ΠΑΣΑΔ

Ανακοίνωση ΠΑΣΑΔ: Για επαφές με θεσμικούς και πολιτικούς φορείς..

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Συνεχίζοντας τις επαφές μας με θεσμικούς και πολιτικούς φορείς, χθες πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή συνάντηση με τον κ. Δελή, Τομεάρχη Παιδείας του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ξεκινήσαμε τη συνάντησή μας παρουσιάζοντάς του τις βασικές επιδιώξεις του Συλλόγου μας που αφορούν το μόνιμο και πάγιο αίτημα της κάλυψης όλων των οργανικών κενών με μόνιμο προσωπικό και την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων.
Αναφερθήκαμε, επίσης, στο επίκαιρο ζήτημα της έκδοσης της νέας προκήρυξης για την Ειδική Αγωγή, ζητώντας να πιέσουν και οι ίδιοι προς την ίδια κατεύθυνση. Επιπρόσθετα, για το θέμα της Ειδικής Αγωγής, θίξαμε τις πιθανές αλλαγές στον θεσμό της παράλληλης στήριξης με αφορμή, αφενός τον εξορθολογισμό, ο οποίος ακούγεται έντονα από το υπουργείο, αφετέρου την πρόσφατη άστοχη πρόταση του κ. Κυμπουρόπουλου. Τονίσαμε πως, αν τελικά η πρόταση αυτή μπει σοβαρά στο τραπέζι των συζητήσεων, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ριζικές αλλαγές στον θεσμό της παράλληλης στήριξης που θα επιφέρουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα τόσο σε εμάς ως εργαζόμενους, αλλά και στους μαθητές που χρήζουν της στήριξης αυτής.
Επικρίναμε το καθεστώς των τρίμηνων προσλήψεων και αναδείξαμε τη βαθμιαία υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, η οποία ξεκίνησε το 2016-2017 με την κατάργηση του υπεύθυνου δασκάλου ολοήμερου και εντείνεται, σήμερα, με την είσοδο των ΚΔΑΠ στα δημόσια σχολεία.
Εν περιλήψει, ο κ. Δελής συμφώνησε, απόλυτα, μαζί μας όσον αφορά την ανάγκη συνέχισης των μόνιμων διορισμών. Μάλιστα, τόνισε πως, εφόσον οι αναπληρωτές καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι απαραίτητο να υπάρχει πλήρης κάλυψη των κενών και όχι η επιλογή ημιμέτρων.
Αναφορικά με την έκδοση της νέας προκήρυξης της Ειδικής Αγωγής, αν και εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς το υπάρχον σύστημα διορισμών/προσλήψεων, διασαφήνισε ότι, εφόσον αυτό το σύστημα διορισμών/ προσλήψεων βρίσκεται σε ισχύ, θα πρέπει να τηρούνται τα νόμιμα. Μας υπενθύμισε τη θέση του κόμματος, ότι δηλαδή οι πίνακες θα πρέπει να είναι συνεχώς ανοιχτοί και να ανανεώνονται τακτικά.
Για τo ζήτημα της παράλληλης στήριξης ήταν καυστικός ως προς τον εξορθολογισμό που προτάσσει το Υπουργείο, καθώς με αυτόν τον τρόπο αμφισβητούνται οι επιστημονικές διαγνώσεις των ΚΕΔΑΣΥ. Ξεκαθάρισε πως κάθε μαθητής που δικαιούται παράλληλη στήριξη και δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις. Ενώ για τη δήλωση του κ. Κυμπουρόπουλου, εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν ειπώθηκε τυχαία, αλλά στοχεύει στη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής -ως επικρατούσα μορφή- παράλληλης στήριξης.
Στο θέμα των τρίμηνων συμβάσεων ήταν απόλυτος στο ότι δεν πρέπει να απολυθεί κανένας συνάδελφος που έχει προσληφθεί με αυτού του είδους σύμβαση, αλλά, ταυτόχρονα, συμφώνησε ότι αυτός ο τύπος εργασίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί/ καθιερωθεί, διότι ελαστικοποιεί, περαιτέρω, τις συνθήκες εργασίας μας.
Τέλος, ως προς την υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου και τα ΚΔΑΠ, σημείωσε πως η είσοδος των ΚΔΑΠ στους χώρους των δημόσιων σχολείων και ο ανταγωνιστικός τρόπος με τον οποίο αυτά λειτουργούν όσον αφορά το ολοήμερο, αφήνει ανοιχτή την πόρτα για ιδιωτικές πρωτοβουλίες στη δημόσια εκπαίδευση, κάτι άλλωστε που φαίνεται κι από το “νέο αυτόνομο σχολείο” που προσπαθεί να δημιουργήσει η παρούσα κυβέρνηση.
Η γνωστοποίηση, προς όλες τις κατευθύνσεις, των ζητημάτων που μας απασχολούν, απαιτεί τη συνέχιση και διεύρυνση των συναντήσεών μας. Θα συνεχίζουμε να ενημερώνουμε, να πιέζουμε και δεν θα παρεκκλίνουμε από τον σκοπό αυτό.
ΠΑΣΑΔ
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω