γνωμοδότησή του που λέει ουσιαστικά ότι δεν μπορεί να βγει κανείς με μειωμένη πριν τα 62. Το υπουργείο Εργασίας ωστόσο μελετά να επιτραπεί για λόγους ασφάλειας Δικαίου η συνταξιοδότηση με μειωμένη για εκπαιδευτικούς και άλλους υπαλλήλους που υπέβαλαν ήδη τις παραιτήσεις τους, ενώ για τις νέες αιτήσεις (ενδεχομένως από 1ης/9/2022 και μετά) να καθιερωθεί το 62ο έτος για την πρόωρη σύνταξη.

 

Γιατί υπάρχει πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘ΤΑ ΝΕΑ” το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με βάση τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις έσπευσαν τον Φεβρουάριο του 2022 να υποβάλουν αίτηση μειωμένης σύνταξης.

Η οριστική τους παραίτηση από το Δημόσιο αναμένεται να εγκριθεί ή όχι το φθινόπωρο και έως τότε απαιτείται η λήψη μιας οριστικής απόφασης, καθώς οι αιτήσεις τους έχουν μπει στον “πάγο” από τον e-ΕΦΚΑ έως ότου ληφθεί οριστική απόφαση.

Βέβαια, με βάση και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, παραιτήσεις που αποδεικνύεται ότι στηρίχθηκαν σε καλόπιστη πλάνη του ασφαλισμένου οδηγούν σε αποκατάστασή του, ήτοι μπορούν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί που λανθασμένα παραιτήθηκαν να επανατοποθετηθούν στις θέσεις τους.

«Παράθυρο» για συνταξιοδότηση στο 56ο ή στο 58ο έτος ηλικίας εξετάζεται να εφαρμοστεί για το τρέχον έτος, για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, που έχουν υποβάλει αίτηση ή που πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς. Προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει 25αετία έως το 2010.

Αυτό είναι το βασικότερο από τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σύμφωνα με την οποία όλες οι υποπεριπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων του δημόσιου τομέα, μεταφέρονται στο 62ο έτος ηλικίας.

Δημοφιλή!!  Χαμός στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ: Απολύουν για 2η φορά τον επί 19 έτη συμβασιούχο επειδή τόλμησε να έχει συνδικαλιστική δράση

 

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνει σε αναλυτικό του δημοσίευμα στο naftemporiki.gr ο Βασίλης Αγγελόπουλος, το πρόβλημα αφορά κυρίως όλους εκείνους τους εργαζομένους στο Δημόσιο που έχουν ήδη σπεύσει να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2022, κάνοντας χρήση της ανωτέρω διάταξης νόμου.

Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται αρκετοί εκπαιδευτικοί, που εκ του νόμου οφείλουν να υποβάλουν την οριστική τους αίτηση για να αποχωρήσουν από την εργασία τους έως τον Αύγουστο. Αυτός είναι και ο λόγος που στη Σταδίου 29 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα την περασμένη Πέμπτη. Εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και χωρίς να ληφθεί τελεσίδικη απόφαση εκφράστηκε το ενδεχόμενο να προκύψει ειδική νομοθετική ρύθμιση για να τακτοποιηθούν οι αιτήσεις του δημόσιου τομέα που θα υποβληθούν εντός της χρονιάς. Όμως, από το 2023 και μετά, η συνταξιοδότηση «κλειδώνει» στο 62ο έτος ηλικίας.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ όμως φαίνεται να προτείνει να καταργηθούν τα προαναφερόμενα ηλικιακά όρια (55, 56, 58, 60), για όσους δεν τα είχαν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2021.

 

Ειδικότερα:
1. Προωθείται ρύθμιση για τις πρόωρες συντάξεις στο Δημόσιο – μετά τη γνωστή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να εξέλθουν με μειωμένη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών. Ετσι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης ή πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς, αλλά και να έχουν συμπληρώσει 25ετία έως το 2010, δεν πρόκειται να θιγούν. Η ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση των υποψήφιων συνταξιούχων του Δημοσίου (κυρίως εκπαιδευτικών), των οποίων η σύνταξη έχει «παγώσει» στο ΓΛΚ μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), θα χωρίζει τους δικαιούχους σε δύο κατηγορίες:

– Σε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν φέτος από την υπηρεσία τους, πριν από το 62ο έτος ηλικίας, με μειωμένη σύνταξη. Προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή να πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς, αλλά και να έχουν συμπληρώσει 25ετία έως το 2010.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω