Παιδαγωγική επάρκεια: Αλλάζει το καθεστώς απόκτησης παιδαγωγικής επάρκειας από τα ελληνικά πανεπιστήμια

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω, θα σημαίνουν ότι το πτυχίο δεν θα εξασφαλίζει την δυνατότητα να διδάσκουν οι ειδικότητες δευτεροβάθμιας χωρίς τον έξτρα χρόνο (1) για την απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας.

Το κυνήγι προσόντων θα συνεχιστεί προσθέτοντας σε αυτά και την επάρκεια, ήδη είχαμε αφαίρεση της επάρκειας και προβλήματα με τους αποφοίτους Παμακ και τους κοινωνικούς λειτουργούς κ.α.

Αλλάζει η απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας από τα ελληνικά ΑΕΙ για όσους επιθυμούν να διδάξουν στη δευτεροβάθμια τη μετα-δευτεροβάθμια και την επαγγελματική εκπαίδευση.

Στο Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση, στη Βουλή, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα συμπεριληφθούν και νέες διατάξεις για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

Σε κάθε Α.Ε.Ι. θα δίνεται η δυνατότητα να ιδρύεται και να λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα σπουδών παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Το πρόγραμμα θα είναι διάρκειας δύο εξαμήνων.

Σήμερον, τα μαθήματα παιδαγωγικής επάρκειας είναι ενσωματωμένα στο πρόγραμμα των καθηγητικών τμημάτων.

Θα δίνεται η δυνατότητα μέρος του προγράμματος να γίνει με τη μέθοδο Εξαε.

Αρα, θα έχουμε αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των σχολών, γιατί θα αφαιρεθούν τα μαθήματα παιδαγωγικής επάρκειας.

 

➡️Όπως αναφέρει συνάδελφος σε διαδικτυακή δημοσίευση του (Εκπαιδευτικοί Βθμιας (ΓΕΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΙΚΗΣ Εκπαίδευσης).

Τα πτυχία θα υποστούν μεγάλη υποβάθμιση.

Αυτό που πρέπει να μας φοβίσει είναι να γίνουν 3+1 χρόνια και όχι το 4+1 (που αφήνεται σήμερα να εννοηθεί). Όποιος έχει μελετήσει τη πολιτική της ΕΕ ήδη από την Μπολόνια έχει ήδη καταλάβει τι συμβαίνει σήμερα. Ο κίνδυνος λοιπόν είναι να υποβαθμιστούν συνολικά τα πτυχία σε “επιπέδου ΤΕΙ” (χοντροκομμένα το λέω), όπου μετά θα συνεχίζεις με 1-2 χρόνια μεταπτυχιακό ανάλογα με την κατεύθυνσή σου (ένα τέτοιο θα είναι η παιδαγωγική επαρκεία). Και η αλλαγή αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες σχολές. Ακόμα χειρότερα αν γίνει 4+1 με δικαιώματα 3+1, όμως ο κίνδυνος βρίσκεται στο “+”, όχι στο “=4 ή =5”.

Δεν είναι απλή αλλαγή, δεν επηρεάζει μόνον τους φοιτητές αλλά κάθε απόφοιτο (ακόμα κι αν ήδη εργάζεται με το πτυχίο του) και αποτελεί δομική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος που δυνητικά μπορεί να επηρεάσει κι άλλους κλάδους. Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση και από τους φοιτητικούς συλλόγους (δυστυχώς η ΕΦΕΕ δεν λειτουργεί) αλλά και από τα σωματεία εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας, κάθε επιπέδου.

 

Δημοφιλή!!  Πλήθος σωματείων διοργανώνουν κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής την Πέμπτη 11/7

Όπως αναφέρει και ο συνάδελφος Μάριος Μαγιολαδίτης

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ
ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ
Σε άρθρο που συμπεριλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας στο νέο νόμο-πλαίσιο η παιδαγωγική επάρκεια πλέον δεν θα περιλαμβάνεται στο πτυχίο, αφού «σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) δύναται να ιδρύεται και να λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα σπουδών παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, η επιτυχής ολοκλήρωση του οποίου οδηγεί στη χορήγηση πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας. Το πρόγραμμα είναι κατ’ ελάχιστον διάρκειας δύο (2) ακαδημαϊκών εξαμήνων»!!
Επίσης,
«η κάθε Σύγκλητος θα αποφασίζει ποιος θα είναι ο ανώτατος αριθμός εισακτέων ανά ακαδημαϊκό έτος και η ποσόστωση ανά κατηγορία»
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω