Έκθεση -Τέμπη / Εικόνα ολικής διάλυσης – Η λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας θα είχε αποτρέψει την τραγωδία
Έκθεση -Τέμπη / Εικόνα ολικής διάλυσης – Η λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας θα είχε αποτρέψει την τραγωδία
Την εικόνα απόλυτης αποσύνθεσης του σιδηροδρόμου, την έλλειψη κρίσιμων συστημάτων ασφαλείας, αλλά και τη δίνη λαθών και παραλείψεων καταδεικνύει το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων, το οποίο παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, που ερευνά την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ενώ υπήρξαν 180 τραυματίες.
Στο νέο πόρισμα αναφέρεται ρητά η απουσία κρίσιμων συστημάτων ασφαλείας, τα οποία -όπως σημειώνεται σε τουλάχιστον τρία σημεία της έκθεσης- αν είχαν λειτουργήσει, θα είχαν αποτρέψει το δυστύχημα.
Υπάρχει επίσης σαφής αναφορά στην αλληλουχία λαθών εκ μέρους του μοιραίου σταθμάρχη της Λάρισας, αν και αναφέρεται σαφώς ότι η πλήρης λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας “θα είχε σίγουρα αποτρέψει το περιστατικό χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης”.
Στο πόρισμα των 258 σελίδων γίνεται για άλλη μια φορά σαφής η απουσία τηλεχειρισμού και παρά τα όσα ακούγονται τους τελευταίους τέσσερις μήνες από κυβερνητικά χείλη περί “τοπικού τηλεχειρισμού”, γίνεται σαφής αναφορά σε “τοπικό πίνακα ελέγχου” και μάλιστα “περιορισμένης εμβέλειας”.
Όσον αφορά τα ασφαλή συστήματα σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων τονίζεται ότι κατά τη στιγμή του σιδηροδρομικού ατυχήματος, τα συστήματα ελέγχου κατάληψης τροχιάς και η φωτεινή σήμανση που τα οριοθετεί δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα
- δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση εντός των σταθμών και στην ανοικτή γραμμή, με αποτέλεσμα ο σταθμάρχης που εκτελούσε υπηρεσία να είναι ο μοναδικός επόπτης της διαδρομής του τρένου, με την περιορισμένη εμβέλεια του Τοπικού Πίνακα Ελέγχου του σταθμάρχη. “Η ύπαρξη λειτουργικών πεδίων ελεγχόμενης γραμμής, η κατάλληλη φωτεινή σήμανσή τους και μια επαρκώς εξοπλισμένη και επανδρωμένη υπηρεσία τηλεδιοίκησης (Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας) θα είχαν αποτρέψει το περιστατικό”.
- το σύστημα ETCS που ήταν εγκατεστημένο στη γραμμή και στους συρμούς, το οποίο, με την παράλληλη λειτουργία των ελεγχόμενων πεδίων της γραμμής και του συστήματος σηματοδότησης, “θα είχε αποτρέψει το συμβάν με βεβαιότητα και χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης”.
- ο μηχανοδηγός, και κατ’ επέκταση η αμαξοστοιχία IC62 υπό την εποπτεία του, να εξαναγκάζεται, με εντολή σταθμάρχη, να κινείται κατά παράβαση των κανόνων κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών. “Η ύπαρξη λειτουργικών πεδίων ελεγχόμενης γραμμής, η σωστή φωτεινή σήμανσή τους και η συμμόρφωση του μηχανοδηγού με τους κανόνες κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών θα είχαν αποτρέψει το περιστατικό”, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.
Σοκ! Ελλάδα 2023: Πόσα σχολεία είναι ακόμη γεμάτα καρκινογόνο αμίαντο;