OIG4.R E-WALL

Κατοχύρωση Δικαιώματος Μετάθεσης για Νεοδιόριστους Εκπαιδευτικούς Ειδικών Κατηγοριών: ΔΟΕ-ΕΣΑΜΕΑ-ΚΚΕ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ζητείται η άμεση κατοχύρωση του δικαιώματος μετάθεσης για όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, ανεξαρτήτως του έτους διορισμού τους. Παρά την ευνοϊκή νομοθεσία που θεσπίστηκε με τον νόμο 5128/2024, η οποία αναγνωρίζει τον χρόνο απόσπασης ως χρόνο υπηρέτησης, μια πρόσφατη εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘΑ περιορίζει τα ευεργετήματα μόνο στους διορισθέντες μετά τις 30/07/2024. Αυτό δημιουργεί ανισότητες και εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων. Τονίζεται η ανάγκη για αναδρομική εφαρμογή του δικαιώματος μετάθεσης, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία.

Αποφάσεις Αποσπάσεων/Ειδική Κατηγορία και Μεταθέσεων / Υποβολή Αιτήσεων Απόσπασης μέσω ΟΠΣΥΔ: Διαδικασία και Προθεσμίες


Να κατοχυρωθεί άμεσα το δικαίωμα μετάθεσης σε όλους ανεξαιρέτως τους/τις νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες

Αρκετοί εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 50/1996 και τις μετέπειτα τροποποιήσεις του.

Πρόκειται, κατά βάση, για εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών με αναπηρία ή χρήζουν ειδικής θεραπευτικής αγωγής, καθώς και για εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους αντίστοιχα προβλήματα. Με προσωπικές θυσίες, επί δεκαετίες στήριξαν την λειτουργία των σχολείων ως συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί παρ’ όλες τις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, αλλά και τις δυσκολίες που τους δημιουργούσε το κράτος λόγω της πολυετούς αδιοριστίας.

Ως νεοδιόριστοι, οι εκπαιδευτικοί ειδικών κατηγοριών δικαιούνταν απόσπαση κατ εξαίρεση. Αυτό όμως αποτελούσε ένα ημίμετρο καθώς τους οδηγούσε κάθε χρόνο και σε διαφορετική σχολική μονάδα, δημιουργούσε προβλήματα στην επαγγελματική τους απόδοση, αλλά και προβλήματα  στη διοίκηση η οποία έπρεπε να τους επανατοποθετεί. Με το αρ.17 παρ.5 του ν.5128/2024 ο χρόνος απόσπασης των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες λογίζεται πλέον ως χρόνος υπηρέτησης της οργανικής και υπολογίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης.

Με την υπ. αριθμ. 94121/Ε2/21-08-2024 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ όμως, αναφέρεται ότι οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου αφορούν μόνο τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται μετά τη δημοσίευση του νόμου, ήτοι μετά τις 30/07/2024 και όσους εκπαιδευτικούς διανύουν το δεύτερο έτος διορισμού τους κατά το διδακτικό έτος 2024-2025. Αυτό σημαίνει πως οι νεοδιόριστοι των προηγούμενων ετών είναι καταδικασμένοι να παίρνουν αποσπάσεις για πάντα με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Ένα τέτοιο καθεστώς ομηρείας κατά το  οποίο αντιμετωπίζονται ανόμοια όμοιες περιπτώσεις δημιουργεί εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων και έρχεται σε σύγκρουση με όλη την λογική του εν λόγω νομοθετήματος η οποία καταγράφεται στην αιτιολογική έκθεσή του.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί από την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ να αντιμετωπίσουν την αδικία που οι ίδιοι δημιούργησαν με κάθε πρόσφορό τρόπο. Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς των προηγούμενων ετών να θεμελιώσουν το δικαίωμα μετάθεσης.

Σε κάθε περίπτωση το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες συνδικαλιστικές και νομικές πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος.


Παρέμβαση ΕΣΑμεΑ για τις τοποθετήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών γονέων ή συζύγων ατόμων με αναπηρία

Προβληματικά σημεία του νόμου 5128/2024

Δημοφιλή!!  Φιάσκο με την Πλατφόρμα Αιτήσεων Δανείων του Μ.Τ.Π.Υ.: Απαξίωση Χιλιάδων Δημοσίων Υπαλλήλων

Με επιστολή της στο υπουργείο Παιδείας (επισυνάπτεται), η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την ικανοποίησή της για την πλήρωση ενός δίκαιου αιτήματος σχετικά με τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών με αναπηρία. Ταυτόχρονα εφιστά την προσοχή σε ζητήματα που αν δεν επιλυθούν, θα αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο για την εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών.

Η ΕΣΑμεΑ έχει θέσει πολλές φορές στο παρελθόν στις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου παιδείας, τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοδιοριζόμενοι (αναπληρωτές και μόνιμοι) εκπαιδευτικοί με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και εκπαιδευτικοί γονείς ή νόμιμοι κηδεμόνες ή σύζυγοι ατόμων με βαριές αναπηρίες, αναφορικά με τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις τους σε σχολικές δομές.

Με τα άρθρα 17 και 18 του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 5128/2024 (ΦΕΚ A` 118/30.07.2024), προβλέφθηκαν δύο πολύ θετικές ρυθμίσεις για τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών με αναπηρία, ωστόσο, αν δεν δοθούν κάποιες διευκρινήσεις και δεν προβλεφθούν κάποιες επιπλέον μεταβολές, δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό θετικό αποτέλεσμα της ρύθμισης.

1. Με το άρθρο 17 «Διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 62 ν. 4589/2019», του ν.5128/2024, προβλέφθηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία, ο χρόνος απόσπασης του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση, λογίζεται ως χρόνος υπηρέτησης.

Α) Ενώ η εν λόγω διάταξη κινείται στη σωστή κατεύθυνση, η αναφορά ότι ισχύει για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς περιπλέκει την κατάσταση. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα αφορά στους εκπαιδευτικούς που θα διοριστούν από την ψήφιση του νόμου και μετά, ή αν θα αφορά και σε όσους έχουν διοριστεί τα προηγούμενα χρόνια και ενδεχομένως έχουν αποσπαστεί δύο ή και περισσότερα έτη μέχρι σήμερα.

Για λόγους ισονομίας, η εν λόγω διάταξη θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ και να ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται ήδη.

Β) Η προαναφερόμενη ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 17, αφορά σε εκπαιδευτικούς ή μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 (Α` 45) ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001 (Α` 47), αντίστοιχα, καθώς και για όσους έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως.

Το ποσοστό αναπηρίας (75%) είναι αυθαίρετο, διότι δεν συνδέεται με καμία άλλη παροχή στη χώρα μας και δεν γνωρίζουμε τους λόγους που καθιερώθηκε για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία. 

Ως εκ τούτου, είναι απολύτως αναγκαίο να τροποποιηθούν τα ποσοστά αναπηρίας τόσο για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, ή τα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με αναπηρία, όσο και για τους γονείς τέκνων με αναπηρία, ή συζύγους αυτών στο 50%, όπως εξάλλου ισχύει και για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών με αναπηρία, όπως αναφέρεται στην παρ. γ του άρθρου 57 του ν. 4589/2019.

Δημοφιλή!!  Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών: Οι Βάσεις ΔΕ και ΠΕ για το 2024

Επιπρόσθετα, είναι επιτακτική η ανάγκη αναμόρφωσης και επικαιροποίησης του αναχρονιστικού Π.Δ. 50/1996, το οποίο διέπει το σύστημα μεταθέσεων, αποσπάσεων εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών που είναι γονείς ατόμων με αναπηρία και χρονολογείται από το 1996. Υπάρχει ήδη Απόφαση από το Κ.Ε.Σ.Υ. για την τροποποίηση των διατάξεων που Π.Δ. 50/96, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 18 «Μετάθεση εκπαιδευτικών με ποσοστό αναπηρίας άνω του ογδόντα τοις εκατό και άνω – Προσθήκη υποπαρ. 11 στην παρ. Β του άρθρου 16 ν. 1566/1985» του ίδιου νόμου 5128/2024, προβλέφθηκε η κατ` εξαίρεση μετάθεση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), που εμφανίζουν αναπηρία εφ` όρου ζωής σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, σε περιοχές μετάθεσης της επιλογής τους.

Και αυτή η διάταξη κρίνεται θετική, ωστόσο, για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, κρίνεται απαραίτητο, αφενός το ποσοστό αναπηρίας που προβλέπεται να μειωθεί από 80% σε 67%, αφετέρου να διευρυνθεί και να ισχύει για μεταθέσεις εκπαιδευτικών που έχουν σύζυγο ή τέκνα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω και ανεξάρτητα από το είδος της αναπηρίας.

Χειρότερα πληρωμένοι και από τους βούλγαρους συναδέλφους τους οι Έλληνες εκπαιδευτικοί – Μισθολογική Κατάρρευση


Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, που διορίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανήκει σε ειδικές κατηγορίες, όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 50/1996 και τις μετέπειτα τροποποιήσεις του. Πρόκειται κατά βάση για εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών με αναπηρία ή χρήζουν ειδικής θεραπευτικής αγωγής, καθώς και για εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους αντίστοιχα προβλήματα. Με προσωπικές θυσίες επί δεκαετίες στήριξαν την λειτουργία των σχολείων ως συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί παρά τις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν, αλλά και τις δυσκολίες που τους δημιουργούσε το κράτος λόγω της πολυετούς αδιοριστίας.

Σαν νεοδιόριστοι, οι εκπαιδευτικοί ειδικών κατηγοριών δικαιούνταν απόσπαση κατ’ εξαίρεση. Αυτό όμως αποτελούσε ένα ημίμετρο, καθώς τοποθετούνταν κάθε χρόνο και σε διαφορετική σχολική μονάδα, το οποίο δημιουργούσε προβλήματα στην επαγγελματική τους απόδοση, αλλά και προβλήματα στην διοίκηση, η οποία έπρεπε να τους επανατοποθετεί. Σύμφωνα με το αρ.17 παρ.5 του ν.5128/2024 ο χρόνος απόσπασης των εκπαιδευτικών, που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες, λογίζεται πλέον σαν χρόνος υπηρέτησης της οργανικής και υπολογίζεται για την θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης.

Ωστόσο στην υπ. αριθμ. 94121/Ε2/21-08-2024 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ αναφέρεται ότι οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου αφορούν «μόνο τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται μετά τη δημοσίευση του νόμου, ήτοι μετά τις 30/07/2024 και όσους εκπαιδευτικούς διανύουν το δεύτερο έτος διορισμού τους κατά το διδακτικό έτος 2024-2025». Αυτό σημαίνει πως οι νεοδιόριστοι των προηγούμενων ετών είναι καταδικασμένοι να παίρνουν αποσπάσεις για πάντα με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Ένα τέτοιο καθεστώς ομηρίας, κατά το οποίο αντιμετωπίζονται ανόμοια όμοιες περιπτώσεις, δημιουργεί εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων και έρχεται σε σύγκρουση με όλη την λογική του εν λόγω νομοθετήματος, η οποία καταγράφεται στην αιτιολογική έκθεσή του.

Δημοφιλή!!  Πτώση Σοβάδων σε Γυμνάσιο Φιλιππιάδας Πρέβεζας: Δύο Μαθήτριες στο Κέντρο Υγείας

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ειδικών κατηγοριών των προηγούμενων ετών να θεμελιώσουν το δικαίωμα μετάθεσης.

Αύξηση 8.1% στις Συνταξιοδοτήσεις Εκπαιδευτικών το 2024 – Χρονοδιάγραμμα και Σύγκριση με Προηγούμενες Χρονιές

Οι Βουλευτές

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω