Αλαλούμ με την Ενισχυτική και την Επόμενη Φάση Γ Αναπληρωτών: Μια Ακόμα Δοκιμασία για την Εκπαίδευση
Αλαλούμ με την Ενισχυτική και την Επόμενη Φάση Γ Αναπληρωτών – ΥΠΑΙΘΑ: Προχειρότητα και Επιπλέον Φόρτος για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
Η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με το χάος που προκαλούν οι χειρισμοί του Υπουργείου Παιδείας, καθώς η έναρξη της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και η επικείμενη επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ασυνεννοησίας και προχειρότητας.
Οι συμβάσεις ενισχυτικής και οι “παγίδες” της διαδικασίας
Αύριο, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, προγραμματίζεται να συνάψουν τις συμβάσεις τους οι εκπαιδευτικοί που έχουν επιλεγεί για την Ενισχυτική Διδασκαλία. Ωστόσο, η έναρξη των μαθημάτων στις 2 Δεκεμβρίου ενδέχεται να σκοντάψει στην επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, που φαίνεται να έρχεται χωρίς πρόβλεψη για συντονισμό. Είναι πιθανό κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς της Ενισχυτικής να κληθούν για αναβάθμιση ή αλλαγή θέσης πριν καν προλάβουν να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους – ή ακόμα και την ίδια ημέρα της έναρξης.
Το αποτέλεσμα; Ένα μπέρδεμα που φέρνει στο προσκήνιο τα γνωστά προβλήματα του ΥΠΑΙΘ: έλλειψη συντονισμού, προχειρότητα στον προγραμματισμό και επιπλέον γραφειοκρατική επιβάρυνση για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που καλούνται να “τρέξουν” μια διαδικασία γεμάτη εμπόδια.
Διπλό χτύπημα για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης βρίσκονται για άλλη μια φορά στη μέση μιας δίνης ευθυνών, καθώς καλούνται να οργανώσουν την Ενισχυτική Διδασκαλία, να διαχειριστούν τις προσλήψεις της επόμενης φάσης και να καλύψουν κενά που θα προκύψουν από τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Όλα αυτά συνδυάζονται με την αναστάτωση που δημιουργούν οι συνεχείς αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων και την αδυναμία έγκαιρης ενημέρωσης των σχολικών μονάδων.
Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν την Ενισχυτική Διδασκαλία βρίσκονται σε κατάσταση ανασφάλειας, καθώς δεν γνωρίζουν αν η θέση τους είναι προσωρινή ή αν θα κληθούν να εγκαταλείψουν το έργο τους για να καλύψουν άλλες ανάγκες.
Μια εικόνα απόλυτης αποδιοργάνωσης
Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ενδεικτική μιας βαθύτερης δυσλειτουργίας στον τρόπο που το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει και υλοποιεί τις πολιτικές του. Αντί να δίνεται έμφαση στη σταθερότητα, τη διαφάνεια και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των μαθητών, οι αποφάσεις λαμβάνονται βιαστικά και χωρίς πρόβλεψη για τις συνέπειες.
Οδηγός για τον νέο Αναπληρωτή και Νεοδιόριστο εκπαιδευτικό 2024