Προτάσεις στο υπ. Παιδείας επί νομοσχεδίου: ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων, μένουν να γίνουν πολλά
Με επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε τις προτάσεις – παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».
Οι προτάσεις – παρατηρήσεις της ΕΣΑμεΑ παρατίθενται κατά άρθρο στην επιστολή που επισυνάπτεται. Συνοπτικά:
- Στο Άρθρο 3 Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη – Ψηφιακό Φροντιστήριο, προτείνεται προσθήκη σύμφωνα με την οποία η κεντρική ηλεκτρονική εφαρμογή που προωθείται να πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία
- Στο Άρθρο 4 Επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: 1.Η υπηρεσία του επαγγελματικού προσανατολισμού θα παρέχεται από ιδιωτικούς φορείς και όχι από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα δημόσια οικονομικά, όσο, κυρίως, για την πιθανή κατευθυνόμενη ζήτηση σε επαγγέλματα ή τομείς, 2.Δεν αναφέρεται πουθενά στο άρθρο και στον νόμο εάν θα είναι ΔΩΡΕΑΝ η παροχή της υπηρεσίας του επαγγελματικού προσανατολισμού ή εάν θα επιβαρύνουν οικονομικά τους μαθητές/μαθήτριες και τις οικογένειές τους. Πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η υπηρεσία ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού διενεργείται ΔΩΡΕΑΝ σε κάθε μαθητή/μαθήτρια που θα την λάβει, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε μαθητή/μαθήτριας, αλλά και την αναπηρία κάθε μαθητή/μαθήτριας ως προς την εξατομίκευση της παροχής της υπηρεσίας.
- Στο Άρθρο 5 Αυτόνομες τάξεις Γυμνασίου σε απομακρυσμένες – ορεινές περιοχές, πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα και οι μαθητές και μαθήτριες με αναπηρία σε απομακρυσμένες- ορεινές περιοχές που φοιτούν στο Δημοτικό, και γενικά για μαθητές και μαθήτριες με αναπηρία για όσο φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, να φοιτούν σε αυτόνομη τάξη.
- Στο Άρθρο 6 Συνδρομή των αποδεκτών αναφορών της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού από Ειδικούς Συμβούλους, όταν το θύμα ενδοσχολικής βίας ή εκφοβισμού είναι άτομο με χρόνια πάθηση, νοητική αναπηρία, αυτισμό κ.α., πιθανόν να χρειάζεται και η συνδρομή πιο εξειδικευμένων ειδικών επιστημόνων.
- Στο Άρθρο 7 Εκστρατείες ενημέρωσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας – Δράσεις για τη διαχείριση των αναφορών στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, πρέπει να συμπεριληφθεί και η επιμόρφωση σε ζητήματα αναπηρίας, δεδομένου ότι τα παιδιά με αναπηρίες που φοιτούν στη Γενική Εκπαίδευση είναι συχνά θύματα εκφοβισμού.
- Στο Άρθρο 13 Αρμοδιότητες της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων ως προς τον καθορισμό του αριθμού των μαθητών, πρέπει να προστεθεί στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων και η αρμοδιότητα της διασφάλισης της προσβασιμότητας αυτών των σχολικών μονάδων.
- Στο Άρθρο 18 Διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, η διάταξη είναι μεν θετική, καθώς ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως χρόνος υπηρέτησης του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση, το οποίο αποτελούσε και διαρκές αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ., ωστόσο προτείνεται, να ισχύει το ίδιο ποσοστό αναπηρίας τόσο για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., όσο και για τους/τις συζύγους και για τους γονείς (βιολογικούς και θετούς) ατόμων με αναπηρία με ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως. Επιπρόσθετα, για λόγους ισονομίας, η εν λόγω διάταξη θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ.
- Άρθρο19 Μετάθεση εκπαιδευτικών με ποσοστό αναπηρίας
άνωτου ογδόντα τοις εκατό και άνω: θετική διάταξη που επίσης αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ. Ωστόσο και εδώ προτείνεται, αφενός το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται να μειωθεί από 80% σε 67%, αφετέρου να διευρυνθεί και να ισχύει για μεταθέσεις εκπαιδευτικών που έχουν σύζυγο ή τέκνα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω και ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας.
ΕΑΕ: Καθηκοντολόγιο ειδικής αγωγής – ΣΜΕΑΕ – Τμήματα ένταξης – Παράλληλη στήριξη