«Τελικά, όλη η Ευρώπη, όλοι μας, κλέψαμε κάτι από την Ελλάδα» | Η κληρονομιά της Ελλάδας: Ένα κοινό αγαθό – Μια πράξη δικαιοσύνης και αποκατάστασης
«Τελικά, όλη η Ευρώπη, όλοι μας, κλέψαμε κάτι από την Ελλάδα» | Η κληρονομιά της Ελλάδας: Ένα κοινό αγαθό – Μια πράξη δικαιοσύνης και αποκατάστασης
Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Βατικανού να επιστρέψει στην Ελλάδα τρεις μαρμάρινες κεφαλές από τον Παρθενώνα, η Ιταλίδα συγγραφέας Αντρέα Μαρκολόγκο έγραψε άρθρο στη γαλλική εφημερίδα Liberation με τίτλο “Τελικά, όλη η Ευρώπη, όλοι μας, κλέψαμε κάτι από την Ελλάδα”. Δωρεάν ebook: Κάνε το Φόβο Φίλο – βασισμένο στο παραμύθι Τυρίνος: Ο κλέφτης φόβων – Του Νικόλαου Σμυρνάκη
Στο άρθρο της, η Μαρκολόγκο αναφέρεται στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο από τον λόρδο Έλγιν το 1806. Η συγγραφέας τονίζει ότι η επιστροφή των τριών κεφαλών από το Βατικανό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να διεκδικήσει.
“Το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, το Βίρτσμπουργκ, η Καρλσρούη και ιδιαίτερα το Λονδίνο, είναι οι πόλεις όπου στενάζουν ακόμα και σήμερα τα κλεμμένα από την Ελλάδα θραύσματα του Παρθενώνα“, γράφει η Μαρκολόγκο. “Η επιστροφή των τριών κεφαλών από το Βατικανό είναι ένα μικρό βήμα, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι ένα σημάδι ότι η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί την αδικία που έχει γίνει στην Ελλάδα”.
Η συγγραφέας τονίζει επίσης ότι η κλοπή των αρχαιοτήτων από την Ελλάδα δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Πρόκειται για μια μακρά ιστορία εκμετάλλευσης και λεηλασίας της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
“Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ο τόπος όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και ο πολιτισμός”, γράφει η Μαρκολόγκο. “Είναι και ο τόπος όπου αυτή η κληρονομιά λεηλατήθηκε και καταστράφηκε. Η Ελλάδα έχει πολλά να διεκδικήσει από την Ευρώπη. Έχει το δικαίωμα να ζητήσει την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων της. Και η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να της το επιστρέψει”.
Το άρθρο της Μαρκολόγκο έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το μήνυμά της είναι ξεκάθαρο: Η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα είναι μια πράξη δικαιοσύνης και αποκατάστασης. Είναι επίσης μια ευκαιρία για την Ευρώπη να έρθει σε επαφή με τις ρίζες της και να αναθεωρήσει την ιστορία της.