Η UNESCO Θεσπίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – Τιμή στη Γλωσσική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας
Η 9η Φεβρουαρίου καθιερώνεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO, αναδεικνύοντας τη μοναδική διαχρονική προσφορά της ελληνικής στην επιστήμη, τη φιλοσοφία και τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Η UNESCO Θεσπίζει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – Αναγνώριση της Διαχρονικής Πολιτιστικής της Αξίας
Η UNESCO έλαβε μια ιστορική απόφαση: Η 9η Φεβρουαρίου ανακηρύσσεται Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, τιμώντας τη μακραίωνη παρουσία και παγκόσμια συνεισφορά της ελληνικής γλώσσας στον πολιτισμό, την επιστήμη και τη φιλοσοφία.
Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία. Στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 έφυγε από τη ζωή ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας, Διονύσιος Σολωμός, ο δημιουργός του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», που αποτελεί και τον εθνικό ύμνο της χώρας.
Μια διεθνής αναγνώριση για τη γλώσσα που γέννησε τον δυτικό πολιτισμό
Η απόφαση προήλθε ύστερα από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO
Η ελληνική γλώσσα διακρίνεται για:
✅ Τη μακροβιότητα και συνέχεια:
Με 40 αιώνες προφορικής και 35 αιώνες γραπτής παράδοσης, η ελληνική γλώσσα είναι η μακροβιότερη ζωντανή γλώσσα της Ευρώπης.
✅ Τον πολιτιστικό της πλούτο:
Μέσω έργων του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Αισχύλου, του Ιπποκράτη, και άλλων ιστορικών μορφών, η ελληνική ανέδειξε μοναδικό πλούτο σε λεξιλόγιο, σύνταξη και φιλοσοφικό στοχασμό.
✅ Τη διεθνή της επιρροή:
Η ελληνική γλώσσα είναι πηγή χιλιάδων λέξεων σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες γλώσσες, ιδιαίτερα στους τομείς της ιατρικής, της φυσικής, των μαθηματικών και της φιλοσοφίας.
✅ Τον ρόλο της ως παγκόσμια lingua franca:
Από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έως τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, η ελληνική ήταν το μέσο διακίνησης γνώσης και πολιτισμού.
Η τεράστια κληρονομιά της Ελληνικής Γλώσσας
Ο Ηλεκτρονικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας (TLG) περιλαμβάνει πάνω από 12.000 ελληνικά κείμενα από τον Όμηρο έως τον 15ο αιώνα, με 105 εκατομμύρια λέξεις. Η επιστημονική, φιλοσοφική και πολιτιστική αξία αυτών των κειμένων είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη.
Η UNESCO έχει ήδη αναγνωρίσει πολιτιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα, όπως:
Τα μολύβδινα ελάσματα της Δωδώνης
Ο Πάπυρος του Δερβενίου
Ο Βυζαντινός Ψαλμός
Το Πολυφωνικό Καραβάνι της Ηπείρου
Μια γιορτή για τους Έλληνες και φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο
Η 9η Φεβρουαρίου γίνεται πλέον σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο εορτασμό της ελληνικής γλώσσας, ενισχύοντας τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με τις ρίζες τους και εμπνέοντας τη διεθνή κοινότητα να εμβαθύνει στην ελληνική σκέψη και γλώσσα.
Μια γλώσσα με μέλλον – όχι μόνο με παρελθόν
Η ελληνική δεν είναι μόνο γλώσσα του παρελθόντος, αλλά ζωντανός οργανισμός που συνεχίζει να εμπνέει, να εξελίσσεται και να συνδέει τον άνθρωπο με την αισθητική, τη σκέψη και τη δημιουργία.