ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Power Pass: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Power Pass προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ. Αφορά τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Πάνω από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως και 73.000 ευρώ δικαιούνται, τελικά, να εισπράξουν την έκτακτη επιδότηση για τις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος του τελευταίου εξαμήνου.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός της χρονικής περιόδου αναφοράς, για ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

 

Βήμα – βήμα η διαδικασία της αίτησης:

1.Είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
2.Ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet

3.Αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
4.Αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
5.Θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος
6.Θα γίνεται αυτόματα η διασταύρωση των στοιχείων και θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία.
εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Τι πρέπει να προσέξετε
Μεγάλη προσοχή ωστόσο θα πρέπει να δείξουν οι καταναλωτές σχετικά με τους ποιους λογαριασμούς αφορά η επιδότηση ρεύματος καθώς οι καταναλωτές θα πρέπει να κοιτάξουν προσεκτικά τον λογαριασμό τους, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι η ημερομηνία έκδοσης και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Δημοφιλή!!  Το Υπουργείο Παιδείας Γυρίζει την Πλάτη στους Εκπαιδευτικούς Γονείς ΑΜΕΑ: Χωρίς Δικαίωμα Μετάθεσης Παρά τις Ανάγκες τους

Ο λόγος αφορά στην υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει ότι σύμφωνα με το άρθρο 3, για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού, που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαϊου 2022.

Συνεπώς, ό,τι εκδίδεται μετά τον Μάιο, ακόμα και εάν αφορά στο «επίμαχο τετράμηνο» των αυξήσεων, είναι εκτός επιδότησης.

Οι δικαιούχοι
Την αποζημίωση θα την λάβουν όλα τα φυσικά πρόσωπα με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, για τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας και της κατοικίας των φοιτητών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, της περιόδου 1.12.2021 – 31.5.2022.

Η επιδότηση θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του δικαιούχου ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί στην ψηφιακή πύλη gov.gr από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.

Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δημοφιλή!!  Μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα / ΥΠΕΣ

 

Ρύθμιση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας 

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή εν τω μεταξύ και η ρύθμιση για τις αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποσκοπεί στην επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η ρύθμιση θα ενσωματωθεί ως διάταξη ή τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είχε τεθεί πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση.

Ο πυρήνας της ρύθμισης για την τιμή του ρεύματος, όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει ότι η τιμή θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ωστόσο οι παραγωγοί δεν θα εισπράττουν την τιμή της αγοράς, αλλά διοικητικά καθοριζόμενη αποζημίωση. Με τον τρόπο αυτό επέρχεται έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμών που εφαρμόζεται σήμερα στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

 

Επέκταση του fuel pass

Tην ίδια ώρα η «τρελή πορεία» των τιμών στα καύσιμα φέρνει πιο κοντά το οικονομικό επιτελείο στο να καταλήγει στην λύση της συνέχισης του fuel pass σε πιο ανανεωμένη όμως μορφή. Παράλληλα, το συγκεκριμένο μέτρο αποδείχθηκε αποτελεσματικό καθώς πρόκειται για μια ενίσχυση η οποία θεωρείται προσωρινή και στοχευμένη ενώ φτάνει άμεσα στον καταναλωτή.

Αυτή τη φορά όμως αυτό που σχεδιάζεται είναι το fuel pass να μπορούν να το λάβουν περισσότεροι και το ποσό της επιδότησης να είναι υψηλότερο. Βασική αιτία η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών στη βενζίνη, με την μέση τιμής της αμόλυβδης να φτάνει πλέον πάνω στα 2,4 ευρώ το λίτρο ενώ στα νησιά να ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 2,8 ευρώ το λίτρο.

Δημοφιλή!!  Αδιανόητη Εκμετάλλευση Εργαζομένων: Εργοδότρια στην Πάρο Ζήτησε από Μητέρα να Δουλέψει και η Ανήλικη Κόρη της

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω