ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ E-WALL

Ευρωεκλογές: Ποσοστά και Κοινωνικές Επιπτώσεις – Πώς η Τεράστια Αποχή 60% Αντικατοπτρίζει την Πολιτική Δυσπιστία

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η Θηριώδης Αποχή στις Ευρωεκλογές και η Πολιτική Αδιαφορία των Πολιτών – Τα ποσοστά, οι αιτίες και οι συνέπειες

Ευρωεκλογές: Ποσοστά και Κοινωνικές Επιπτώσεις – Πώς η Τεράστια Αποχή Αντικατοπτρίζει την Πολιτική Δυσπιστία

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών αποκαλύπτουν ανησυχητικά ποσοστά αποχής σε όλη την Ελλάδα. Η μέση αποχή κυμάνθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα, φτάνοντας πάνω από το 60% στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, με τρεις περιφέρειες (Φλώρινα, Κεφαλλονιά και Λακωνία) να καταγράφουν ποσοστά αποχής πάνω από 70%. Εκλογές 2023: Social Media και προεκλογική εκστρατεία / Πώς επηρεάζουν τους Έλληνες ψηφοφόρους!

Αναλυτικά, οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη αποχή ήταν:

 1. Φλώρινα: 73,28%
 2. Κεφαλλονιά: 70,83%
 3. Λακωνία: 70,04%

Σε άλλες περιοχές, τα ποσοστά αποχής επίσης κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα:

 • Δωδεκάνησα: 67,42%
 • Ευρυτανία: 66,58%
 • Κέρκυρα: 65,68%
 • Αρκαδία: 65,58%
 • Λέσβος: 65,52%
 • Θεσπρωτία: 64,77%
 • Σέρρες: 64,70%
 • Ζάκυνθος: 64,57%

Η εικόνα αυτή αντανακλά τη βαθιά απογοήτευση και την αδιαφορία των πολιτών για το πολιτικό σύστημα, μια πραγματικότητα που επηρεάζει την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα της χώρας. Η εντυπωσιακή αυτή αποχή δείχνει ότι η πολιτική συζήτηση και οι προτάσεις των κομμάτων δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν το εκλογικό σώμα.

Κομματικοί Πυρήνες και Συγκρίσεις

 • Νέα Δημοκρατία (ΝΔ): Διατηρεί έναν πυρήνα περίπου 1,1 εκατομμυρίου ψηφοφόρων, πιστό στις πολιτικές επιλογές του κόμματος παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
 • ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Έχει περίπου 600.000 ψηφοφόρους, διπλάσιο αριθμό από τον σκληρό πυρήνα του 2009, αναδεικνύοντάς τον ως βασικό παίκτη στην κεντροαριστερά.
 • ΠΑΣΟΚ: Με περίπου 500.000 ψήφους, φαίνεται να διατηρεί νοσταλγούς των περασμένων δεκαετιών, χωρίς όμως να ανακτά την παλαιά του δυναμική.
 • ΚΚΕ: Με 350.000-400.000 ψήφους, παραμένει σταθερό αλλά απομονωμένο από τις συνεργασίες.
 • Ακροδεξιά κόμματα: Η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, Νίκη, και η Πατρίδα της Λατινοπούλου συγκεντρώνουν συνολικά περίπου 650.000 ψήφους, δείχνοντας σταθερό ακροδεξιό ρεύμα.

Η μεγάλη αποχή υπονομεύει τη νομιμοποίηση της πολιτικής διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της. Οι πολίτες φαίνεται να αποστρέφονται τα παραδοσιακά κόμματα και την πολιτική, οδηγώντας σε μια αναδυόμενη δυσπιστία προς τις εκλογικές διαδικασίες. Αυτή η τάση ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες στην πολιτική σταθερότητα και τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας, αν τα κόμματα δεν καταφέρουν να προσελκύσουν και πάλι τους απογοητευμένους ψηφοφόρους πίσω στην κάλπη.

Ελευθερία του Τύπου: Στον πάτο της Ε.Ε. – Στην 108η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ E-WALL

 

Ο υψηλός βαθμός αποχής αντικατοπτρίζει τη διάχυτη απογοήτευση και τον κίνδυνο για περαιτέρω αποσταθεροποίηση, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες που να απαντούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αναζητήσουν τρόπους για να επανασυνδεθούν με τους ψηφοφόρους, ενισχύοντας τη συμμετοχή και τη δημοκρατική διαδικασία.

ΟΙΕΛΕ: Οι θέσεις των κομμάτων ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτική εκπαίδευση!!

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω