αει

Εκτιμήσεις για τις Βάσεις εισαγωγής στις 100 δημοφιλείς σχολές για το 2024

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στα 100 δημοφιλέστερα τμήματα των ΑΕΙ, σύμφωνα με τον μαθηματικό – αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, παρουσιάζουν κάποιες ενδιαφέρουσες τάσεις και προβλέψεις. Εν όψει της ανακοίνωσης των βάσεων, η ανάλυση του Στρατηγάκη φωτίζει τους λόγους για τους οποίους είναι δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια οι βάσεις εισαγωγής.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις βάσεις εισαγωγής:

  1. Μετεγγραφές:
    • Η νέα αντιστοίχιση ορισμένων τμημάτων θα αυξήσει τη ζήτηση σε αυτά τα τμήματα, άρα και τις βάσεις τους. Για παράδειγμα, η αντιστοίχιση του Τμήματος Φυσικής Λαμίας με άλλα τμήματα θα αυξήσει τη ζήτηση και τη βάση εισαγωγής του.
    • Αντίθετα, τμήματα όπως το Μαθηματικό της Καστοριάς που δεν αντιστοιχίστηκαν, θα δουν μείωση της ζήτησης και των βάσεων τους.
  2. Προτιμήσεις υποψηφίων:
    • Οι προτιμήσεις των υποψηφίων στο μηχανογραφικό επηρεάζουν τη διαμόρφωση των βάσεων. Καθώς οι προτιμήσεις αλλάζουν κάθε χρόνο, είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι βάσεις.
    • Η μεταβολή των μέσων όρων βαθμολογίας και των συντελεστών βαρύτητας σε κάθε μάθημα κάνει την πρόβλεψη ακόμα πιο περίπλοκη.
  3. Αντιστοίχιση 18 Τμημάτων Μηχανικών με Πολυτεχνικές Σχολές:
    • Η αναπροσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και η ισοτιμία επαγγελματικών δικαιωμάτων θα αυξήσει τη ζήτηση σε αυτά τα τμήματα, ιδιαίτερα στα Τμήματα Μηχανικών της επαρχίας, μειώνοντας τη ζήτηση στα αντίστοιχα πολυτεχνικά τμήματα.
Δημοφιλή!!  Πρόγραμμα για τις Επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων ΓΕΛ και των ειδικών μαθημάτων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) έτους 2024.

Προβλέψεις:

  1. Άνοδος βάσεων:
    • Αναμένεται άνοδος βάσεων στα Τμήματα που απέκτησαν αντιστοίχιση για τις μετεγγραφές, λόγω αυξημένης ζήτησης.
    • Τα Τμήματα Μηχανικών που αναγνωρίστηκαν ως ισότιμα με τις Πολυτεχνικές Σχολές θα δουν άνοδο των βάσεων λόγω της αυξημένης ζήτησης, ιδιαίτερα αν βρίσκονται σε κεντρικά πανεπιστήμια όπως το ΠΑΔΑ.
  2. Πτώση βάσεων:
    • Τα Τμήματα που δεν απέκτησαν αντιστοίχιση ή δεν έχουν υψηλή ζήτηση θα δουν πτώση στις βάσεις τους, όπως το Μαθηματικό της Καστοριάς.
    • Τμήματα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μπορεί επίσης να δουν πτώση.

Ο Στράτος Στρατηγάκης υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι ενδεικτικές και η ακριβής πρόβλεψη των βάσεων είναι δύσκολη λόγω της πολυπλοκότητας των παραγόντων που τις διαμορφώνουν.

Μια γενιά σε απόγνωση: Εξωφρενικές οι τιμές των φοιτητικών ενοικίων

Δείτε τις εκτιμήσεις για τις βάσεις σε 100 δημοφιλείς σχολές (protothema):

pinakas-1
pinakas-2
pinakas-3
pinakas-4
pinakas-5
pinakas-6
pinakas-8
pinakas-9
pinakas-10
pinakas-11
pinakas-12
pinakas-13
pinakas-14
pinakas-15
pinakas-16
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω