ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ – ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Απροκάλυπτα πλέον το υπουργείο προσπαθεί να ‘’εξαφανίσει’’ οργανικά κενά εκπαιδευτικών χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, καθώς η πίεση για μεγάλο αριθμό μόνιμων διορισμών αυξάνεται.

 

 

Συγκεκριμένα, ήδη από την ανάλυση των στοιχείων των μεταθέσεων στην πρωτοβάθμια, γίνεται αντιληπτό ότι στη Βόρεια Ελλάδα τα κενά που δόθηκαν υπολείπονται των πραγματικών (περσινά κενά μετά τους διορισμούς + συνταξιοδοτήσεις).

 

Προφανώς λειτούργησε ο κόφτης των περιφερειακών διευθύνσεων που έχουν τον τελευταίο λόγο στη δήλωση των κενών. Σε αυτό το σημείο απορίας άξιο είναι γιατί ζητούν από τα οικεία ΠΥΣΠΕ τα κενά αφού έχει προαποφασιστεί τι θα δοθεί;

 

Ήδη οι τ. αιρετοί του ΚΥΣΠΕ έχουν καταγγείλει συνθήκες αδιαφάνειας στη λειτουργία του συμβουλίου, που λειτουργούν εδώ και δύο χρόνια χωρίς την παρουσία αιρετών.

 

Παράλληλα, η επέκταση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων μειώνουν αισθητά τα οργανικά κενά. Σε κάθε τέτοια μετατροπή σχολείου οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούσαν χάνουν την οργανική τους και καταλαμβάνουν ένα από τα υπόλοιπα οργανικά κενά. Άμεση συνέπεια είναι να χάνονται για κάθε Νηπιαγωγείο που γίνεται πειραματικό 3-4 οργανικές, για κάθε Δημοτικό 15-17 και για κάθε Γυμνάσιο και Λύκειο άνω των 25. Με αυτό το τέχνασμα ναι μεν οι λειτουργικές ανάγκες παραμένουν αμετάβλητες , όμως οι οργανικές θέσεις μειώνονται αισθητά, άρα και οι ανάγκες για μόνιμους διορισμούς.

 

Δημοφιλή!!  Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί αποκλείονται από το διορισμό για 3 ημέρες

Επιπλέον, δεν αναμένεται να δοθούν οι νέες οργανικές στα τμήματα ένταξης τουλάχιστον πριν από τον Σεπτέμβριο, ενώ είναι έτοιμες ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό το γεγονός κόστισε σε πολλούς συναδέλφους ειδικής αγωγής στις πρόσφατες μεταθέσεις, καθώς αυτά τα κενά δεν υπολογίστηκαν.

Βάση της κείμενης νομοθεσίας αφού δε δόθηκαν για μεταθέσεις δεν μπορούν να δοθούν και για τους επικείμενους διορισμούς. Τέλος, αναμένουμε και το κύμα συγχωνεύσεων/καταργήσεων που θα προτείνει το υπουργείο λίγο πριν την λήξη της σχολικής χρονιάς.

 

Στα των διορισμών τώρα, έχουμε επισημάνει την πίεση που ασκείται από τους ‘’Θεσμούς’’ για μείωση των συμβασιούχων. Ελπίζουμε αυτό να γίνει κυρίως με τη μετατροπή κάποιων από αυτών σε μόνιμους, μέσω διορισμών. Από το περιβάλλον του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, κυκλοφορούν πληροφορίες για 6-7 χιλιάδες μόνιμους διορισμούς, εκ των οποίων οι 1000 στην ειδική αγωγή. Αναμένονται ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και εντός Απριλίου ή λίγο μετά το Πάσχα. Αυτό που έχει κλειδώσει είναι ότι οι όποιοι διορισμοί θα γίνουν από τους ήδη κυρωμένους πίνακες του ΑΣΕΠ, τόσο για τη γενική όσο και για την ειδική αγωγή.

 

Συνάδελφοι το υπουργείο δε δημοσιοποιεί τον αριθμό των κενών ανά ειδικότητα, ώστε να μπορέσει να γίνει και κάποια αξιόπιστη εκτίμηση για κατανομή. Αυτό που έχουμε να επισημάνουμε είναι ότι τα οργανικά κενά υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Και ενώ στην πρωτοβάθμια ο υπολογισμός των οργανικών κενών πραγματοποιείται με κάποιες σταθερές, στη δευτεροβάθμια επηρεάζονται από τα λειτουργούντα τμήματα, την αύξηση του ωραρίου, τη μείωση ή αύξηση των ωρών ανά μάθημα.

Δημοφιλή!!  Ενημέρωση για 2ΓΕ/2023 - Αναμένονται μεταξύ 19 και 23 Αυγούστου - Καθυστέρηση στις διαδικασίες μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών Α' φάσης για τη Δευτεροβάθμια

 

Δεδομένο επίσης αποτελεί ότι οι διορισμοί γίνονται με βάση τα οργανικά κενά. H εγκύκλιος των μετατάξεων θα βγει το Μάιο και εκεί θα έχει καταγεγραμμένα όλα τα οργανικά κενά ανα περιοχή. Με αυτά τα δεδομένα, και χωρίς ξανά λέω να έχουμε επίσημα στοιχεία από το υπουργείο για τα οργανικά κενά, εκτίμηση είναι ότι η δευτεροβάθμια θα εμφανιστεί με έναν αριθμό κενών, γύρω στις 2500.

 

Στην Πρωτοβάθμια οι ‘κόφτες’ του υπουργείου προσαρμόζουν τα κενά κατά το δοκούν. Άξιο αναφοράς είναι ότι δεν έχουν ιδρυθεί οργανικές για το σύνολο των αναγκών των ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Ιωάννης Παπαδόπουλος

📌Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Ρεθύμνου,

Κύλιση προς τα επάνω