question mark 1019820 1280

Ασαφές το πλαίσιο για την υποχρεωτική επιμόρφωση παιδαγωγικής επάρκειας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ασαφές το πλαίσιο για την υποχρεωτική επιμόρφωση παιδαγωγικής επάρκειας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Περί υποχρεωτικής επιμόρφωσης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

  • Ο Νόμος 4589/2019 (άρθρο 62, παράγραφος 6) προβλέπει υποχρεωτική επιμόρφωση σε παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, εντός 2 ετών από τον διορισμό, για νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που δεν κατέχουν σχετικό πιστοποιητικό.
  • Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ & ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕ & ΔΕ του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει ορίσει τις συνέπειες μη τήρησης της προθεσμίας.
  • Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΙΕΠ) δεν διεξάγει προς το παρόν επιμορφώσεις παιδαγωγικής επάρκειας, αλλά υλοποίησε εισαγωγική επιμόρφωση το 2023 για τους νεοδιόριστους.
  • Νέα προκήρυξη εισαγωγικής επιμόρφωσης, υποχρεωτικής για τους νεοδιόριστους, θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σχετικά με την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που αφορά στο διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού: Νόμος 4589/2019, άρθρο 62, παράγραφος 6

Δημοφιλή!!  Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2023-2024: Πίνακες με την Κατανομή κατά Κλάδο/Ειδικότητα και Στατιστικά Στοιχεία

6. Αν υποψήφιοι εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π. διοριστούν χωρίς να διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια
επιμορφώνονται υποχρεωτικά σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την ημερομηνία του διορισμού τους.

Στην αρχή απευθύνθηκα στη ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ & ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕ & ΔΕ του Υπ. Παιδείας όπου έλαβα απάντηση ότι “ο νόμος δεν ορίζει τις συνέπειες της μη εκπλήρωσης της εν λόγω υποχρέωσης (εντός της 2-ετίας από το διορισμό).”

Στη συνέχεια απευθύνθηκα στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΙΕΠ) όπου έλαβα την απάντηση ότι “προς το παρόν το ΙΕΠ δεν διεξάγει επιμορφώσεις για παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

Εντούτοις, μέσω της Εισαγωγικής Επιμόρφωσης επιμορφώθηκαν το 2023 οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Θα προκηρυχθεί εκ νέου Εισαγωγική Επιμόρφωση, η οποία είναι υποχρεωτική για τους νεοδιόριστους, χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε τις ακριβείς ημερομηνίες.”

Παιδαγωγική & Διδακτική Επάρκεια (ΠΔΕ) / Οι 5 αποδεκτοί τρόποι απόκτησής!!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Μάριος Μαγιολαδίτης

Ο Μάριος Μαγιολαδίτης είναι μαθηματικός με μεταπτυχιακά διπλώματα στα Θεμέλια της Πληροφορικής (Παν. Κρήτης) και την Ειδική Αγωγή (Παν. Λευκωσίας - Παν. Πατρών) είναι διαχειριστής της σελίδας(Εκπαιδευτικοί Βθμιας (ΓΕΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΙΚΗΣ Εκπαίδευσης) και πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Κύλιση προς τα επάνω